Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Fanfare “Iosif Ivanovici”, începută vineri, 7 august, va continua încă două zile, adăugând muzicii alămurilor şi instrumentelor de suflat cu 13 fanfare din România, Tucia şi Republica Moldova, momente de dans, balet, arii populare din opere şi operete. Intrarea este liberă! Locuri: 1.000.
Sâmbătă seara, la Sindicate, pe Faleză şi în Grădina Publică
Astăzi, 8 august, de la 18,30 şi până la 22,45, oră estimată (autobuzele Transurb se vor retrage pe perioada fesivalului la ora 23,00, ne spun organizatorii), pe scena Esplanadei de la Casa de Cultură a Sindicatelor, vor evolua fanfarele: „Valahia” din Giurgiu, Cvartetul „Clarinarmonia” din Italia, „Transilvania” din Alba Iulia, cea a comunei Slobozia Mare din Republica Moldova, „Bârlădeanca” din Bârlad şi „Chetriş” din Iaşi.
* Pe Faleza inferioară a Dunării, de la 19,30, o oră, “Kováts András”, din comuna Reci, Covasna
* În Grădina Publică, de la 19,30, o oră Fanfara din Sighişoara.
Duminică, la Sindicate, pe Faleză şi la Tecuci
De la 18,30 şi până la 22,15 estimat, pe scena de la Sindicate vor evolua fanfarele: cea din Sighişoara, cea din oraşul Edirne, Turcia, „Valurile Dunării”, a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi, Fanfara Creştină Cazasu, Brăila, „Bârlădeanca” din Bârlad, „Transilvania” din Alba Iulia şi „Kováts András”, din comuna Reci, Covasna.
* Pe Faleza inferioară a Dunării, de la 19,30, Fanfara „Valahia” din Giurgiu ne va încânta jumătate de ceas.
Concert de fanfară la Tecuci. De la 19,00, în Grădina Publică a municipiului Tecuci, Fanfara „Chetriş” din Iaşi va susţine un concert de un ceas cu muzică de promenadă şi divertisment.
Din culisele Festivalului
De la dirijorul Marin Boroghină, şeful Fanfarei „Valurile Dunării” a Centrului Cultural Dunărea de Jos (CCDJ), organizatorul tradiţionalului festival Valurile Dunării, formaţie înfiinţată în 2002, cu 20 de instrumentişti profesionişti, care asigură în tot anul evenimente şi ceremonii locale, chiar şi cu caracter internaţional, am mai aflat amănunte despre participanţi. Astfel, cea mai numeroasă formaţie vine din Covasna, fiind prezenţi 45 din cei 60 de membri ai fanfarei profesioniste, cam cât trei fanfare obişnuite! Cvartetul „Clarinarmonia” din Italia, format din clarinetişti de excepţie care vor interpreta muzică clasică şi uşoară internaţională, aduce trei absolvenţi ai unei academii de muzică italiene şi de profesorul lor, membru al fanfarei gălăţene. Sunt câteva fanfare tradiţionale cu care Centrul Cultural gălăţean a pornit la drum de la prima ediţie, parteneri de bază: fanfara din Turcia, din Edirne, fanfara „Valahia” din Giurgiu. La această ediţie sunt prezente şi formaţii „de amatori”: adică cei care au învăţat să cânte din tată în fiu, nu sunt “notişti”, deşi ajung profesionişti; repertoriul lor fiind mai facil, din piese populare care prind la public; “ca lăutarii de pe vremuri”. Festivalul din acest an va acoperi cât mai multe genuri muzicale, de la muzică de promenadă şi clasică, din opere şi operete, marşuri pentru defilare şi de concert, muzică de film, chiar şi populară românească, muzică străină.
Să ne amintim de domnul Ivanovici!
Măcar puţin să vorbim şi despre cel care dă numele festivalului, o personalitate nedrept de ignorată de gălăţeni, dar omagiată în ţară! Gălăţeanul prin adopţie Iosif Ivanovici, (n. probabil 1845 - m. 1902), autor al valsului “Valurile Dunării”, (născut într-un sat necunoscut de lângă Timişoara, a devenit copil de trupă la Regimentul 11 Siret Galaţi şi a trăit aproape toată viaţa în oraşul nostru), celebru şi prolific compozitor de muzică militară şi uşoară (cu sute de compoziţii) de talie mondială, dirijor al celei mai bune fanfare militare din România, cea a Regimentului 11 Siret, a compus dansuri (vals, cadril, polcă) şi marşuri. Cel care, ofiţer şi ca şef, pe ţară, al fanfarelor militare (primul român în înaltul post, înainte fiind angajaţi austrieci, din „ţara muzicii”) s-a ocupat de modernizarea acestor formaţii, de dotarea şi de repertoriul acestora, introducând şi piese din muzica clasică. L-a concurat pe Johan Strauss-fiul, a fost cântat din Statele Unite şi până în Coreea, a imprimat multe discuri, fiind o glorie internaţională de început de secol XX.