Jorăşti şi Feuchy, prietenie la 3.000 km distanţă

Jorăşti şi Feuchy, prietenie la 3.000 km distanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Diferenţele unesc mai strâns decât asemănările. De acest lucru au devenit conştienţi, la sfârşitul celor cinci zile petrecute în localitatea Feuchy, situată la 160 de km nord de Paris, gălăţenii din comuna Jorăşti.

După o întâlnire la Bruxelles, la nivel de autorităţi, 14 români au onorat invitaţia de a-i cunoaşte pe francezi de aproape, înainte de o înfrăţire oficială. Un bun prilej şi pentru cei aproximativ 1700 de locuitori ai localităţii din regiunea Nord-Pas-de-Calais de a le arăta străinilor ospitalitatea pentru care francezii sunt atât de renumiţi.

Dincolo de acordul scris, legăturile s-au stabilit firesc, în tot timpul petrecut împreună. Deşi Feuchy este dezvoltat şi din punct de vedere industrial, punctul comun al discuţiilor a fost agricultura. Jorăştenii s-au oprit la o imensă fermă de pui, la o gospodărie unde musul vacilor se face automatizat, dar şi la biserica şi la şcolile din localitate.

Ei au participat alături de gazde la ceremoniile din 8 mai (Ziua victoriei împotriva naziştilor), la sărbătoarea locală „Ducasse” şi au făcut o călătorie ghidată în Paris. Prezenţa română la Feuchy a fost, de altfel, un eveniment deosebit pentru comunitatea locală.

Acord oficial

Edilii celor două comune, Georgică Tofan (Jorăşti) şi Michaël Machan (Feuchy), şi-au pus semnătura pe Convenţia de cooperare la sfârşitul săptămânii trecute. Astfel, primul pas spre oficializarea legăturii dintre locuitorii comunei gălăţene şi cei ai localităţii franceze s-au făcut, concret, în cadrul acestei vizite.

Ceremonia - punctul culminant al vizitei - s-a desfăşurat la sediul Primăriei din Feuchy, în prezenţa celor patru viceprimari din localitatea franceză, a consilierilor locali, dar şi a unor tineri francezi care au uimit interpretând instrumental imnul României.

„Semnătura convenţiei e punctul de plecare al unei legături pe care Consiliul municipal o vrea de durată. Căutăm centrele comune de interes, fie ele economice, sociale sau culturale”, le-a spus românilor edilul-şef al Feuchy-ului.

Primarul Tofan a remarcat oportunităţile de colaborare oferite de statutul de ţară membră a UE şi a subliniat că delegaţia ce-i reprezintă pe toţi jorăştenii a pus în joc „dorinţa de a evolua, precum şi entuziasmul de a învăţa din modelele franceze”.

„Naşi” europarlamentari

De altfel, întâlnirea dintre jorăşteni şi francezi a stat tot timpul sub semnul UE. Proaspeţii membri ai familiei europene au petrecut Ziua Europei (9 Mai), alături de gazdele lor. În plus, „naşii” uniunii dintre cele două localităţi sunt doi europarlamentari, Adriana Ţicău şi Jean-Louis Cottigny, acesta din urmă fiind un susţinător al activităţii sindicale din uzinele ArcelorMittal din cele două state.

La ceremonia de semnare a convenţiei, gălăţeanca Adriana Ţicău, vicepreşedintă a Comisiei de Transport şi Turism din PE, a admis că cele două comunităţi „năşite” se opun prin diferenţe economice, dar că asemănările istorice şi tradiţia francofonă le unesc. „Îi mulţumesc domnului Cottigny care a ştiut să valorifice principiile europene şi să promoveze astfel solidaritatea”, a mai remarcat gălăţeanca Adriana Ţicău, care a pus umărul la colaborarea româno-franceză.

Invitaţie în România

Delegaţia gălăţeană, din care au mai făcut parte consilieri, angajaţi ai primăriei, directorul Şcolii Jorăşti, unul dintre preoţii din comună, părintele Rantia, şi redactorul „Vieţii libere”, le-a reînnoit gazelor invitaţia de a veni în România.

Săptămâna viitoare, o delegaţie de 12 persoane, printre care se numără şi primarul Michaël Machan, se va afla la Jorăşti, pentru a semna şi în localitatea gălăţeană Convenţia de cooperare. Şi, bineînţeles, pentru a cunoaşte de aproape tradiţiile, obiceiurile, ritmul propriu de viaţă sau specificul culinar, aşa cum au făcut, de altfel, şi oaspeţii gălăţeni la Feuchy.

Explicaţii foto:

1 - Europarlamentarii Adriana Ţicău şi Jean Louis Cottigny stau mărturie pentru convenţia semnată de primarii comunelor Feuchy (în stânga) şi Jorăşti (în dreapta)

2 - Depunere de jerbe, la  Feuchy, de 9 mai;

3 - La ferma de pui

Citit 1172 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.