DEZINFECTANȚI ALTERNATIVI, acolo unde se poate - RECOMANDAREA Ministerului Sănătăţii

DEZINFECTANȚI ALTERNATIVI, acolo unde se poate - RECOMANDAREA Ministerului Sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scandalul dezinfectanţilor produşi de HexiPharma este departe de a se termina. Şi asta pentru că nu s-a ajuns nici până la această oră la o concluzie care să arate dacă aceşti dezinfectanţi sunt sau nu buni de folosit în unităţile sanitare din ţara noastră. Între timp, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii a recomandat Direcţiilor de Sănătate Publică şi managerilor de spitale să folosească, acolo unde se poate, substanţe alternative. În cazul în care unităţile sanitare nu au alte soluţii, dezinfectanţii incriminaţi vor fi folosiţi în continuare.

„Recomandarea ministerului a fost ca, acolo unde există alternative la aceste substanţe, în unităţile medicale să se folosească produse ale altor firme, iar acolo unde nu există altă alternativă să fie utilizate în continuare produsele HexiPharma, pentru că o dezinfecţie este mai bună decât niciuna”, ne-a declarat medicul Valentin Boldea, reprezentantul DSP Galaţi.

Recomandarea a fost pusă imediat în practică în cele două unităţi medicale gălăţene care apar pe lista Ministerului Sănătăţii cu probe neconforme. „Au fost rezultate neconforme şi nu pozitive şi nu se pune problema de retragere a acestor substanţe, că nu este de competenţa noastră, sunt ţinute în rezervă, putând să le folosim în continuare. Ministerul sănătăţii ne-a recomandat că e bine, acolo unde avem alternative, să folosim alternativele, până la elucidarea situaţiei. Acum folosim celelalte substanţe”, ne-a explicat medicul Mihaela Debita, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

„Au fost înlocuite două din produsele de la HexiPharma cu alte produse care sunt conforme. Celelalte produse nu le-am înlocuit, deocamdată nu avem alternative şi nici indicaţii să nu folosim nimic”, ne-a explicat doctoriţa Geta Badiu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie, care a precizat că dezinfectanţii HexiPharma care se folosesc nu au dat probe neconforme la controalele efectuate.

Aşadar, până la o conculzie clară, în spitalele româneşti se pot folosi încă dezinfectanţii despre care s-a tot vorbit că ar fi diluaţi.

Citit 1129 ori Ultima modificare Marți, 10 Mai 2016 20:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.