BĂTAIE DE JOC: Gălăţenii, nevoiţi să aştepte autobuzele în staţii fără refugii şi cu nămeţii de un metru (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

BĂTAIE DE JOC: Gălăţenii, nevoiţi să aştepte autobuzele în staţii fără refugii şi cu nămeţii de un metru (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După doar o zi de ninsoare, întregul oraş este, marţi (30 decembrie), paralizat. Dacă pe parcursul ninsorii se opriseră de tot autobuzele sau circulau extraordinar de greu, acum situaţia e la fel de gravă. Autobuzele şi microbuzele societăţilor locale de transport în comun circulă cu foarte mare greutate, din cauza proastei organizări a firmelor de deszăpezire, iar cei care plătesc preţul sunt oamenii de rând.

Încurajaţi de autorităţile locale să îşi lase maşinile acasă, pentru a nu încurca traficul şi operaţiunile de eliberare a străzilor de sub nămeţi, cei care au nevoie să ajungă dintr-un cartier în altul trebuie să aştepte minute bune venirea unui autobuz sau a unui maxi-taxi, cu picioarele în zăpadă şi, în cele mai multe cazuri, expuşi bătăii vântului. Sunt puţine staţii în Galaţi care au refugii, iar acum sunt şi mai puţine care au fost deszăpezite. La ora 10.00 dimineaţa, adică la 16 ore de la oprirea viscolului din oraş, situaţia nu arată aproape deloc schimbată. Ba din contră, zăpada de pe carosabil a fost urcată de utilaje pe trotuare şi în zona staţiilor de autobuz, iar acestea erau aproape impracticabile. Spre exemplu, în staţia de la Facultatea de Economie nu venise nimeni să dea zăpada la o parte măcar pentru o cărăruie, darămite să deszăpească cu adevărat. Astfel, majoritatea oamenilor s-au văzut nevoiţi să aştepte în stradă venirea unui autobuz, care să îi salveze din calea gerului.

Am făcut un tur al oraşului pentru a vedea în ce stare se prezintă operaţiunile de deszăpezire, în special în zona staţiilor. Lucrările se efectuau răsfirat, fără o prea mare organizare, pe principiul „o staţie da, următoarele trei nu!”. Astfel, dacă în staţia de pe strada Gării, unde există şi un refugiu, cineva dăduse cât de cât zăpada la o parte, în staţiile de la ASE şi Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, oamenii se vedeau nevoiţi să aştepte mijloacele de transport cu zăpada până la glezne. Aceeaşi poveste şi mai departe. La Albatros şi în Centru era începută deszăpezirea, în timp ce la Stirex, la Agenţia de Voiaj, la Bănci, la CEC, în Ţiglina şi la rondou, oamenii călcau mormanele în picioare pentru a ajunge la maşini.

La fel se prezenta situaţia şi în zona Francezi, unde staţiile de autobuz mai erau semnalizate doar prin panourile de pe stâlpi. Altfel, doar urma unei maşini parcate de-a curmezişul le permitea oamenilor să stea pe un loc cât de cât neted şi cu mai puţină zăpadă. În faţa Centrului de Transfuzii, oamenii care stăteau în staţie erau de fapt în stradă, expuşi riscului unui accident, dacă vreun şofer grăbit făcea o manevră greşită.

Gălăţenii ironici spuneau că nu mai trebuie să dea bani pentru o vacanţă pe Valea Prahovei, pentru că s-a mutat staţiunea la noi. După doar o zi de ninsoare, venită la sfârşitul lunii decembrie, Galaţiul este paralizat, iar cei care ar trebui să se îngrijească de bunul mers al lucrurilor s-au organizat cu mare greutate. Ba mai mult, nici după ce au reuşit să se organizeze, nu se muncea cu prea mult spor, din moment ce gălăţenii continuau să tremure cu picioarele înfipte bine în zăpada din staţii.

Privind partea bună a lucrurilor, transportul în comun oferit de S.C.Transurb S.A. este gratuit până în dimineaţa zilei de 31 decembrie, din dizpoziţia Primăriei.

Citeşte şi: DESZĂPEZIRE EŞUATĂ ÎN GALAŢI: Artere pline de zăpadă, circulaţie îngreunată (FOTO)

Citit 2296 ori Ultima modificare Marți, 30 Decembrie 2014 13:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.