ALARMANT/ Canicula şi SECETA au dus la reapariţia INSULEI din mijlocul Dunării (FOTO)

ALARMANT/ Canicula şi SECETA au dus la reapariţia INSULEI din mijlocul Dunării (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Canicula şi seceta din ultima perioadă au provocat inclusiv o scădere a nivelului Dunării, motiv pentru care mulţi gălăţeni s-au întrebat dacă trecerea fluviului cu bacul, de la Galaţi la I.C. Brătianu şi înapoi, va fi îngreunată sau chiar oprită. Gălăţenii au fost alarmaţi de apariţia unei insuliţe de pământ aproape în mijlocul Dunării, fenomen cauzat de temperaturile extrem de ridicate şi de faptul că precipitaţiile au ocolit regiunea noastră.  

Am vorbit cu personalul de la punctul de trecere bac din Galaţi, dar şi din I.C Brătianu, precum şi cu personalul de pe unul dintre bacurile care tranzitează zilnic fluviul, şi am primit asigurări că nu există nici o modificare în program. 

„Într-adevăr, nivelul Dunării a scăzut un pic, dar nu îngreunează trecerea bacului de pe o parte pe cealaltă. Pentru că iese la suprafaţa insula, ocolim un pic mai mult, dar programul nu s-a schimbat deloc”, ne-au spus reprezentanţii NAVROM Bac. 

Nici traficul celorlalte nave care trec pe Dunăre nu a fost îngreunat. Pentru acestea a fost delimitat un şenal de navigaţie special, semnalizat cu balize, astfel încât să nu existe probleme. 

În august 2011, cotele Dunării au ajuns la 140 cm, bacurile fiind obligate să facă un ocol de aproximativ trei kilometri în aval, pentru a putea ajunge pe partea cealaltă.

O secetă asemănătoare a avut loc şi în 2012, când, datorită nivelului scăzut al Dunării, pe Faleză, chiar în dreptul Elicei, a ieşit la iveală schela veche a portului Galaţi. Este vorba despre vechiul chei de lemn, menţionat în cele mai vechi documente scrise, aparţinând călătorilor străini care au trecut prin portul Galaţi.

Citit 8111 ori Ultima modificare Joi, 30 Iulie 2015 09:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.