EXCLUSIV: De la trimisul nostru special, Liviu Ghinea/ Reporter în iadul lacrimilor din Kiev (FOTO/VIDEO)

EXCLUSIV: De la trimisul nostru special, Liviu Ghinea/ Reporter în iadul lacrimilor din Kiev (FOTO/VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Eroii ajung în Rai", se striga în Piaţa Maidan, din capitala Ucrainei, la vederea sicrielor cu victimele unei lupte cumplite pentru libertate * Sâmbătă noapte, imediat după eliberare, fostul prim ministru ucrainian Iulia Timoşenko a ajuns şi ea între manifestanţi


Sicrie plimbate prin mijlocul unei pieţe pline cu peste 20.000 de oameni la orele amiezii. Lacrimi. Ură. Mândrie naţională. Bucurie. Victorie. Tragedie. Totul adunat în câteva mii de metri pătraţi. Cam aşa a arătat piaţa Maidan din Kiev sâmbătă după-amiază, la primul contact al reporterilor "Vieţii Libere" cu acest fenomen aflat la doar câteva sute de kilometri de Galaţi.

Lacrimi. Pentru că peste 100 de oameni au murit şi alte câteva sute au fost rănite în urma ciocnirilor dintre forţele de ordine şi protestatari din ultimele zile.

Ură. Pentru că un şef de stat a dat ordin uniformelor să tragă în cei care l-au ales. Pentru că Olesya Zhukovskaya, o tânără de 21 de ani, s-a filmat imediat după ce a fost împuşcată în gât, în timp ce încerca să-şi ajute semenii.

Mândrie naţională. Pentru ca ucrainienii au înţeles că doar uniţi pot schimba din temelii un sistem corupt, care nu îi mai reprezintă.  

Bucurie. Pentru că Ianukovici va fi forţat sa demisioneze. Legal.

Victorie. Pentru că Iulia Timoşenko a fost eliberată. 

Tragedie. Pentru că eroii Maidanului au fost plimbaţi, în sicrie, printre manifestanţii care aplaudau şi strigau  "Slava Ukraina" şi "Eroii ajung în Rai", în loc să fie, în viaţă, printre semenii lor.

De ce este Maidanul atipic

Un preşedinte a fost forţat să demisioneze. Chiar dacă el nu o accepta încă. Poporul a decis convocarea de alegeri prezidenţiale pentru data de 25 mai. Fostul prim ministru, Iulia Timoşenko, a fost eliberat din închisoare şi a ajuns în piaţa Maidan. Acest lucru nu înseamnă neapărat că va şi câştiga respectivele alegeri prezidenţiale. Ci doar că este admirată ca simbol al unei alte revoluţii. Cea Portocalie. Cel care a explicat-o cel mai bine a fost poate unul dintre liderii Maidanului, Yury Levcenko. "Maidanul nu se termină aici. În niciun caz. Se va termina în momentul în care vom avea un parlament şi un preşedinte care se va gândi la poporul ucrainian şi la interesele acestuia, nu la propriul buzunar", a declarat acesta, în exclusivitate pentru "Viaţa liberă". "Nu putem vorbi despre o finalitate a Maidanului până când nu ne vom rezolva problemele legate de corupţie şi pâna când nu-i vom forţa pe cei care au orchestrat aceste masacre să plătească. Inclusiv pe Ianukovici", a mai spus acesta. 

Vorbele sale par a fi acoperite de acţiunile manifestanţilor. În clădirile încă ocupate poţi să găseşti la tot pasul puncte de prim ajutor improvizate, care sunt menţinute în viaţă de medici voluntari, băieţi ce de-abia au trecut de pubertate, înarmaţi cu topoare sau, şi mai rău, cu AKM-uri (de fabricaţie românească) sau taţi cu copii în spate ce au venit să-şi trăiască Revoluţia. Cu toţii sunt personaje ale unei revoluţii de Maidan ce a trezit interesul unei lumi întregi.

De ce este Maidanul diferit

Olesya Zhukovskaya este poate exponentul acestui tip de revoluţie. La cei 21 de ani, ea a postat pe Twitter un filmuleţ ce o prezenta în momentul imediat urmator după ce fusese împuşcată în gât de Miliţie. Fata, în vârstă de doar 21 de ani, nu a apucat să scrie decât un singur cuvânt înainte de a leşina: "MOR". Din fericire, a fost salvată de prieteni. Alţi tineri de vârsta sa au avut "şansa" unei înmormântări pe Twitter. Nu tocmai o fericire. Toţi aceşti copii şi-au jertfit vieţile nu din dragoste de Europa. Nu din Dragoste de Rusia. Ci din dragoste de Ucraina. Adica ţara lor natală. Au lăsat la o parte orice pasiune politică, pentru că voiau altceva.

De ce nu poate fi sigură Timoşenko de victorie

Sâmbătă noapte, imediat după eliberare, fostul prim ministru ucrainian Iulia Timoşenko a ajuns pe scena instalată în Piaţa Maidan. "Sunteţi eroi, sunteţi cei mai buni din Ucraina!", a declarat Timoşenko, izbucnind în lacrimi, aşezată într-un scaun cu rotile, în faţa a peste 50.000 de oameni, care au umplut piaţa sâmbătă noapte. Emoţionant. Dar nu suficient pentru a câştiga alegerile. "Toţi sunt la fel de răi. Vrem pe cineva care să ne demonstreze că Ucraina este mai importantă decât orice alte interese externe. După aceea...vom vedea", a spus Vladimir, unul dintre veteranii luptelor de pe EuroMaidan. Un mare semnal de alarmă pentru orice politician care se gândeşte să candideze în Ucraina.

Citit 2917 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2014 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.