Dacii, romanii, sarmaţii şi hunii se luptă la Galaţi

Dacii, romanii, sarmaţii şi hunii se luptă la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Astă-seară începe, la Galaţi, cu o paradă pe Faleza inferioară a Dunării, cea de-a treia ediţie a  Festivalului de reconstituire istorică "Antiquitas Rediviva", primit şi până acum cu interes de cei mari şi cu fascinaţie de cei mici, un festival al uniformelor şi armelor antice. Mâine, urmează spectaculoase înfruntări între vechile armate, pe „câmpul de luptă” de la Tirighina-Barboşi, unde se ridica acum două milenii singurul castru roman din actuala Moldovă, cel mai înaintat punct strategic din nord-estul Imperiului Roman. În Grădina Publică, sâmbătă după-amiaza vor fi  mânuiri de arme, ateliere de meşteşugărie şi bucătărie veche.

Hunii atacă la Tirighina

Opt cai vor veni special de la Caracal, cu membrii Asociaţiei de reconstituire istorică „Vulturul”, alcătuită din specialişti arheologi voluntari, cercetători ai istoriei popoarelor migratoare. Îi vom admira pe aprigii „huni” în parada de astăzi, iar mâine îi vom vedea atacând la Tirighina, la poalele cetăţii, trăgând cu arcul în ţinte, din galopul calului!

Astă-seară, de la ora 18,00, între Trecere bac şi Palatul Navigaţiei, se va desfăşura Parada asociaţiilor de reconstituire istorică participante - patru asociaţii, cu patru neamuri reprezentate: dacii, romanii, sarmaţii şi, în acest an, în premieră, hunii călare.

La alte ediţii, am putut vedea şi turişti străini, nemţi sau japonezi, care şi-au abandonat locurile de la mesele lor de pe faleză, pentru a fotografia cu poftă. Profitaţi: istoria va defila în această seară la Galaţi!

Războiul de sâmbătă dimineaţă

Mâine, de dimineaţă, dar nu foarte dimineaţă, de la ora 10,30 şi până pe la 12,30, pe locul fostului castru roman, va avea loc deschiderea oficială a festivalului, cu  alocuţiuni, prezentarea partenerilor, colaboratorilor şi asociaţiilor implicate. Evenimentul este organizat de Direcţia  pentru Cultură,  împreună cu Primăria Galaţi şi Asociaţia „Tinerii şi Viitorul”, care vine cu entuziasmul unor elevi voluntari.

La poalele castrului acum risipit prin alte construcţii gălăţene, care de-a lungul mileniilor s-au hrănit cu piatră de aici, vor fi jucate scenete, va fi prezentat armamentul, veşmintele  şi uniformele de epocă, tehnici vechi de luptă. Vor fi simulate atacuri, iar „hunii” îşi vor arăta măiestria ţintind cu arcurile din galop în ţinte fixe, desigur, spre deliciul copiilor, care anul trecut au învăţat de la daci să tragă cu arcul de pe loc.

Organizatorii ne-au comunicat că SC Transurb SA va pune la dispoziţie, începând cu ora 9,30, de la capătul liniei 102, autobuze, care vor asigura mersul înspre şi dinspre castru  până la finalul spectacolului.

Mâine seară, mâncăm nou din vechi

Mâine, în Grădina Publică, începând cu ora 16,00 şi până pe la 20,00, „migratorii” îi vor învăţa pe gălăţeni cum se trage cu arcul, iar „sarmaţii”, cum se mânuieşte paloşul, în timp ce „dacii” şi „romanii” vor bucătări gustos pentru curioşi, după reţete antice! Acolo se vor desfăşura şi ateliere de fierărie, pielărie şi ceramică, ca la mama lor!

Citit 9964 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 22:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.