PROTEST fără precedent iniţiat de ”Solidaritatea Sanitară”: STOP gărzilor suplimentare incorect plătite!

PROTEST fără precedent iniţiat de ”Solidaritatea Sanitară”: STOP gărzilor suplimentare incorect plătite!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un medic din spitalele gălăţene este nevoit să efectueze chiar şi opt sau nouă gărzi lunar, în condiţiile în care legea prevede o singură gardă pe lună * Sindicaliştii cer, sub ameninţarea protestului, ca toate orele suplimentare să fie plătite, luându-se în calcul şi sporurile aferente


Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a iniţiat recent o acţiune de protest ca răspuns la modul în care sunt reglementare prin lege serviciile de gărzi efectuate de către medicii din spitale. Sindicaliştii ameninţă astfel cu un protest fără precedent în sistemul sanitar românesc, care prevede ca medicii să refuze să mai facă gărzi suplimentare. Sindicaliştii propun această formă de protest după ce negocierile pe care le-au purtat cu Ministerul Sănătăţii pe această temă nu au ajuns la niciun rezultat.

"Situaţia dramatică în care se găsesc medicii"

În comunicatul dat publicităţii, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" arată că refuzul medicilor de a efectua gărzile suplimentare poate conduce la blocarea sistemului sanitar.

"Având în vedere faptul că negocierile cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, purtate în data de 22.07.2016, au evidenţiat riscul ca medicii care efectuează gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe această temă au indicat situaţia dramatică în care se găsesc medicii care efectuează gărzi, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016), dacă nu le sunt menţionate expres în aceste contracte următoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins între 25 la sută şi 75 la sută (25 la sută este minimul obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă pentru contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore", se arată în comunicat.

Sindicaliştii au publicat şi o petiţie "pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi", document care până la ora redactării acestui material fusese semnat de 1.610 medici, dintre care 29 din Galaţi. În momentul semnării, în numele fiecărui semnatar este transmis automat un e-mail către adresele de e-mail ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Guvernului prin intermediul căruia semnatarul solicită drepturile prezentate în petiţie și îşi exprimă susţinerea pentru acţiunile Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” care vizează apărarea/obţinerea acestor drepturi.

Războiul comunicatelor

Ministerul Sănătăţii a răspuns printr-un comunicat de presă iniţiativei sindicaliştilor. În acest document, autorităţile arată că "gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale". Răspunsul nu i-a mulţumit pe reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", care arată, tot într-un comunicat, faptul că Federaţia "nu a afirmat niciodată că gărzile suplimentare normei de bază, ce vor face obiectul unui contract individual cu timp parţial, nu vor fi plătite. Plata acestora este stabilită în cadrul OUG nr. 20/2016. Problema o reprezintă semnificaţia diferită a cuvântului „plată” (drepturi salariale) pe care o dă Ministerul Sănătăţii faţă de noi. Cu alte cuvinte, în discuţie este cuantumul plăţilor, respectiv acordarea tuturor drepturilor aferente acestora, aşa cum le-am precizat în mod public, solicitările noastre fiind clare".

Conform legii, un medic are obligaţia de a face o gardă pe lună. Restul gărzilor sunt considerate ore suplimentare, pentru care doctorii nu primesc însă niciun fel de sporuri, aşa cum, în mod normal, ar avea dreptul. Este vorba despre sporul de muncă suplimentară, despre sporul de noapte, despre sporul de urgenţă, despre sporul de radiologie etc. Potrivit unui studiu efectuat de "Solidaritatea Sanitară", trei sferturi dintre medicii din spitalele din România lucrează, în medie, 33 de ore în timpul gărzilor, în condiţiile în care există o directivă europeană potrivit căreia timpul maxim de lucru al unui medic trebuie să fie de 24 de ore.

Această realitate este confirmată şi de medicii gălăţeni. "Teoretic, un medic trebuie să facă o singură gardă pe lună. Cum luna are însă 30 sau 31 de zile, iar noi, la Neurochirurgie, suntem doar patru medici, suntem automat nevoiţi să efectuăm gărzi suplimentare. Ca urmare a specificului acestei specialităţi, o parte dintre aceste servicii constau în gărzi la domiciliu. Astfel, lunar, atât eu, cât şi colegii mei suntem nevoiţi să face în jur de opt sau nouă gărzi (la spital şi la domiciliu - n.r.). Unele durează chiar şi 29 de ore sau chiar mai mult. Automat, acest regim de lucru se răsfrânge, în timp, asupra sănătăţii noastre", a explicat, pentru "Viaţa liberă", dr. Cătălin Grigorică, medic primar neurochirurg.

Şi Iulia Negrea, medic neonatolog la Spitalul Judeţean din Galaţi, spune că programul actual al unui medic este foarte încărcat. "Nu am calculat niciodată câte ore suplimentare lucrăm eu şi colegele mele în fiecare lună. Cu toate acestea, din cauza volumului foarte mare de lucru, suntem nevoiţi să apelăm la sprijinul colegelor noastre de la Maternitatea "Buna Vestire" şi chiar la o colegă din Brăila. Spre exemplu, până în prezent nu am putut să ne luăm nici măcar zilele de concediu aferente anului 2015, nicidecum pe cele din anul în curs. În mod normal, fiecare medic de la Neonatologie efectuează câte şapte gărzi pe lună, însă au fost şi luni în care am făcut câte opt sau nouă gărzi", a spus dr. Iulia Negrea.

În judeţul Galaţi, petiţia a fost trimisă către 511 medici din spitalele publice, potrivit Lidiei Celmare, preşedintele Sindicatului "Solidaritatea Sanitară" Galaţi.

Citit 4799 ori Ultima modificare Luni, 25 Iulie 2016 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.