DOLIU în lumea culturală/ A trecut în nefiinţă preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Galaţi

DOLIU în lumea culturală/ A trecut în nefiinţă preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Aurel Manole, pictor, profesor şi preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici - filiala Galaţi a trecut în nefiinţă la finele acestei săptămânii în urma unei grele suferinţe. Artist inedit, care şi-a legat indisolubil destinul de pensulă şi şevalet încă de la vârsta de patru ani, Aurel Manole este considerat inventatorul pictografiei.

S-a născut în 1953, la Galaţi şi a absolvit Institutul de Artă al Universităţii din Iaşi şi al Academiei de Arte Decorative şi Design. Ceea ce avea să îi aducă, peste ani, calitatea de inventator în domeniul artelor vizuale (1997 - brevetat de OSIM pentru invenţia „Amestec şi fuziune cromatică şi instrumente de lucru”) a luat naştere pe când Aurel Manole era doar un copil. La patru ani, aşa cum însuşi declara, obişnuia să picteze pereţii casei părinteşti cu cărbune, pasiunea sa materializându-se mai apoi pe fiecare filă de caiet sau copertă de carte. A fost pasionat în studenţie de encaustică, o tehnică artistică antică, pe care a îmbinat-o, mai târziu, cu tehnicile de lucru artistice moderne şi a dat naştere unei modalităţi de lucru inedite, pe care el a numit-o pictografie.

Prima mare recunoaştere internaţională a tablourilor sale realizate în această manieră a venit în 1990, în Franţa, la Fayance, unde a obţinut Marele Premiu. De asemenea, a mai fost premiat în Germania, Anglia şi în SUA. În paralel cu activitatea artistică, Aurel Manole a desfăşurat şi o prolifică activitate didactică, împărtăşindu-şi talentul şi cunoştinţele elevilor de la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin" din Galaţi.

„Lupta l-a consumat”

Vestea trecerii în nefiinţă a maestrului, la numai 62 de ani, i-a şocat pe cei care i-au apreciat opera şi i-au fost alături în ultimii ani. „Un artist cu conştiinţă de pictor. Rafinat în acorduri, sensibil în tehnicile sale personale, avea acel plus de valoare estetică în tot ceea ce făcea. În calitate de preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici Filiala Galaţi, în ultimii zece ani s-a luptat aproape de unul singur cu o administraţie locală aproape surdă pentru fenomenul artistic-cultural gălăţean şi pentru mai binele artiştilor plastici din filială. Asta l-a consumat, el fiind un artist prin definiţie generos. Îi mulţumesc pentru întreaga lui substanţă sufletească”, ne-a mărturisit duminică David Sava, pictor şi profesor în cadrul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” Galaţi. La rândul său, criticul de specialitate Corneliu Stoica ne-a transmis, pe adresa redacţiei, că "prin încetarea din viaţă a lui Aurel Manole, plastica, cultura şi învăţământul gălăţean suferă o importantă pierdere. Rămâne în urma sa o operă care ne va încălzi inimile de pe simezele muzeelor şi galeriilor de artă".

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Citit 3921 ori Ultima modificare Duminică, 08 Noiembrie 2015 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.