Gălăţenii, rău-platnici sau nu, vor face DUŞURI RECI până la toamnă
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Gălăţenii, rău-platnici sau nu, vor face DUŞURI RECI până la toamnă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Electrocentrale riscă să intre fie în conservare, fie în incapacitate de plată a gazului * În ambele variante, gălăţenii rămân fără apă caldă la robinete, posibil pe toată durata primăverii şi verii


În mai puţin de două săptămâni, gălăţenii ar putea rămâne fără apă caldă. Şi nu pentru o zi sau două, ci până la toamnă! Potrivit lui Sinan Mustafa, reprezentantul firmei Maestro SPRL Constanţa, care administrează Electrocentrale, miercurea viitoare va avea loc o adunare a creditorilor care vor stabili dacă societatea intră sau nu în conservare, de la 1 aprilie şi până la începutul lunii septembrie.

"Riscul ca gălăţenii să rămână fără apă caldă există oricum. Pe de o parte, vorbim despre posibilitatea ca societatea să intre în conservare, începând cu data de 1 aprilie şi până la toamnă, în septembrie. Soluţia vine în condiţiile în care, de la 1 aprilie, societatea are nevoie de 11 milioane de lei lunar ca să funcţioneze, în timp ce încasările lunare ar fi doar de patru sau cinci milioane de lei. E total nerentabil, mai ales în condiţiile în care deja există pierderi. Noi ne-am străduit să menţinem pierderile anului trecut la nivelul a circa 50 de milioane de lei. Fără măsuri speciale, pierderile acestea ar fi ajuns spre 80 de milioane de lei. Pe de altă parte, de vreme ce noi am încasat deja în avans tot ce am putut, singura sursă de venit pe care am mai avea-o este încasarea datoriilor Apaterm. Iar în condiţiile în care CET nu ar încasa suficient cât să-şi poată plăti gazul, va rămâne fără. Astfel, tot nu s-ar mai putea asigura necesarul pentru încălzirea apei. Noi am propus soluţia unui cazan cu abur industrial, dar ea a fost luată în calcul abia luna trecută şi ar putea dura un an până să fie pusă în practică", a precizat Sinan Mustafa.

Pe de altă parte, administratorul special a precizat că opţiunea ArcelorMittal de a renunţa la serviciile Electrocentrale SA era previzibilă. "Am avut discuţii cu dumnealor şi, încă din toamnă, ne-au informat cu privire la strategia pe care doresc să o adopte. Era o chestiune cunoscută, n-a surprins pe nimeni, iar în aceste condiţii strategia noastră de redresare financiară a fost concepută fără a lua în calcul clientul ArcelorMittal. Evident, o colaborare cu dumnealor e oricând binevenită, dar nu ne-am bazat pe ea în mod deosebit pentru perioada următoare", a precizat Sinan Mustafa.

De ani buni, societatea merge numai în pierdere

Din 2010 încoace, Electrocentrale SA Galaţi pierde zeci de milioane de lei anual. Potrivit datelor de la Finanţe, în 2008 societatea avea 443 de angajaţi. Din 2009 până în 2014 a avut peste 500 de oameni pe statele de plată, iar în prezent numărul angajaţilor este de circa 410. Din punct de vedere al rezultatelor financiare, lucrurile au mers bine până în 2010. În 2008, societatea obţinea un profit de 4.022.315 de lei, iar în 2009, de 3.275.762 de lei. Profitul a scăzut de mai bine de şase ori, la doar 491.427 de lei, în 2010. Odată cu schimbarea regimului privind livrarea de energie pe piaţă, au apărut problemele, iar în 2011 dezastrul începe să se vadă în acte. Nu numai că nu se mai consemnează profit, ci, dimpotrivă, pierderea e de 92.957.245 de lei. În 2012, pierderea era de 71.123.978 de lei, iar în 2013 s-a cifrat la 43.654.924 de lei. Potrivit lui Sinan Mustafa, în 2014, pierderile au fost menţinute la nivelul a 50 de milioane de lei.

Conform notificării emise către SC Apaterm SA, Electrocentrale SA Galaţi are de plată "către SNGN Romgaz SA Mediaş suma de 22,5 milioane lei până la data de 27.03.2015 reprezentând contravaloarea gazelor naturale livrate în luna ianuarie 2015 şi către SNTGN Transgaz SA suma de 5,3 milioane lei scadentă din data de 13.02.2015 iar societatea (…) nu mai are resursele financiare necesare efectuării plăţilor către furnizorul şi transportatorul de combustibil, singura sursă fiind contravaloarea energiei termice livrate distribuitorului local şi neîncasată".


CITEŞTE ŞI: Marea debranşare/ Cât vă COSTĂ să scăpaţi de APATERM

Citit 6030 ori Ultima modificare Vineri, 20 Martie 2015 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.