TRAGEDIE într-un sat gălăţean/ Un bărbat a murit, iar 400 de animale au ars de vii (FOTO/ VIDEO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

TRAGEDIE într-un sat gălăţean/ Un bărbat a murit, iar 400 de animale au ars de vii (FOTO/ VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un bărbat din satul Călmăţui, comuna Griviţa, şi-a pierdut viaţa într-un incendiu provocat chiar de el. După ce a băut la barul din sat, bărbatul a mers la stâna la care lucra şi a aruncat la întâmplare o ţigară aprinsă. De aici şi până la tragedie a fost un singur pas, mai ales că zona era împrejmuită de fân.

„Vecinii au observat că ceva nu este în regulă. Ardea în interior şi trosnea azbestul de pe acoperiş. Au intervenit pompierii şi au reuşit, după vreo trei ore, să stingă incendiul. Abia la final au observat că era şi un om în interior”, ne-a explicat primarul comunei Griviţa, Niţă Chebac.

Proprietarul stânei este distrus. Are doi copii minori, a făcut credit să-şi cumpere animalele, iar în doar câteva zeci de minute a rămas fără nimic. „Îl luasem, din decembrie, pe lângă mine, să mă ajute. I-am dat şi o cămăruţă să stea, că nu avea familie, nu avea nimic. Aseară (n.r. duminică seară) mi-a cerut 10 lei că avea o datorie la barul din sat. I-am dat banii şi mi-a spus că se duce să bea şi un rachiu, apoi i-am spus să se ducă acasă. Nu ştiu de ce şi când s-a întors. Eu locuiesc aici, aproape, dar nu l-am văzut când a revenit”, ne-a povestit Costel Grigoriu, proprietarul stânei distruse.

Nimeni nu a ştiut că bărbatul de 48 de ani se afla în încăpere. Trupul său carbonizat a fost descoperit abia după stingerea incendiului. Toată lumea îl ştia de om gospodar. „Era un om muncitor şi la locul lui. Încerca să-şi găsească şi el un loc al lui”, ne-a explicat primarul.

A rămas dator şi fără niciun animal

Costel Grigoriu nu îşi găseşte cuvintele. Întrebat însă de numărul animalelor pierdute, bărbatul încearcă să-şi ascundă ochii. Lacrimile îi curg pe obrajii arşi de soare şi de vânt. Se adună însă şi face un bilanţ: 120 de oi, 80 de capre şi 188 de miei şi iezi. Asta era agoniseala de-o viaţă a familiei Grigoriu. De curând îşi cumpărase şi un cal. „Am făcut credit la bancă şi mi-am cumpărat un cal. Am dat 60 de milioane pe el (n.r. - 6.000 de lei). Îl aveam doar de o săptămână. Aveam şi o iapă pe care am dat 30 de milioane (n.r. - 3.000 de lei). Au murit şi ei. Nu ştiu să vă spun acum la cât se ridică exact paguba, dar nu mai am nimic. Am rămas şi cu rate la bancă”, ne-a mai spus Costel Grigoriu, ştergându-şi lacrimile.

Câţiva vecini şi tatăl proprietarului au venit să-l ajute pe Costel Grigoriu să adune rămăşiţele din incendiu. Şi primarul localităţii le-a dat o mână de ajutor. „Am vorbit deja cu o firmă să vină să ridice animalele carbonizate. Vom vedea apoi cu ce îi mai putem ajuta. Vă daţi seama ce tragedie. Nici asigurare nu au. Oamenii de la ţară nu prea ştiu ei ce şi cum e cu asigurările, şi nici firmele nu se înghesuie să-i asigure. Aşa am păţit şi la inundaţii”, a adăugat Niţă Chebac.

Cap de familie şi tată a doi copii, Costel Grigoriu ridică acum din umeri. Nu ştie ce va face în continuare. Nu înţelege de ce i s-a întâmplat tocmai lui o aşa tragedie. Şi-a văzut viaţa distrusă chiar de cel pe care a încercat să-l ajute. Locul care ieri era plin de viaţă, este acum animat doar de câţiva câini din vecini, care se învârtesc printre trupurile carbonizate.

Tragedia familiei Grigoriu atrage din nou atenţia asupra pericolelor care pândesc la orice pas, mai ales că anul trecut aruncatul ţigărilor aprinse la întâmplare a fost principala cauză a incendiilor din judeţul Galaţi.

Citit 3972 ori Ultima modificare Marți, 18 Martie 2014 09:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.