Care e brandul Galaţiului?

Care e brandul Galaţiului?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Discuţii aprinse despre soluţiile de promovare a oraşului * Adevăruri dure şi propuneri pertinente *

Aşa cum aţi citit şi în articolul „Brandul Galaţiului se coace în Transilvania”, publicat recent de „Viaţa liberă”, promovarea oraşului pe scară largă e departe de a fi o prioritate a instituţiilor locale. Un topic de discuţii deschis pe subiectul „Care e brandul Galaţiului?” a încins spiritele între gălăţeni, arătând că, de fapt, problema noastră nu e că nu ştim să ne promovăm oraşul, ci, în primul rând, că nu ştim cu ce şi de ce…

Vrem turişti sau mai degrabă investitori? Ca într-un fel de brainstorming pe internet, gălăţenii au propus mai multe sloganuri pentru oraşul unde locuiesc, dar au avut curajul să scrie şi adevăruri dure.

„Oraşul dintre ape”

Cele mai multe atuuri la promovare se pare că le-ar avea Galaţiul, oraşul dintre ape. Phakiru scrie, în comentariul la articolul nostru: „Dunărea, Siretul şi Prutul. Ne amintim de aceste râuri doar când există pericolul inundaţiilor. Putem amenaja Faleza după modelul Budapesta, Viena, cu alei bine luminate, cu posibilitatea plimbărilor pe Dunăre la orice oră (vaporaşe)... Ştiu, par naiv…”

Relu: „Pe vremuri, când spuneai Galaţi, automat spuneai „peşte”. Da’ chiar şi acum, când te duci pe undeva, dacă spui că eşti din Galaţi, lumea te întreabă de peşte.”

Un internaut care semnează „1964” mizează şi pe clădirea Palatului Navigaţiei, pe care „nimeni nu o bagă în seamă”. Normal, dacă e închisă de parcă n-ar fi fost construită să intre gălăţenii în ea!

Antitaraz susţine, la rândul său, ideea: „Eu aş bate mult monedă pe acest aspect: apele, pescuitul, agrement nautic etc. Avem atâta apă şi nu ştim să o exploatăm. De asemenea, oraşul vechi ar trebui exploatat mai mult. (…) Scopul nostru iniţial ar fi să îi atragem pe cei ce pleacă spre litoral, să le prelungim popasul în oraş mai mult decât jumătate de oră până la următorul bac peste Dunăre”.

„Şi mie mi se pare cel mai bun slogan. Sau, cu variaţii, Poarta dintre ape a Moldovei…”, spune Katman.

Faleza ar trebui amenajată

Acesta ar fi pasul următor, dacă sloganul Galaţiului ar miza pe imaginea apei. Nu puţini sunt cei care văd turul oraşului începând de pe Faleză.

Katman plusează: „Eu aş adăuga o plimbare de seară pe vechile străzi (Cuza, Domnească, Bălcescu). Am dus o doamnă din Bacău într-un scurt tur şi a fost atât de impresionată, încât mi-a zis că niciodată nu ar fi crezut că Galaţi e un oraş atât de frumos.”

WebStar propune: „Ce se poate face pentru faleză ieftin şi bun? (…) O faleză luminată discret şi cu flori mai multe chiar ar fi un punct de atracţie pentru turişti.”

„În afară de faleză, nu ne mai deosebim cu nimic, nici în România şi cu atât mai puţin în Europa.” (Riaji)

Să nu uităm hrubele

Un proiect european pentru consolidarea si amenajarea hrubelor în scop turistic sau turismul religios ar fi alte două soluţii vehiculate pe forum.

„Un brand turistic ar trebui să fie un element care să identifice Galaţiul de alte mari oraşe. O primă propunere ar fi sculpturile metalice care decorează faleza. Alta: clădirea turnului de televiziune (…) Propunerile mele sunt spontane, dar brandul trebuie foarte bine gândit şi analizat”, este opinia Oanei.

Bârna din ochiul nostru

Părerile privind potenţialul turistic al oraşului sunt împărţite. Webstar crede că „poate deveni destinaţie turistică, dar de mâna a doua (…) Care sunt obiectivele turistice de care dispune ? O faleză, o gradină botanică. Gârboavele, Brateşul sau Lacul Vânători chiar nu pot fi considerate obiective turistice. Ce ar putea avea Galaţiul? Păi un debarcader, un concurs de ambarcaţiuni, o etapă de raliu etc. Dacă prin "farmec" ca-n poveşti ar fi un oraş curat, cu străzi fără gropi, cu clădiri proaspăt văruite, arunci operatorii din turism care organizează croaziere pe Dunăre ar putea face un popas şi în Oraşul Roşu. Cu puţin bun simţ şi responsabilitate putem transforma porecla în renume.”

„Citesc pe forum propuneri de branduri, de obiective turistice şi nu îmi vine să cred cât de mult se încearcă să se identifice, forţat, Galaţiul cu anumite chestii care nici măcar nu au vreo şansă să atragă turişti... Galaţiul-oraş universitar (…) Credeţi că turiştii vin să viziteze sălile de clasă? Eu locuiesc în Canada, în oraşul Kitchener, cu o puternică tradiţie germană... oraşul are şi muzee şi universităţi şi parcuri şi grădini, orice, dar nu îşi bazează strategiile şi brandul pe asta…” (sandus)

„Problema cea mai mare este alta, consideră cel care semnează „1964”. Nu brandul, oricât de bun ar fi el, ar rezolva problema turismului. Avem politicieni corupţi, jegosi care ne distrug sistematic şi ne amanetează oraşul. Mi se rupe sufletul să văd ce a mai rămas din el”

Filmul documentar al CJ-ului, foarte căutat

Ca să construim împreună un brand al oraşului, aşteptăm în continuare opiniile dumneavoastră, pe site-ul www.viata-libera.ro, sau direct la redacţie.

De faptul că simplii gălăţeni sunt interesaţi de modul cum se prezintă oraşul lor în afară ne-am convins încă o dată săptămâna aceasta. În doar câteva zile am fost asaltaţi de solicitări de vizionare a filmului documentar pe care Consiliul Judeţean ni l-a pus la dispoziţie pentru scrierea articolul „Brandul Galaţiului, promovat în Transilvania”.

DVD-ul cu filmul de prezentare a judeţului nu se află la vânzare (face parte din protocol) şi, ca urmare, gălăţenii care au aflat de existenţa peliculei şi-au manifestat imediat curiozitatea de a-l viziona.

Comentariu foto: „Galaţi, oraşul dintre ape” ar putea fi brandul nostru

A consemnat Cristina S.Carp

Citit 1205 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.