”Butoiul cu pulbere” a deschis FESTIVALUL de Comedie (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Remus Basalic

”Butoiul cu pulbere” a deschis FESTIVALUL de Comedie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

 

Cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Național de Comedie Galați a debutat, sâmbătă seară, în sala mare a Teatrului Dramatic ”Fani Tardini”, cu piesa ”Butoiul cu pulbere”, de Dejan Dukovski, ultima premieră a Dramaticului gălățean. Spectacolul, în regia lui Vlad Massaci, a făcut din nou deliciul publicului. Prezenți în număr mare, spectatorii au râs cu poftă și au aplaudat din plin prestația actorilor gălățeni. Ca o excepție față de anii precedenți, piesa jucată în prima seară a festivalului nu a fost înscrisă în competiție, pentru a nu apărea  discuții.

 

Acțiunea și limbajul din ”Butoiul cu pulbere” par să-i fi luat pe nepregătite pe unii dintre spectatori. ”Mi-a plăcut piesa și îmi pare bine festivalul s-a deschis astfel. Auzisem de la prieteni că merită văzută, dar nu mă așteptam să aud replicile acelea. Oricum, este adaptată realităților noastre. Mi-am luat mai multe bilete pentru festival și aștept cu nerăbdare spectacolele din zilele următoare”, a spus Andreea Păun, o spectatoare, la ieșirea din sală.

 

Dumincă, e „Soţul zăpăcit”

 

Timp de nouă zile, Gala?iul devine astfel capitala comediei din România. Publicul va putea gusta umorul în toate ipostazele sale: de la farsă, până la musical. În total, sunt programate 17 spectacole (nouă în Sala Mare, patru la Studio şi patru la Clubul comediei - Ethos Cafe (Casa Serfioti), de pe strada Domnească. Participă 16 companii din România şi Republica Moldova, iar printre arti?tii care vor urca pe scena gălă?eană se numără nume grele precum Caramitru, Mălăele, Cotimanis sau Bleonţ.

 

Toate spectacolele de la Teatrul Dramatic care încep la ora 17,00 vor avea loc la Sala Studio, iar cele de la ora 19,00 sau 19,30, în Sala Mare. Dimineaţa vor avea loc spectacole, ateliere şi un colocviu la Clubul Comediei, de la Ethos Cafe.

 

În a doua zi a festivalului (duminică), de la ora 19,00, Teatrul Municipal Ariel din Râmnicu Vâlcea vine cu un text garantat de peste trei sute de ani, al marelui Molière, piesa „George Dandin”. Numită şi „Soţul zăpăcit”, este povestea unui ţăran îmbogăţit care încearcă să parvină, cumpărându-şi un titlu de nobleţe. Bineînţeles, este şi o poveste de dragoste şi speranţă… Spectacolul este regizat de Laszlo Bocsardi, care este şi director al trupei de la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. Biletul costă 52,50 lei.

 

Patru decenii de festival de comedie

 

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” sărbătoreşte, anul acesta, patru decenii de festival de comedie. Dramaticul gălăţean a fost primul teatru din ţară care a organizat un festival al comediei, în 1976, festival-concurs care a avut doar foarte puţine întreruperi, trecând de fiecare dată peste greutăţi. Iniţiatorii - directorului teatrului, actorul Mihai Mihail, şi secretarul literar Aurelia Cazacu, sprijiniţi de cronicarul de teatru Valentin Silvestru, l-au denumit „Colocviu despre arta comediei”, mai târziu, „Festingal” (necompetitiv, în acea perioadă), apoi revenind la concurs, inclusiv pentru dramaturgie, pentru câţiva ani. Această ediţie, şi mai bogată anul acesta, oferă publicului comedii noi sau legendare, cu actori cunoscuţi sau pe care o să-i apreciem acum, de la teatre de clasă din Chişinău,  Bucureşti (de unde vin patru trupe, inclusiv cea a Naţionalului), Oradea, Târgu Mureş, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Tulcea, un recital extraordinar Caramitru - Mălăele, ateliere, un colocviu, o gală de premiere.

 

 

Citit 4286 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016 22:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.