* Excepţie fac doar două: Tirighina-Galaţi şi Rateş-Tecuci * Deocamdată situaţia e destul de complicată: doar şase localităţi din judeţ (cele două municipii şi patru comune) au documente care arată că au rezolvat colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului * Probabil că urmează un potop de amenzi! *
Vrem, nu vrem, e clar: începând de azi, 16 iulie, se închid toate gropile şi platformele de gunoi din judeţul Galaţi. Cu două excepţii notabile: Tirighina-Galaţi şi Rateş-Tecuci. Acestea au o perioadă de păsuire până când vor fi amenjate la standardele impuse de legislaţia de mediu.
Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi, în judeţul Galaţi nu există, cel puţin deocamdată, niciun depozit ecologic conform. Totuşi, în conformitate cu Hotărârea nr.187 din 30.04.2009 a Consiliului Judeţului, sunt planificate realizarea a două depozite ecologice zonale, la Galaţi (proiect ISPA) şi la Tecuci.
Noile depozite ecologice trebuie să aibă toate facilităţile pentru a primi toate orice tip deşeuri care rezultă din activităţile gospodăreşti, inclusiv cele periculoase, pentru a ajunge la standarde europene.
La Galaţi şi Tecuci – termene mai lungi
Probabil că investiţiile vor fi terminate înainte de termenul de închidere a vechilor depozite, respectiv 16 iulie 2014 pentru Galaţi şi 16 iulie 2017 pentru Tecuci. Pentru Galaţi, sunt veşti bune. Se pare că prima celulă a depozitului ecologic va fi funcţională în octombrie 2009.
În ceea ce priveşte restul gropilor de gunoi nu există nicio derogare. „Niciun alt depozit nu are avizul nostru, deci orice depozitare de gunoi acolo este pasibilă de sancţiuni”, ne-a declarat Ingrid Miron, directorul coordonator al Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Galaţi.
În judeţul Galaţi au fost identificate 203 spaţii de depozitare rurale în funcţiune la începutul anului 2009, iar până pe 10 iulie au fost închise şi ecologizate un număr de 58 depozite comunale, iar şapte localităţi (Bălăbăneşti, Bereşti Meria, Corod, Drăguşeni, Fundeni, Şendreni şi Umbrăreşti) au închis şi ecologizat toate platformele comunale. Cei de la Mediu ne-au dat asigurări că, din 16 iulie, nu va mai fi nicio platformă de gunoi deschisă, urmând ca ecologizarea zonei să fie făcută în scurt timp.
Deşeurile nu aşteaptă!
În urma închiderii tuturor depozitelor din judeţ (cum spuneam, cu excepţia Tirighina-Galaţi şi Rateş-Tecuci), alternativa din Planul Judeţean de Gospodărire a Deşeurilor (PJGD) prevede înfinţarea a şapte staţii de transfer ce vor fi arondate celor două depozite zonale ecologice de la Galaţi şi Tecuci.
Uşor de zis, greu de făcut, pentru că, din păcate, aceste obiective nu există. Se lucrează la ele, sunt în diferite stadii, dar până când vor fi gata mai este. Dar gunoiul nu aşteaptă până atunci, deci trebuie găsite soluţii alternative care, în unele cazuri, înseamnă transportul deşeurilor menajere la distanţa de 50-60 de kilometri!
„Până la realizarea acestor staţii de transfer toate localităţile din judeţ vor trebui să-şi organizeze servicii de salubritate prin gestiune directă sau indirectă. Este singura variantă pe care o agreăm”, declară conducerea APM Galaţi.
Până la aceasta dată, doar patru comune (Matca, Corod, Munteni şi Drăgăneşti) au alternativă la închiderea depozitelor comunale, prin concesionarea activităţii de salubrizare către o societate autorizată, care are contract cu un depozit ce va funcţiona şi după data de 16 iulie 2009. Este drept, şi marea majoritate a restului comunelor se află în negocieri cu diverse firme, însă contractele nu au fost definitivate.
În perioada următoare, „Viaţa liberă” îţi propune să facă un raid prin judeţ, pentru a vedea în ce măsură socoteala din târg (din acte şi declaraţii, mai precis) se potriveşte cu cea din teren. Avem o profundă bănuială că vom avea mari surprize!
Explicaţii foto:
1 - Astfel de instantanee ar trebui să fie imposibile începând de azi
2 - Groapa de gunoi de la Galaţi are păsuire până-n iulie 2014