* Patru dintre persoanele judecate în acest dosar trebuie să plătească în solidar daune de peste 8 milioane de euro statului român
În dosarul "Aviasan", alături de fostul deputat Mihail Boldea, care s-a ales cu o pedeapsă finală de şase ani de închisoare, au fost judecate alte cinci persoane, printre care şi un procuror. Este vorba despre fostul procuror-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Costache Roşca. Acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, magistratul a fost achitat de judecătorii braşoveni pentru o parte dintre ele. Astfel, Costache Roşca a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor. De asemenea, Roşca a fost achitat şi pentru cele 13 infracţiuni de şantaj de care fusese acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi.
Deşi a scăpat de câteva dintre acuzaţii, procurorul Roşca s-a ales totuşi şi cu o condamnare. Este vorba despre o pedeapsă de trei ani, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj asupra primăriţei din localitatea Vânători. Judecătorii au suspendat însă executarea pedepsei şi au stabilit că magistratul trebuie să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria din Buzău şi să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Buzău sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Judecătorii au decis să suspende şi pedeapsa complementară, prin care procurorului i se interziceau mai multe drepturi, unul dintre ele fiind cel al exercitării dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Pentru a beneficia de suspendarea pedepsei, Costache Roşca are stabilit ca termen de încercare o perioadă de trei ani.
Trei ani cu suspendare pentru un administrator
În aceeaşi cauză a fost implicată şi Valentina Cojocaru, administrator al Fitocom Serv SRL. Acuzată de săvârşirea mai multor infracţiuni, Valentina Cojocaru a fost achitată pentru infracţiunile de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. După ce au luat această decizie, judecătorii braşoveni au condamnat-o pe Cojocaru la trei ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. Administratoarea Fitocom Serv nu va ajunge după gratii, pentru că magistraţii au decis suspendarea executării pedepsei cu un termen de încercare de trei ani. Ca şi Roşca, Valentina Cojocaru trebuie să frecventeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate şi să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul activităţilor organizate de către Primăria Municipiului Galaţi.
Tot cu o pedeapsă de trei ani cu suspendare s-a ales şi Matei Oprea, acesta fiind condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. Ca şi în cazul de mai sus, Matei Oprea a fost achitat de magistraţi pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi dare de mită. De asemenea, Oprea trebuie să urmeze unul dintre programele de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate şi să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul activităţilor organizate de către Primăria Municipiului Galaţi.
Cea mai mare pedeapsă
Un alt inculpat din dosar, Mircea Marosy, administrator al Fitocm Serv SRL, a fost achitat de judecători pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi dare de mită. Omul de afaceri a fost însă condamnat, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, la 14 pedepse de câte şapte ani închisoare fiecare. Marosy a fost condamnat şi la şase ani închisoare pentru infracţiunea de spălare a banilor. Ca pedeapsă complementară, lui Marosy i s-au interzis mai multe drepturi, printre care şi cel de a fi asociat sau administrator al unei societăţi comerciale pe o perioadă de patru ani. La final, magistraţii braşoveni au decis să contopească pedepsele, iar Mircea Marosy să execute pedeapsa cea mai grea, de şapte ani închisoare.
Cel de-al şaselea inculpat, Ionel Mihăilă, director economic al Fitocom Serv SRL, a fost singurul care nu a primit nicio pedeapsă, el fiind achitat pentru săvârşirea de infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În sentinţa pronunţată la Curtea de Apel Braşov, care nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, Mihail Boldea, Valentina Cojocaru, Matei Oprea şi Mircea Marosy trebuie să plătească, în solidar, suma de 8.614.800 de euro, la care se adaugă dobânda legală calculată de la 23.04.2007 la data efectivă a plăţii, către partea civilă Statul Român, prin reprezentant Ministerul Finanţelor Publice-ANAF-DGFP-AFP-Braşov.
CITEȘTE ȘI: Condamnare în DOSARUL AVIASAN - SUTE DE ANI de ÎNCHISOARE pentru șase inculpați