Pericol, la orice pas: Zăpada de pe acoperişuri le poate cădea gălăţenilor în cap (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Pericol, la orice pas: Zăpada de pe acoperişuri le poate cădea gălăţenilor în cap (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Poliţia Locală a preferat metodele de prevenţie şi a dat până acum o singură amendă


Întâmplarea de marţi după-amiază din Micro 20, când şase maşini au fost distruse de zăpada căzută de pe un punct termic al Apaterm, nu a fost învăţătură de minte pentru prea multă lume. Astfel, numeroase clădiri din Galaţi aveau ieri foarte multă zăpadă pe acoperişuri. Nimeni însă nu se agita să le cureţe, în ciuda faptului că Primăria a avertizat în repetate rânduri că îndepărtarea zăpezii de pe clădiri intră în atribuţiunile proprietarilor şi chiriaşilor.

Mai mult, Primăria a făcut publice şi amenzile care se aplică în caz de nerespectare a atribuţiunilor civice. „Cetăţenii, agenţii economici, asociaţiile de proprietari şi instituţiile publice au obligaţia legală de a-şi curăţa zăpada şi gheaţa, inclusiv ţurţurii, de pe căile de acces, incinte şi spaţii comune, acoperişuri şi streşini, imediat după producerea fenomenului meteorologic (ninsoare, polei, îngheţ)”. Nerespectarea acestor prevederi legale atrage după sine sancţionarea contravenienţilor cu amenzi cuprinse între 100 şi 600 lei, în cazul persoanelor fizice, şi între 500 şi 3.000 de lei, în cazul persoanelor juridice”, se arată într-un comunicat ala Primăriei Galaţi.

Cu toate acestea, mulţi gălăţeni s-au arătat nepăsători. În unele cazuri, societăţile comerciale au considerat suficient faptul că au pus un afiş prin care îi avertizează pe trecători că de pe acoperiş poate cădea zăpadă. Fără însă să se şi apuce de curăţenie. Şi asta în condiţiile în care zăpada cu pricina ajunge chiar pe trotuare, pe unde trec zeci de gălăţeni. Astfel de situaţii pot fi întâlnite chiar în staţia din Ţiglina I.

Când vine vorba despre persoanele fizice, situaţia este şi mai gravă. Pe strada Eroilor, de exemplu, cel puţin trei case aveau pe acoperiş zăpadă care stătea să cadă pe trotuar. Pericolul pentru trecători nu le-a dat însă proprietarilor clădirilor respective forţă de muncă. În acest caz, nu am găsit nici măcar afişul-avertisment „Atenţie! Cade zăpadă!”.

De cealaltă parte, după păţania de marţi după-amiază, unele instituţii publice au înţeles mesajul şi au cerut ajutor pentru îndepărtarea zăpezii de pe acoperiş. Un astfel de caz îl reprezintă Consiliul Judeţean, care a cerut, la aproape o săptămână de la ultima ninsoare, ajutorul celor de la ISU pentru a îndepărta zăpada de pe una din clădirile sale.

Constatarea contravenţiilor şi sancţionarea acestora intră în sarcina Poliţiei Locale. Până acum, însă, doar o singură societate comercială a fost amendată. Şi asta pentru că poliţiştii locali au mers pe varianta prevenţiei şi le-au dat doar avertismente gălăţenilor care nu şi-au respectat atribuţiunile civice. De acum înainte, însă, nici poliţiştii locali nu vor mai fi îngăduitori cu gălăţenii care nu şi-au curăţat zăpada şi ţurţurii din faţa clădirilor sau de pe acoperişuri.

Citit 1890 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2014 22:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.