FALEZA Dunării din Galați, aproape INUNDATĂ. Când va fi atinsă COTA DE ATENȚIE
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

FALEZA Dunării din Galați, aproape INUNDATĂ. Când va fi atinsă COTA DE ATENȚIE
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ultimele date privind nivelul apelor Dunării la Galaţi indică o creştere cu 8 cm de marţi până miercuri, respectiv 15 - 16 martie, astfel că actuala cotă este 551 de cm, cu doar 9 cm mai puţin decât cota de atenţie (560 cm).

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), Dunărea va continua să crească. "Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, cota de atenţie ar urma să fie atinsă, la Galaţi, pe 17 sau 18 martie. Prognozăm că Dunărea va creşte până la nivelul de 569 de cm, după care va stagna până pe 22 martie. Au fost emise avize către navigatori, pentru reducerea vitezei navelor, de către Căpităniile Zonale Tulcea şi Galaţi. Vestea bună este că la Gruia şi Cetate, două alte puncte de control de pe Dunăre, s-au înregistrat scăderi ale cotelor. În plus, afluenţii principali ai Dunării au înregistrat cote mai mici zilele acestea", ne-a declarat Dorian Dumitru, director căi navigabile în cadrul AFDJ Galaţi.

Bacul circulă fără probleme

"La Galaţi, nu sunt probleme în ceea ce priveşte transbordarea peste Dunăre. S-au luat măsurile de mutare a schelelor şi pontonului la nişa de apă mare şi cam atât. La Brăila, am înţeles că sunt ceva probleme, restricţii de trafic pe Dunăre, motiv pentru care e şi atât de aglomerat la noi, pentru că se deviază pe aici sau pe la Vadu Oii. Tot din acest motiv, nu se mai ţine cont de oră, încercăm să facem cât mai multe curse. Singura restricţie pe care o avem e cea de viteză, intrată în vigoare pentru toţi navigatorii", ne-a explicat Ionel Grosu, şef flotă Navrom Bac.

Din cauza creşterii rapide a nivelului apei, multe dintre podurile care asigurau trecerea de pe faleza inferioară pe restaurantele sau pontoanele din apropierea malului sunt inundate.

Nivelul maxim al apelor Dunării a fost atins în 2010, când cota înregistrată a fost de 666 de cm.

Citit 6052 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2016 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.