Ziua UE, o sărbătoare trei în unu!

Ziua UE, o sărbătoare trei în unu!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din nou, cu faţa şi la Istoria noastră * Sărbătoare reuşită * Copiii – artişti * PSD all inclusive? *

“Nu călcaţi – desene!” ar trebui scris pe aleile Grădinii Publice, pline de  desene copilăreşti despre Ziua Europei: steaguri, sori şi stele, zâne şi flori, desenate cu cretă, sâmbătă dimineaţă, de copii din 34 de grădiniţe gălăţene!

Copiii au fost împărţiţi în 27 de grupe, câte ţări sunt în UE, fiecare grupă reprezentând, prin culorile costumelor şi prin steguleţe, câte o ţară. Am fost martor şi al unor testări la care erau supuşi bunicii de către copii: “Ştiţi care-i capitala Italiei?”

Copiii au defilat sâmbătă dimineaţă, pe aleile pe care de obicei la astfel de ocazii doar armata bate pas de defilare: merita văzut! Mămici şi tătici cu aparate de fotografiat au făcut concurenţă paparazzilor.

Pas de defilare “tip NATO” au bătut într-adevăr sâmbătă plutoanele de militari, în faţa oficialilor - în frunte cu prefectul Claudiu Brânzan şi lt. col. Marian Bae, comandantul Garnizoanei - însă la încheierea ceremoniei oficiale, în care s-au cântat imnurile României şi UE şi s-au rostit discursuri.

Pe o vreme superbă, normalitatea a domnit în parc, căci, atunci când cei mari s-au adresat celor mici, prichindeii au continuat să se joace, deloc timoraţi de oficialităţi, ba chiar unii copii le-au cerut acestora autografe.

Războaiele nu pot fi uitate, păcile, da…

Anul acesta, pentru prima oară de la intrarea noastră în NATO (moment în care am dat din ce în ce mai puţină atenţie serbărilor tradiţionale la noi pe 9 Mai: Ziua Victoriei – sfârşitul războiului, în 1945 şi Ziua Independenţei – proclamarea neatârnării statului român, în 1877) s-a vorbit din nou şi de "vechile" sărbători.  Se pare că şi în alte oraşe ale ţării noua guvernare a întors sărbătoarea şi cu faţa spre ţară.

La Galaţi, în Piaţa Tricolurului din Grădina Publică, alături de copii – viitorul nostru, au stat veteranii – cei care au făcut posibil prezentul. Profesorul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie, a evocat pentru copii - noi ştiam - toate cele trei evenimente istorice. 

Această adevărată gală a copiilor, organizată de Consiliul Judeţului, a fost o reuşită! Garantat a fost şi succesul la public: gălăţenii au putut asculta corul Teatrului Muzical “Nae Leonard”, fanfara Centrului Cultural “Dunărea de Jos” şi valsuri înregistrate.

Politicienii au avut altă treabă…

Public mai mult ca alteori, mai slabă însă prezenţa politicienilor: doar câţiva reprezentanţi de rang mic de la PC şi PNL, în mulţime. Din conducerea Primăriei nu a ajuns nimeni.

Dacă PSD a fost reprezentat totuşi bine la vărf, prin europarlamentara Adriana Ţicău şi deputatul Florin Pâslaru, opoziţia şi partenerii de guvernare ori n-au fost invitaţi, ori n-au citit în ziar că tot gălăţeanul poate participa, ori au văzut… roşu (Ferrari). Un liberal se plângea chiar că europarlamentara PSD Adriana Ţicău, prezentă sâmbătă, îşi face campanie cu această ocazie, dar admitem că era Ziua Europei şi cum dna Ţicău chiar vine de la Bruxelles... Cu eşarfă bleu cu ciucuri aurii, ea a suplinit prezenţa cu tricolor a primarului, învoit sâmbătă.

Sâmbătă, oficialii au vorbit cu simţire şi scurt, fiind aplaudaţi chiar şi de copii. Prefectul Claudiu Brânzan l-a felicitat pe preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, pentru idea concursului de desene şi le-a mulţumit veteranilor, Chebac a explicat că sărbătoarea copiilor a fost posibilă printr-un mic proiect european câştigat de CJ. Europarlamentara Adriana Ţicău  a amintit că şi Comisia Europeană a Dunării a avut sediul la Galaţi.

Cu alte cuvinte, şi istoria ne dă ceva drepturi, măcar pe cel al festivităţii.

Explicaţii foto:

1 - Moment solemn într-o atmosferă relaxantă

2 - Veteranii au fost  omagiaţi de autorităţi

3 - Prezent şi viitor

4 - Bucuria copilăriei

Citit 898 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.