A fost sau n-a fost fraudă la matematică?

A fost sau n-a fost fraudă la matematică?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Profesorii candidaţi la titularizare îşi acuză o colegă că ar fi luat nota cea mai mare prin mijloace neortodoxe * Aceasta nu comentează * Inspectorul general-adjunct recunoaşte că examenul poate fi fraudat *

Discuţii interminabile pe forumurile ministerului şi pe site-ul „Vieţii libere”, scrisori primite la redacţie pe mail, ameninţări cu plângere la Parchet din partea candidaţilor, ameninţări cu datul în judecată din partea preşedintelui de comisie, telefoane şi ameninţări cu poliţia la 10 noaptea între candidaţi, inspectori de specialitate sunaţi la ore târzii, nervi,  oameni nedreptăţiţi,  toate acestea s-au petrecut la concursul de titularizare la matematică.

Organizarea, pentru prima dată, a examenului cu subiecte, comisii şi corectare făcute la nivel local a născut suspiciuni şi reacţii violente, cu toate încercările conducerii ISJ de a-i asigura pe candidaţi că şi-a dat toată silinţa ca lucrurile să nu scape de sub control.

33 de comentarii la o ştire de 4 rânduri

Primul lucru care ne-a frapat au fost nenumăratele comentarii care s-au făcut pe site-ul nostru, de către mai multe persoane, în urma publicării unei ştiri referitoare la contestaţii.

„Fraudă mai mare ca la matematică nu cred că s-a făcut...”, scrie cineva. „O tipă de la matematik era cea care i-a dat frumos plicul d-nei inspectoare sub ochii noştri. deci... aşa se iau examenele la Galaţi. degeaba învăţăm noi k proştii... dacă nu pregătim plicul cu bani”, comentează un altul.

Tastaturile au intrat în priză. Au fost nu mai puţin de 33 de comentarii făcute pe acest subiect, cu acuze serioase, cu ameninţări că se vor depune plângeri la Parchet şi că inspectori de la ISJ vor fi chemaţi să dea cu „subsemnatul”.

În plus, pe adresa redacţiei au sosit sesizări, care se refereau la aceeaşi problemă: „Aş vrea să semnalez un caz de fraudă la titularizarea la matematică la Galaţi. Prima de pe listă a copiat, fiindu-i transmise soluţiile de către soţul dânsei în timpul examenului, acestea fiind primite de la organizatori”. 

Comentatorii de pe site-ul „Vieţii libere” erau intrigaţi de faptul că o profesoară care a predat până acum discipline tehnice (având la bază o facultate de industrie textilă) şi nu s-a evidenţiat în niciun fel la concursurile anterioare de titularizare, a reuşit să obţină din prima încercare, după ce a urmat şi facultatea de matematică, o notă aproape de maxim, declasându-i pe cei care de ani de zile obţin rezultate bune la titularizare, dar nu au avut posturi.

„Dacă nu terminaţi, vă dau în judecată”

Şedinţa de repartizare pe post a titularilor la matematică s-a desfăşurat joi într-o atmosferă cât se poate de tensionată. Chiar în deschidere, profesorii au avut parte de vizita preşedintelui comisiei de titularizare, inspectorul şcolar general-adjunct Mitică Dudău, care le-a cerut să termine cu acuzaţiile pe diferite forumuri, mai ales dacă nu au dovezi: „Dacă nu terminaţi, vă dau în judecată pentru calomnie. Nu e normal să fiu acuzat pe diverse forumuri fără dovezi”.

Atmosfera s-a încins şi mai mult când inspectoarea de matematică Georgeta Balacea le-a cerut candidaţilor să n-o mai sune la ore imposibile din noapte. În acelaşi timp, unul dintre profesorii de matematică a sărit ca ars şi a declarat sus şi tare că şi el a fost sunat de candidata aflată prima pe listă şi ameninţat că îi va fi adusă poliţia la uşă dacă mai comentează pe forumuri.

Am încercat să discut cu o parte dintre candidaţi, dar aceştia s-au ferit să-şi spună părerea, deşi nu şi-au ascuns nemulţumirea. Ne-am interesat totodată dacă s-au depus plângeri la Parchet, dar nu se înregistrase ieri niciun astfel de document. 

„Este posibil ca unii să fi reuşit să fraudeze examenul”

Inspectorul general-adjunct Mitică Dudău ne-a declarat că au fost deja trei încercări de fraudare a examenului descoperite. „Au fost trei candidaţi eliminaţi. Probabil au mai fost şi alţii care n-au fost prinşi. Este posibil ca unii să fi reuşit să fraudeze examenul, dar nu avem dovezi. Pe de altă parte, există şi foarte multe suspiciuni din cauză că subiectele s-au făcut pe plan local. De aceea, cred că la anul, ar fi bine să se organizeze titularizarea de către comisia locală, dar subiectele să vină, ca şi până acum, de la Bucureşti, ar fi mai puţine suspiciuni”, a precizat Mitică Dudău.

La întrebarea ce crede despre performanţa celei care s-a clasat pe primul loc la matematică, inspectorul general-adjunct a preferat să „nu comenteze public subiectul”.

„Nu am nimic de declarat”

Deşi Serghie Tamara Lăcrămioara a venit de dimineaţă la redacţie să se intereseze de IP-ul celor care au comentat pe site-ul „Vieţii libere” (iar mai târziu soţul său, profesor de matematică, a insistat să-i ştergem numele din comentariile de pe site), ea a refuzat să facă o declaraţie oficială şi a insistat să nu-i publicăm numele în ziar.

Însă numele domniei sale este în fruntea listei publicate, aşa că nu avem cum să-l ocolim. Am fi preferat să-l cităm doar ca fiind al celei care a obţinut cea mai mare notă. 

„După război…”

Liderul SIP Valeriu Diculescu ne-a spus: „Degeaba se comentează pe forumuri atâta timp cât nu au dovezi. Dacă sunt candidaţi care susţin că au văzut-o copiind, aceia ar fi trebuit să anunţe atunci supraveghetorii. Examenul nu e o joacă, ci fiecare concura pentru postul său, aşa că ar fi trebuit să facă lucrul acesta atunci când putea fi dovedit. Acum se discută degeaba. După război…”

Şi aşa este. Atât comentariile anonime, cât şi plângerile ajunse la ziar nu pot fi probe. Mai mult, atâta vreme cât există prezumţia de nevinovăţie, cel acuzat, până la proba contrară, se poate considera nedreptăţit.

Una peste alta, toată această poveste demonstrează că România nu este pregătită să treacă la descentralizare. Cel puţin nu în ceea ce priveşte organizarea acestor tipuri de examene.

Mai trist este că, nici centralizat, nici descentralizat, fraudarea sau măcar suspiciunile în privinţa ei par să nu poată fi stopate. Se tot vorbeşte de examene cumpărate şi de mijloace din ce în ce mai sofisticate de copiat. În loc să se vorbească despre competiţie şi competenţă.

Citit 2744 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.