VÂNTUL PUTERNIC A DĂRÂMAT zeci de arbori şi crengi la Galaţi. Avalanşă de sesizări la Gospodărire Urbană
Foto: Foto Marian Căpăţînă

VÂNTUL PUTERNIC A DĂRÂMAT zeci de arbori şi crengi la Galaţi. Avalanşă de sesizări la Gospodărire Urbană
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ploaia şi vântul puternic din ultimele zile au înroşit linia dispeceratului societăţii Gospodărire Urbană, dar şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe şi a Poliţiei Galaţi. Nu mai puţin de zece sesizări au fost făcute, potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia, privind arbori înclinaţi de vânt, arbori căzuţi sau crengi rupte.

Conform datelor furnizate de către purtătorul de cuvânt, sesizările au vizat arbori înclinaţi şi căzuţi sau crengi rupte în următoarele zone: bulevardul Siderugiştilor, bloc M2A; strada Traian, în faţa spaţiului locativ al Primăriei; garajele Ecosal din IC Frimu, blocul S8; strada Tecuci, colţ cu bulevardul Coşbuc; bulevardul Marea Unire, blocul U 5; lângă Şcoala 34, pe strada Grigore Ventura, la blocul Y24; Ţiglina II, la blocul C10; Mazepa, strada Roşiori; Ţiglina I, la blocul C37; strada Alexandru Davila, colţ cu Mihai Bravu, în spatele punctului termic.

Până luni, 12 octombrie, la ora 13,00, primele cinci sesizări fuseseră rezolvate.

Unele dintre căderile de crengi şi de arbori au fost destul de importante, în sensul că au blocat drumul, cum a fost cazul la intersecţia străzii Tecuci cu bulevardul Coşbuc, iar în alte situaţii arborii au fost scoşi din rădăcini, cum s-a întâmplat pe bulevardul Marea Unire, la blocul U 5, unde copacul se mai sprijinea doar de firele electrice.

"Munca ne este îngreunată de vreme, dar sperăm să rezolvăm cât mai repede. Ne ocupăm de rezolvarea sesizărilor, volumul de muncă este mare pentru o singură zi. În general, la o astfel de vreme, se văd şi care sunt copacii cu probleme. Cetăţenii sună, e normal. Te sperii când vezi că arborii din faţa blocului sunt înclinaţi şi în pericol de prăbuşire. După ce rezolvăm sesizările, vom continua intervenţiile de fasonare, potrivit programării făcute de Primărie", ne-a declarat Daniela Stroia.

De ce sunt fasonate adânc coronamentele

Totodată, directorul interimar al societăţii, Viorel Stelian Popa, a comentat că este normal să existe suspiciuni privind modul în care se fac fasonările şi tăierile, pentru că oamenii sunt legaţi sufleteşte de copaci, dar trebuie să se înţeleagă că lucrările sunt făcute de specialişti, la indicaţia instituţiilor de mediu, după ce se fac nişte studii.

Foto Monica Zanet

"Oamenii trebuie să înţeleagă că micşorăm coronamentul copacilor pentru ca aceştia să poată fi susţinuţi de rădăcină. Intervenţiile la trotuare, la borduri, casetările au făcut să fie tăiate şi rădăcinile arborilor, motiv pentru care rădăcinile nu mai pot susţine coronamente mari, de asta tăiem mai adânc în coronament. Dacă arborele este sănătos, cu siguranţă se va dezvolta în continuare. De asemenea, mai sunt cazuri când copacul este putred pe dinăuntru, iar atunci trebuie fasonată şi redusă coroana. Altfel ne putem întâlni cu probleme cum au fost în weekend”, a explicat Viorel Stelian Popa.

Citit 4098 ori Ultima modificare Marți, 13 Octombrie 2015 00:08

6 comentarii

 • postat de Ion
  Luni, 12 Octombrie 2015 22:48
  5.13.178.***
  Taiati-i fir-ar ei ai dreq de copaci ca ne cade pe masini si ni le distruge.
  Bravo Stane daca tai toti copacii noj, posesorii de BMW_uri te votam si la anu!
  1
  12
  Raportează
 • postat de GOGU SRL
  Luni, 12 Octombrie 2015 21:13
  84.117.46.***
  Stimati galateni, tot asteptati ca cei de la Gospodarire Urbana sa va rezolve totul ,pe ei ii injurati ;dar voi stiati ca majoritatea salariatilor din Gospodarire Urbana lucreaza cu salariul minim pe economie?? Stiati ca nu sunt bani nici pentru acele amarate de salarii ,astfel incat salariatii nu si-au primit leafa? In acest moment oamenii sunt in prelugiri si nu se stie cand se vor da aceste amarate de salarii?!.
  5
  10
  Raportează
 • postat de X
  Luni, 12 Octombrie 2015 20:46
  5.13.157.***
  Auzi, dar de Alexandru Davila n-ai auzit pana acum? De unde pana unde Strada Carol Davila colt cu Mihai Bravu?!?
  2
  5
  Raportează
 • postat de Ct
  Luni, 12 Octombrie 2015 20:14
  5.13.166.***
  Unde sunt cei nemultumiți de tăierea/cosmetizarea copacilor din oraș!? După cum bine vedeți chiar si cei care par verzi si fără probleme pot cădea pe mașinile dumneavoastră! Seara buna!
  8
  6
  Raportează
 • postat de marcu
  Luni, 12 Octombrie 2015 18:50
  80.82.164.***
  Contactati-l pe mesterul Strica-lemne de la fundatia pentru sprijinirea varstnicilor si veti avea un ajutor de nadejde in rezolvarea sesizarilor numeroase. Va fi ajutat si de rudele sale si rezultatul este garantat.
  2
  7
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Luni, 12 Octombrie 2015 16:26
  178.162.216.***
  Poate incepem si noi sa intelegem ca nimic nu este etern pe lumea asta.
  Asa si cu copacii. Au si ei o durata de viata. Au si ei o dimensiune fizica de dezvoltare. Inclusiv in paduri, copacii cad cand radacina devine prea mica si nu mai poate sustine greutatea trunchiului si a coronamentului.

  Doar ca noi, in bunul spirit in care am fost invatati, subit, dupa 20 de ani de tacere, am devenit comentatori priceputi la toate iar Stan e cel mai prost si noi restul, suntem aia buni si destepti si frumosi.
  In loc sa ajutam, stam ca babele si comentam pe toti, pentru orice, oricum si nejustificat.
  20
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.