BOBOTEAZA scoate mii de gălăţeni pe Faleza Dunării
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă"

BOBOTEAZA scoate mii de gălăţeni pe Faleza Dunării
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Sfinţirea apelor de Bobotează începe miercuri, 6 ianuarie, pe Faleza Superioară, după ora 12,30. Ca în fiecare an, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, slujeşte de dimineaţă la Brăila şi apoi vine la Galaţi, unde oficiază slujba pe esplanada din faţa Bisericii Precista, împreună cu un sobor de preoţi şi în prezenţa autorităţilor.

Cu siguranţă, se vor găsi şi anul acesta câţiva curajoşi care să sară în apele reci ale Dunării, după cruce. Judecând după experienţa anilor trecuţi, cel puţin trei sau patru mii de oameni vor veni să asiste la eveniment. Mai ales că pentru astăzi s-au anunţat temperaturi mai blânde decât în 2015, pe vremea asta, când totul s-a desfăşurat la -4 grade Celsius.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, tot ce ţine de logistică - masa pe care se slujeşte, butoaiele pentru agheasmă, crucile din gheaţă şi cea din lemn, pe care înaltul ierarh o aruncă în Dunăre - va fi asigurat la timp, la locul oficierii slujbei şi tradiţiilor de Bobotează.

Cine va prinde crucea?

Ca în fiecare an, Boboteaza începe cu slujba oficiată de înaltul ierarh de la Dunărea de Jos şi de soborul de preoţi. Apoi, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian le va adresa celor prezenţi un cuvânt de înţelepciune, după care credincioşii vor putea să îşi ia acasă agheasmă din butoaiele de pe faleză.

Abia apoi urmează ritualul aruncării crucii în apele reci ale Dunării. De regulă, cei care sar trebuie să se supună unui control al medicilor de la Ambulanţă. Că or mai sări unii şi fără să primească aviz… e mai greu de stabilit.

La finele slujbei, după ce adresează mulţimii adunate la Bobotează un cuvânt de învăţătură, ierarhul aruncă în apele Dunării o cruce de lemn. Sar după ea mai mulţi tineri înotători, suficient de sănătoşi şi de ambiţioşi ca să înfrunte gerul. Anul trecut, a prins crucea Lucian Butică, un gălăţean de 25 de ani care lucra în construcţii şi care a sărit în Dunăre, pe 6 ianuarie, pentru a-l ruga pe Dumnezeu să-i ajute sora bolnavă. În 2014, primul care a înotat voiniceşte până la cruce a fost Cristian Emilian Carp, în vârstă de 27 de ani. Băiatul era şomer şi spera ca Dumnezeu să-i ajute să-şi găsească un loc de muncă. Gabriel Grumăzescu, gălăţeanul de 23 de ani care prinsese crucea în 2013, se rugase ca... echipa de fotbal Oţelul Galaţi să câştige titlul de campioană.

ATENŢIE! CIRCULAŢIA RUTIERĂ va fi ÎNCHISĂ miercuri pe FALEZA SUPERIOARĂ

Semnificaţia şi istoricul sărbătorii

Praznicul Botezului Domnului, numit în popor Bobotează, se mai numeşte şi Epifanie sau Teofanie, cuvinte care, în greacă, înseamnă „arătare” şi „descoperire”. La momentul în care Iisus Hristos este botezat de către Sfântul Prooroc Ion Botezătorul, Cerurile se deschid, iar Duhul Sfânt coboară în chip de porumbel asupra lui Iisus, în vreme ce Dumnezeu Tatăl îşi face auzită vocea, spunând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit”.

Până prin secolul al II-lea, pe 6 ianuarie se sărbătoreau Bobotează şi Crăciunul deopotrivă. Ulterior, data de prăznuire a Crăciunului a fost fixată pe 25 decembrie.

Iisus Hristos a primit botezul la 30 de ani, vârsta maturităţii la evrei. Momentul botezului a reprezentat începutul vieţii publice a Mântuitorului.

În 2015, BOBOTEAZĂ în Dunăre, la -4 grade Celsius. CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 4910 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Ianuarie 2016 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.