FOTO/ Crater apărut în podeaua unei case din localitatea Izvoarele
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FOTO/ Crater apărut în podeaua unei case din localitatea Izvoarele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După ce au fost terorizaţi de cutremure, sătenii au acum un nou motiv de îngrijorare * Autorităţile susţin că groapa era folosită în perioada interbelică pentru a ascunde recolta


Un fenomen inexplicabil i-a speriat din nou pe locuitorii din localitatea Izvoarele. Într-o cameră a casei Măriuţei Mocanu a apărut, luni, o groapă. Podeaua camerei s-a surpat pur şi simplu, iar o localnică, care lucra la familia Mocanu, a căzut în groapă. Craterul are un diametru de circa 50 de centimetri, iar în adâncime depăşeşte un metru. „Am vrut să iau ceva din şifonier şi s-a surpat cu mine cu tot. Noroc că locul era acoperit de un covor de iută, că altfel mă duceam în groapă”, ne-a spus Dorina Isofache.

Femeia a intrat în groapă să ne arate că marginea acesteia trece bine de mijlocul ei şi ne-a explicat că surparea este şi în lateral, ceea ce denotă că, în curând, se va mări.

Frica domneşte în sat

"A venit fata asta care mă ajută la treabă şi am vrut să îi dau ceva. Am desfăcut un geamantan, timp în care s-a dus la fund. M-a întrebat dacă am şobolani. După ce am luat covorul, am văzut gaura făcută. Casa este contruită pe acest loc de 50 de ani. Dacă era ceva, nu se scufunda până acum? Fata a intrat în groapă, dar mie îmi este frică. Toată noaptea am văzut gaura aia în ochi. Nu am putut să dorm de frică. Nu ştiu dacă e de la cutremure, dar, după ce am avut câte şapte cutremure pe noapte ce să mai spun?”, ne-a mărturisit Măriuţa Mocanu.

Oamenii sunt cu atât mai speriaţi cu cât văd că podeaua camerei nu este stabilă în niciun colţ. Vecinii femeii s-au adunat să vadă groapa şi se întreabă când se va întâmpla aşa ceva şi la ei.

„Nu mai ştim ce să credem. Nimeni nu ne-a spus nimic. Au stat specialiştii pe aici şi nu ne-au dat nicio concluzie”, ne-au povestit oamenii din Izvoarele.

Autorităţile nu cred că e pericol

Imediat ce a văzut groapa, Măriuţa Mocanu a sunat la primărie, pentru a anunţa cele întâmplate. La faţa locului a venit primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Nicolau, care a sfătuit-o pe femeie să nu mai anunţe pe nimeni. În ciuda sfaturilor, fenomenul inexplicabil a făcut înconjurul satului. „Eu nu cred că este vreo problemă. Nu avem de ce să ne alarmăm. În zonă, în perioada interbelică, se săpau gropi pentru ca oamenii să îşi ascundă cerealele, astfel încât să nu plătească taxe. Eu cred că este vorba despre un astfel de ascunziş. Nu are nicio legătură cu cutremurele, dar cu siguranţă are legătură cu apa”, ne-a declarat primarul.

Varianta ascunzişului pentru cereale este susţinut şi de prefectul Dorin Ortrocol, care a mai adăugat şi că „este posibil ca apa pe care o folosesc oamenii în curte, care se scurge în acea parte a casei, să aibă vreo legătură. Aici pânza freatică este foarte sus şi asta poate fi o explicaţie. Vom chema specialişti de la Ape, ca să ne ajute să înţelegem ce s-a întâmplat aici. Apoi, dacă va fi nevoie, vom apela şi la alţi specialişti.”

Aşadar, localitatea Izvoarele va fi vizitată, din nou, de specialişti. Oamenii speră însă ca de data aceasta să primească şi explicaţii, care să-i ajute să înţeleagă ce se întâmplă în casele lor. Ba mai mult, în ciuda faptului că edilul comunei susţine că în zonă nu au mai fost cutremure de mai bine de zece zile, oamenii din sat spun că au avut parte de seisme şi în ultimele zile.

Atât Măriuţa Mocanu, cât şi vecinii ei sunt din nou în alertă şi se tem să mai rămână în casele lor. „Să ne spună măcar că trebuie să plecăm. Mie îmi este frică să mai stau aici şi să dorm singură. V-am mai spus că noaptea trecută nu am închis un ochi de frică”, ne-a mai spus Măriuţa Mocanu.

Până vor apărea primele explicaţii, pompierii vor monitoriza groapa, iar oamenii vor trăi în continuare cu frica în sân. Şi asta chiar în pragul sărbătorilor de iarnă, când ar trebui să se ocupe de cele necesare pentru masa de Crăciun.

Citit 2624 ori Ultima modificare Marți, 17 Decembrie 2013 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.