GALERIE FOTO/ Pomana porcului pentru 5.000 de gălăţeni. Câţi BANI a cheltuit PRIMĂRIA pentru "Crăciunul inimilor"

GALERIE FOTO/ Pomana porcului pentru 5.000 de gălăţeni. Câţi BANI a cheltuit PRIMĂRIA pentru "Crăciunul inimilor"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Muzică populară şi bucate tradiţionale, la Crăciunul inimilor


Doi porci şi patru curcani se rumeneau la proţap, duminică, la ora prânzului, pe esplanada Sălii Sporturilor, făcând parcă în ciudă vremii de afară, în aşteptarea gălăţenilor. Aceasta era prima imagine de care te loveai odată ajuns la Crăciunul inimilor, eveniment dedicat gălăţenilor de către Primăria Galaţi, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Bucătarii angajaţi de municipalitate învârteau cu foc în ceaunele mari cu tochitură, iar vinul şi ţuica fierbeau în mirodenii alese.

Muzica populară, interpretată de artiştii Centrului Cultural „Dunărea de Jos” şi de Ovidiu Homorodean şi Ciprian Pop, le-a furnicat picioarele celor prezenţi la eveniment, astfel încât pe la ora 14.00 dansul s-a mutat de pe scenă pe esplanadă, printre gălăţenii veniţi să guste din produsele tradiţionale.

Actorul Paul Buţă s-a ocupat de întreţinerea veseliei, iar primarul Marius Stan şi consilierii locali s-au pus în slujba comunităţii la propriu şi au împărţit bucatele. "Vom continua acest eveniment. Este normal ca, în spiritul tradiţiilor româneşti de iarnă, să venim în întâmpinarea oamenilor care au posibilităţi mai mici şi care probabil nu îşi permit acum să-l cumpere şi să-l sacrifice pe "Ghiţă". Am vrut să se vadă pe viu cum se pregătesc bucatele în stil pur românesc. Pentru că nu trebuie să fim numai la figurat în slujba comunităţii, vom fi echipaţi, după cum vedeţi, inclusiv din punct de vedere sanitar-veterinar, vom fi în slujba cetăţenilor şi la propriu. Consilierii care au venit să ajute la împărţirea bucatelor sunt cei care nu au plecat în concediu", a declarat primarul Marius Stan.

Ce bucate i-au aşteptat pe gălăţeni

Potrivit Primăriei Galaţi, au fost sacrificaţi patru porci a câte 100-120 kilograme fiecare. Doi porci au fost puşi la proţap şi serviţi oamenilor care au venit la pomana porcului, unul a fost folosit pentru demonstraţiile culinare tradiţionale Crăciunului (tobă, caltaboş, jumări, cârnaţi, slănină fiartă cu boia dulce şi usturoi), iar unul a fost dus la azilurile de bătrâni de pe străzile Domnească şi Războieni.

Primăria le-a pregătit mesenilor în jur de 5.000 de porţii, din 1.500 kilograme de carne, 1.000 kilograme de mălai pentru mămăligă, 1.000 kilograme de varză murată, condimente şi usturoi. De asemenea, masa a fost însoţită de 1.000 litri de vin şi ţuică.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, organizarea evenimentului a costat în total aproximativ 100.000 de lei.

Citit 3996 ori Ultima modificare Duminică, 28 Decembrie 2014 21:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.