Îngheţ de Sfântul Gheorghe

Îngheţ de Sfântul Gheorghe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În noaptea de 22 spre 23 aprilie, în judeţul Galaţi s-au înregistrat, pe zone întinse, temperaturi sub zero grade * Cel mai grav a fost la Viile: minus 4,3 grade * Fermierii se tem că livezile, viile şi culturile de rapiţă sunt grav afectate şi că recolta va fi zero! * În următoarele zile se va face determinarea pagubelor *

În noaptea de 22 spre 23 aprilie 2009 s-a întâmplat, în judeţul Galaţi, o adevărată catastrofă: pe mai bine de jumătate din teritoriu s-au înregistrat temperaturi negative, brume şi chiar îngheţ la sol.

Situaţia poate părea o bagatelă, dar nu este deloc aşa. Să fie foarte clar: capriciile vremii pun sub semnul întrebării recolta viitoare, iar acest lucru trebuie să ne alarmeze pe toţi. Nu de alta, dar se ştie că în anii cu recolte slabe preţurile tuturor alimentelor cresc ameţitor.

Gerul loveşte pe neaşteptate

Potrivit măsurătorilor făcute de sistemul Agroexpert (gestionat de Unitatea Fitosanitară Galaţi), în luna aprilie a acestui an nu s-au mai  înregistrat, până ieri, fluctuaţii atât de grave de temperatură. Ieri, însă, natura şi-a făcut de cap.

După ce, în ultimele zece nopţi, minimele au stat constant peste plus 3 grade (media a fost undeva pe la 6 grade), acum s-a produs - practic pe neaşteptate - o scădere bruscă a temperaturilor, care au ajuns sub zero grade.

Situaţia cea mai gravă este la Viile, Târgu Bujor şi Fârţăneşti,  unde temperatura a ajuns la minus 4,3 grade.

Însă sunt probleme şi la Frumuşiţa şi Folteşti (minus 3,5 grade), Iveşti şi Lieşti (minus 1,7 grade), Schela, Greaca, Braniştea şi Independenţa (minus 1,6 grade), lunca Brateşului, Tuluceşti şi Şiviţa (minus 1,2 grade), Matca, Cudalbi, Valea Mărului (minus 1,1 grade). Şi înşiruirea ar putea continua.

„N-a mai fost aşa ceva de mulţi ani”

Profira Onode, director executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, spune că o astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat de foarte mulţi ani în judeţul Galaţi. „Din câte îmi aduc aminte, după jumătatea lui aprilie nu am mai avut temperaturi negative la Galaţi de cel puţin 20 de ani”, spune Onode.

Nici fermierii nu au amintiri recente cu o astfel de situaţie. „Mai păţeam aşa ceva la pomi, pe la începutul lui aprilie sau sfârşitul lui martie. Dar să apară îngheţ la rapiţa înflorită, n-am mai pomenit”, spune Ionel Miron, fermier din zona Băleni.

„Mă uit la rapiţa mea, care arată ca opărită, şi nu-mi vine să cred. E posibil ca întreaga recoltă să fie compromisă”, spune inginerul Petre Grigore.

Pagubele ar putea fi uriaşe!

Deocamdată, dat fiind faptul că fenomenele periculoase s-au produs acum puţine ore, nu se poate şti la cât se ridică pagubele. S-ar putea ca unele culturi să-şi revină. Însă cele mai multe e clar că sunt grav afectate.

Ce producţie poate să mai dea o rapiţă care la faza polenizării a fost congelată? Ce se mai poate culege dintr-un pom (la Viile avem cea mai mare investiţie pomicolă din judeţ, aparţinând Eurofruct) ale cărui fructe, tocmai legate, au fost brusc răcite la minus 4,3 grade?

Fermierii se tem că îngheţul ar putea afecta grav şi alte culturi, cum ar fi orzoaica, floarea-soarelui, legumele sau viţa de vie, dar este încă prea devreme pentru a şti la cât se ridică pagubele.

În ediţiile viitoare ale „Vieţii libere” vă vom ţine la curent cu evaluarea acestor pagube.

Explicaţii foto:

1 – Harta judeţului Galaţi cu temperaturile din localităţile cele mai afectate

2 – Fotografie din arhiva UFS Galaţi, de la un îngheţ ceva mai timpuriu decât acesta (sfârşit de martie)

Citit 1635 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.