Campania naţională "Controlează-ţi diabetul!"/ Sute de gălăţeni şi-au testat gratuit glicemia
Foto: foto: Remus Basalic

Campania naţională "Controlează-ţi diabetul!"/ Sute de gălăţeni şi-au testat gratuit glicemia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Încă de la primele ore, oamenii s-au aşezat la coadă în jurul cortului de la Complexului "Potcoava de Aur" * Testele vor continua şi în cursul zilei de astăzi, până la ora 16.00


Sute de gălăţeni, în mare parte pensionari, însă şi oameni aflaţi în drum spre serviciu, au vrut să profite de testarea gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicate (media glicemiilor din ultimele trei luni - n.r.). Chiar dacă la rând se aşezau mereu alte şi alte persoane, cele opt echipe de testare din interiorul cortului au făcut ca nimeni să nu aştepte exagerat de mult. Întrebaţi de ce stau la rând, unii dintre gălăţeni au spus că aflaseră din presă despre campanie, în vreme ce alţii au mărturisit că au trecut întâmplător prin zonă şi au hotărât că nu strică să afle cum stau cu sănătatea.

La ieşirea din cort, starea de spirit a celor testaţi era destul de diferite. Dacă unii spuneau cu zâmbetul pe buze că glicemia le-a ieşit bine, alţii erau nedumeriţi sau chiar speriaţi de ceea ce aflaseră. În cazul celor din urmă, glucometrele indicaseră valori prea mari ale glicemiei (peste 120 - n.r.), ceea ce indică deja existenţa diabetului. Au fost şi gălăţeni, deloc puţini, pentru care a fost nevoie de un test suplimentar, care să le spună medicilor dacă aceşti pacienţi au sau nu diabet.

Lui Dumitru Cristea, de exemplu, asistenta i-a spus că are glicemia 117, ceea ce ar corespunde unei stări numite prediabet. "Mi-au făcut şi al doilea test, hemoglobina glicată, care din fericire a arătat că sunt sănătos. Oricum, nu am stat cu prea multe emoţii, pentru că am grijă să nu mănânc prea mult şi fac zilnic mişcare", a spus gălăţeanul.

Dacă vreţi să aflaţi ce glicemie aveţi, dar nu aţi reuşit să ajungeţi ieri la cortul amplasat pe trotuarul din apropierea Complexului "Potcoava de Aur", o puteţi face şi astăzi (sâmbătă - n.r.), între orele 9.00 şi 16.00.

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Diabet şi Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi. Galaţiul este al şaselea oraş din ţară în care se desfăşoară campania "Controlează-ţi diabetul!".

Boala care stă ascunsă

Dacă în anul 1993, în judeţul Galaţi, erau diagnosticaţi 2.793 de diabetici, în  prezent numărul lor s-a ridicat la circa 24.600. "Diabetul zaharat este o boală silenţioasă, care nu doare, dar care poate duce la complicaţii severe, ce pot afecta ochii, inima, rinichii şi picioarele. Este astfel foarte important ca populaţia să-şi testeze periodic glicemia", a explicat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în conferinţa de presă prilejuită de eveniment.

 

Citit 2021 ori Ultima modificare Vineri, 28 Martie 2014 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.