Galaţiul are strada Paul Păltănea

Galaţiul are strada Paul Păltănea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Un tronson din strada numită după domnitorul Mihail Sturza, des bătută de academician, îi poartă deja numele *

Între străzile menţionate în paginile de istorie scrise şi publicate de cel numit "patriarhul culturii gălăţene", academicianul Păltănea, nu a avut cum să existe şi strada Paul Păltănea  (25 iunie 1924 – 25 ianuarie 2008). „Istoricul Galaţilor” are însă acum, la un an de la dispariţie, în sfârşit, un nume de stradă în oraşul despre care a realizat cea mai completă şi întinsă istorie!

Consiliul Local Galaţi a luat această unică hotărâre, de a se schimba numele străzii Mihai Bravu, pe porţiunea dintre strada Gării, fostă Lascăr Catargiu şi strada Basarabiei, o bună vecinătate de nume… Mica şi pitoreasca stradă pe care bastonul patriarhului a sunat deseori deţine şi fostul sediu al Comisiei Europene a Dunării, acum Biblioteca „V.A. Urechia”. 

Directorul general al instituţiei, consilierul local Ilie Zanfir, a fost cel care a cerut insistent numirea străzii după  cercetătorul care a lucrat mult timp la această bibliotecă judeţeană, iar după pensionare, ba chiar şi pe patul de boală, a continuat să cerceteze documentele vechi găzduite aici. De altfel, biblioteca a inaugurat deja o sală de lectură care poartă numele savantului, ne aminteşte profesorul Zanfir.

De la viceprimarul Nicuşor Ciumacenco am aflat marţi că Primăria va organiza în curând o ceremonie oficială de botez a străzii, la care să poată participa cei care l-au respectat şi iubit pe academician.

Numele istoricului Paul Păltănea (cu o mică greşeală diacritică) apare, iată, şi pe site-ul Wikipedia, enciclopedia liberă,  unde scrie, printre altele: „Academicianul Paul Păltănea, cunoscut ca un  remarcabil cercetător, autor de lucrări ştiinţifice, doctor în istorie, premiat al Academiei Române şi membru al Academiei Internaţionale de Genealogie de la Paris, este autorul «Istoriei oraşului Galaţi de la origini până la 1918»”.

Citit 2158 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.