PRĂPĂD în Valea Oraşului: Cartier INUNDAT din VINA Primăriei şi a Apă Canal (FOTO/ VIDEO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

PRĂPĂD în Valea Oraşului: Cartier INUNDAT din VINA Primăriei şi a Apă Canal (FOTO/ VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Canalizarea nu a funcţionat, iar apa a depăşit o jumătate de metru în mai multe puncte din Valea Oraşului * Autorităţile ridică din umeri a neputinţă


O ploaie torenţială de aproximativ două ore a fost suficientă pentru un nou dezastru în Valea Oraşului, vineri după-amiază. Strada Alexandru Moruzi şi alte nouă artere din zonă au fost cotropite de ape, câteva zeci de curţi fiind inundate şi mai multe imobile fiind puse în pericol.

Ca de fiecare dată, problema cea mare a fost generată de canalizare, care nu a funcţionat. În ciuda faptului că întregul sistem de canalizare de pe strada Alexandru Moruzi a fost modernizat în ultimul mandat al primarului Dumitru Nicolae, lucrările fiind finalizate în 2011, la fiecare ploaie torenţială situaţia continuă să se repetă. Evident, canalizările din zonă nu au mai făcut faţă nici vineri şi au refulat, apa crescând văzând cu ochii în doar câteva minute şi ameninţând curţile şi casele oamenilor.

La faţa locului a ajuns şi primarul Marius Stan, care a recunoscut că “plătim tribut trecutului. Sistemul de canalizare este cel pe care îl ştim, subdimensionat, astfel că, după cum vedeţi, refulează. Pompele pe care le avem la "11 Iunie" lucrează la capacitatea maximă, dar, din păcate, aversa de ploaie ne-a creat din nou probleme. Sper ca într-o jumătate de oră, dacă nu mai plouă, să scoatem toată apa de pe stradă. Avem suportul celor de la ISU, dar nu este suficient. Din păcate, este peste puterile oamenilor, dar sperăm să nu mai plouă şi să reuşim să scoatem toată apa cât mai repede. Vom rămâne mobilizaţi în toate aceste zile”, ne-a declarat edilul Galaţiului.

Locuitorii celor zece străzi inundate s-au văzut neputincioşi, ca de fiecare dată, în faţa naturii. "Au fost furate capacele de canalizare şi nu a mai pus nimeni altele în loc. Canalizările au fost înfundate cu PET-uri, cu gunoaie. Acum trag apa, dar nu vor rezolva nimic până nu desfundă toate canalizările", ne-a spus unul dintre localnici.

Singurii care s-au deplasat în Valea Oraşului pentru a le oferi oamenilor o speranţă au fost pompierii gălăţeni, care au adus o motopompă pentru a trage apa de pe străzi. Culmea, apa trasă de motopompe era deversată tot într-o canalizare, aflată, este adevărat, într-o porţiune neinundată a străzii. "Deversăm apa într-o canalizare care face parte dintr-un alt sistem, cel de pe strada Moruzi. Lucrăm la capacitate maximă. Ne limitează şi canalizările, pentru că nu se poate evacua gravitaţional în Dunăre. Stăvilarele sunt închise din cauza nivelului crescut al fluviului, iar dacă s-ar deschide ar intra Dunărea, nu ar ieşi apa din Valea Oraşului. Staţia de la "11 Iunie" deversează direct în Dunăre, fără a mai fi uzinată. A fost lansată şi o barcă la apă, pentru a fi transportată o familie cu cinci copii. Este vorba despre o familie care a primit un imobil de la Primărie pe strada Griviţei, dar nu locuia încă în el, ci era cazată la un adăpost”, ne-a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Astfel, cu un sistem de canalizare finalizat în urmă cu trei ani de zile şi inaugurat cu mare fast, Valea Oraşului continuă să se inunde la fiecare ploaie torenţială, iar Primăria şi Apă Canal SA nu izbutesc să găsească soluţii. Oamenii sunt disperaţi, deoarece meteorologii au anunţat ploi şi în următoarele zile. Şi, practic, din cauza indolenţei autorităţilor, gălăţenii de pe zece străzi, plătitori de taxe şi impozite ca toţi ceilaţi locuitorii oraşului, sunt la mila naturii.

Vezi şi:

Imagini spectaculoase cu malul INUNDAT al Dunării (FOTO/ VIDEO)

Citit 7433 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Mai 2014 01:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.