Marş de PROTEST al siderurgiştilor gălăţeni (FOTO)

Marş de PROTEST al siderurgiştilor gălăţeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Mii de reprezentanţi ai companiilor metalurgice europene au solicitat ajutorul UE pentru a stopa politicile de dumping practicate de China


Aproximativ 5.000 de angajaţi şi angajatori europeni din industria europeană a oţelului, printre care s-au numărat şi câteva zeci de reprezentanţi ai unităţilor ArcelorMittal din România (Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Roman) au participat luni, 15 februarie, la Bruxelles, la un marş de protest organizat sub auspiciile Eurofer împotriva politicilor de dumping practicate de China pe piaţa europeană a oţelului. Astfel de practici comerciale nu încalcă numai comerţul liber şi echitabil, ci pun în pericol şi mii de locuri de muncă din spaţiul comunitar. În acest context, marşul de la Bruxelles, desfăşurat chiar în faţa sediului Comisiei Europene, a fost şi un protest împotriva acordării premature a statutului de economie de piaţă Chinei, fapt ce ar îngreuna şi mai mult situaţia producătorilor europeni. În plus, siderurgiştii acuză şi lentoarea cu care instituţiile UE pun în practică măsurile antidumping.

"Am văzut o creştere bruscă a importurilor de oţel, o creştere de peste 100 la sută, din China în UE, în ultimii trei ani. Importurile vin în Europa la niveluri de preţ sub costul de producţie; aceasta este cunoscut sub numele de "dumping". UE are instrumente de protecţie comercială (TDI) pentru a răspunde la acest tip de comportament, dar acestea au fost incredibil de lente pentru a utiliza tarifele comerciale. Este necesară o adaptare urgentă a legislaţiei comerciale”, a declarat președintele Eurofer, Geert Van Poelvoorde.

Acesta a arătat că industria oţelului este o industrie globală, iar producătorii europeni au nevoie de un sprijin legislativ adecvat, pentru a fi asigurat un mediu concurenţial corect. Potrivit datelor Eurofer, doar în ultimele şase luni s-au pierdut 7.000 de locuri de muncă în industria siderurgică europeană, iar în lipsa unor instrumente de protecţie comercială eficiente există riscul de a vedea în continuare combinate închise şi locuri de muncă pierdute.

"Situația va deveni şi mai pronunţată dacă Chinei îi este acordat statutul de economie de piață, din cauză că ar da, în esență, Chinei, acordul să vândă la preț de dumping. Decizia de a acorda Chinei acest statut este ilogică; China nu este o economie de piaţă şi îndeplinește doar unul dintre cele cinci criterii stabilite de UE pentru țările care urmează să fie considerate ca atare", a explicat preşedintele Eurofer.

Producătorii de oţel solicită Comisiei Europene modernizarea instrumentelor de protecţie comercială, inclusiv în sensul scurtării timpului necesar iniţierii unor măsuri antidumping, dar şi o schemă a certificatelor de emisii care să nu pună în dezavantaj companiile europene faţă de concurenţii la nivel global. Desigur, o cerinţă de bază este şi aceea ca statutul de economie de piaţă să-i fie acordat Chinei doar atunci când va îndeplini cu adevărat toate criteriile necesare.

Situaţia de piaţa comunitară a oţelului a stârnit reacţii şi la nivelul instituţiilor UE, recent fiind impuse taxe anti-dumping suplimentare unor produse de oţel importate din China, dar şi din Rusia. Aceste taxe au fost introduse după ce CE a constatat marje de dumping de 19,8 la sută până la 26,2 la sută pentru importurile de produse plate din oţel laminat la rece din Rusia şi de 52,7 la sută la 59,1 la sută, la cele din China. Pe de altă parte, în timp ce taxele provizorii pentru Rusia reflecta marja de dumping completă pentru această ţară, taxele pentru China sunt stabilite la un nivel cuprins numai între 13,8 la sută şi 16 la sută.

Eurofer a salutat măsurile UE, dar în acelaşi timp a atras atenţia că nivelul extrem de redus al taxelor pentru China nu poate opri valul de importuri de laminate la preţ de dumping şi se solicită o poziţie mai fermă din partea instituţiilor europene.

Citit 1818 ori Ultima modificare Marți, 16 Februarie 2016 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.