”Aurul şi argintul antic al României”, la Galaţi. EXPOZIȚIA deschide, cu fast, şi Lapidariumul

”Aurul şi argintul antic al României”, la Galaţi. EXPOZIȚIA deschide, cu fast, şi Lapidariumul
Aurul dacic furat, care a călătorit... clandestin prin Europa
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Peste 700 de pagini format A 4, despre peste o mie de artefacte rare, atâta are Catalogul expoziţiei (cu 67 autori) – şi asta spune ceva. Titlul expoziţiei de neocolit vorbeşte de la sine: „Aurul şi argintul antic al României”.

Pe 10 mai, ora 18,00, va fi deschiderea oficială. Măsuri speciale de pază, artefacte preţioase, ca metal, artă şi istorie, au fost transportate la Galaţi de o firmă specializată. Ieri, echipa de specialişti din capitală lucra de o săptămână la organizarea expoziţiei. O astfel de expoziţie ai parte s-o vezi în oraşul tău o dată-n veac, observa la conferinţa de presă de ieri managerul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, prof. Cristian Dragoş Căldăraru. Alături i-au stat la întâlnirea cu presa din Galaţi şi radioul din Iaşi: muzeograful Alis Nicoleta Dumitraşcu, de la Biroul Tezaur Istoric a Muzeul Naţional, şi, din partea muzeului gălăţean, şeful de secţie Costel Ilie, arheolog şi muzeograf. A fost trecută în revistă o listă lungă şi ademenitoare de comori, printre care piese din celebrul Tezaur de la Pietroasele, recuperat de la sovietici, brăţări dacice salvate de pe piaţa neagră (doar una cu semne că a fost vreodată folosită efectiv), o „vedetă” nemetalică - capodoperă preistorică, un vas decorat cu doi îndrăgostiţi (de 6.000 de ani, o performanţă) din lut (cultura Gumelniţa), descoperit la Sultana Malu-Roşu, cel mai spectaculos sit arheologic din ţară, fibula din aur a creştinatului Innocens, descoperită la castrul gălăţean de profesorul Ion T. Dragomir, revenind „acasă” după 12 ani de periplu expoziţional ş.a. - piese în vârstă de până la şase milenii, însoţite de panouri explicative.

Expoziţia itinerantă este un proiect al Muzeului Naţional de Istorie a României, cu contribuţia altor 32 alte muzee de istorie din ţară – muzeele din Galaţi şi Brăila au şi ele piese rare care călătoresc de câţiva ani cu această expoziţie itinerantă prin ţară, vorbind astfel şi despre noi.

Pe 10 mai, expoziţia va inaugura Lapidariumul, redeschis după lungi lucrări de amenajare. Cu expunerea, la parter, a pieselor din neolitic, urcând, în timp, la etaj şi cu o expoziţie de etnografie la al doilea nivel.

Din 24 iunie, expoziţia va pleca mai departe la Debreţin.

Programul de vizitare este: marți - duminică, interval orar 10,00 - 18,00, prin urmare luni este inchis si nu sâmbătă. Prețul catalogul este 85 lei.

Citit 2276 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Mai 2017 14:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.