PROIECT FINALIZAT/ Ce vom putea vedea la Muzeul zonei pescăreşti

PROIECT FINALIZAT/ Ce vom putea vedea la Muzeul zonei pescăreşti
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Proiectului Muzeul zonei pescăreşti, din Pădurea Gârboavele, a fost oficial finalizat, a anunţat directorului Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Sergiu Dumitrescu, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Miercuri a fost făcută recepţia tehnică a proiectului cu finanţare europeană, în valoare de peste două milioane de lei, iar din primăvară acesta urmează să fie deschis pentru publicul gălăţean.

"Putea accesa oricine acest proiect. Avantajul nostru este că suntem încăpăţânaţi şi ne-am dorit lucrul acesta. Sincer să vă spun, habar nu aveam cu ce se mănâncă un asemenea proiect, dar am reuşit să îl finalizăm", a declarat directorul instituţiei, Sergiu Dumitrescu, nu fără a aminti de comentariile negative privind locul în care a fost construit acest muzeul.

Potrivit preşedintelui Camerei Agricole şi al Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă Prut- Dunăre, Floricel Dima, prezent la conferinţa de închidere a proiectului, iniţial pentru acest proiect a fpst contactată societatea Prutul SA, pentru a realiza muzeul în incinta fostului Pescogal, dar patronatul nu a fost atras de idee, iar singura instituţie care s-a arătat interesată a fost Centrul Cultural.

Începând din 2016, gălăţenii care vor merge în Pădurea Gârboavele, la Muzeul zonei pescăreşti, vor putea vedea cum arătau gospodăriile cu specific pescăresc din comunele Vlădeşti, Măstăcani, Oancea şi Cavadineşti, în secolul XIX şi începutul secolului XX. Făcute din chirpici şi stuf, gospodăriile cuprind locuinţe şi construcţii specifice acestora: gheţărie, chivniţă, coştereaţă, gogineaţă, cotlon, dar şi o cherhana, un iaz şi un pavilion. Locuinţele vor fi decorate şi mobilate cu elemente de patrimoniu etnografic, cu lăzi de zestre, perne, costume.

Prezentă la conferinţă, preşedinta Centrului pentru Consultanţă Ecologică, Petruţa Moisi, a fost de părere că noul muzeu ar trebui integrat într-un concept de educaţie ecologică, dar că trebuie pus la punct şi transportul public de persoane către acest obiectiv.

Citit 2775 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2015 20:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.