Ca de la miliardar la preşedinte-jucător

Ca de la miliardar la preşedinte-jucător
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Este posibilă o vizită a lui Lakshmi Mittal în România, în toamna acestui an * Cum stăpânul la stăpân trage, magnatul s-ar putea întâlni cu preşedintele României * Abia după această întâlnire vor putea fi prezentate date complete legate de soarta combinatului de la Galaţi, susţin reprezentanţi ai sindicatelor *

Întâlnirea dintre sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi, Thierry Le Gall, reprezentantul Diviziei de sud-est a companiei, şi ministrul Economiei s-a transformat într-o întrevedere la care au participat doar ministrul şi şefii Combinatului. Evenimentul a fost confirmat de către reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi, însă nu şi de către minister.

Explicaţiile pe care sindicaliştii le-au primit în momentul în care au întrebat de ce nu au fost invitaţi să participe au fost că a existat o sincopă de comunicare, şi nicidecum rea intenţie.

În fine, dincolo de lipsa sindicaliştilor de la dezbatere, foarte important este ce s-a discutat ieri la Bucureşti. Deşi nu există informaţii certe, ori confirmate oficial, se pare că aspectul esenţial face referire la o eventuală vizită a magnatului Lakshmi Mittal în România.

Stăpân la stăpân trage

Contactat telefonic, preşedintele FSS Metarom, Mircea Scântei ne-a spus că a avut o convorbire cu ministrul Adriean Videanu, după ce s-a desfăşurat întâlnirea.

"Am înţeles de la domnul ministru Videanu că pentru clarificarea şi rezolvarea situaţiei de la Combinat este posibilă o deplasare a lui Lakshmi Mittal în România. Cel mai probabil, această vizită va avea loc în lunile august - septembrie şi, din câte am înţeles, Lakshmi Mittal cere o întrevedere cu preşedintele ţării. Abia după ce această întâlnire va avea loc se va prezenta un material complet în legătură cu soarta combinatului de la Galaţi", ne-a declarat Mircea Scântei, preşedintele FSS Metarom.

Informaţia pare a fi una ciudată şi îngrijorătoare în acelaşi timp. Ce decizii ar putea lua preşedintele ţării, indiferent cine ar fi acesta, după o întâlnire cu Lakshmi Mittal? De ce ar avea loc o întrevedere cu preşedintele şi nu cu reprezentanţii Ministerului Economiei, sau cei ai AVAS, sau chiar cu autorităţile locale? La ce nivel trebuie tratată criza din metalurgia românească, dacă problemele unui combinat siderurgic nu pot fi rezolvate decât după o discuţie cu preşedintele ţării?

Câtă vreme e o mare ceaţă în jurul acestui subiect se pot face multe speculaţii legate de calitatea de obiectiv strategic pe care o are ArcelorMittal Galaţi, sau de faptul că nu sunt în pericol doar câteva mii de locuri de muncă şi soarta unei comunităţi, ci este vorba despre siguranţa economiei naţionale.

Departamentul de necomunicare

Dacă informaţiile corecte sunt cele comunicate de către sindicalistul Mircea Scântei, se impune intervenţia unei voci oficiale care să lămurească această situaţie. Reprezentaţii ArcelorMittal şi-au asumat lipsa de comunicare pe acest subiect, însă trebuie spus şi că încercarea noastră de a obţine o confirmare a celor discutate ieri la minister s-a oprit la departamentul de relaţii cu mass-media al instituţiei respective.

În loc de răspunsuri prompte la întrebări simple, cei de acolo ne-au oferit cu generozitate posibilitatea de a ne formula întrebările pe e-mail (lucru pe care l-am şi făcut) şi de a aştepta inutil zile în şir răspunsuri care se puteau oferi pe loc fără prea mare efort.

Şi nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Ministerul a aplicat cu mare succes acelaşi sistem de... necomunicare şi în cazul unor alte întrebări formulate de către noi pe 17 martie 2009 şi care vizau, de asemenea, chestiuni legate de ArcelorMittal Galaţi.

Şi pentru că se ocupă de comunicare şi nu de legislaţie, îi informăm pe cei din acest departament al instituţiei guvernamentale că au încălcat astfel prevederile Legii 544/2001.  Tocmai ei…

Fotodesign: Florin Novac

Citit 1626 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.