Dormiţi în pace, nu se petrece nimic!

Dormiţi în pace, nu se petrece nimic!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* ISPA - supraveghere nemţească, răspunsuri româneşti *

Primarul Dumitru Nicolae a invitat, la conferinţa sa de presă, doi reprezentanţi ai firmei de consultanţă IGIP CarlBra – Werner Michallek, team leader şi George Popa, inginer – care se ocupă cu monitorizarea lucrărilor desfăşurate în oraş prin programul ISPA.

Cum nu trecuseră decât 24 de ore de când se închisese încă o porţiune de stradă (N. Mantu), pentru a se desfăşura lucrări prin acest program european, jurnaliştii au vrut să ştie de ce astfel de informaţii nu sunt aduse la cunoştinţa gălăţenilor. După multe discuţii în contradictoriu, care au durat peste o oră, am aflat însă că nu cei de la firma de consultanţă se ocupă de acest aspect, ci reprezentanţii Primăriei şi ai societăţii Apă Canal.

„Consultanţii” sunt mulţumiţi

Cât priveşte obiectul de activitate al firmei de consultanţă, am aflat că este acela de a supraveghea calitatea lucrărilor desfăşurate. Am mai aflat că au fost multe lucrări care au fost refăcute, pentru a fi la standarde (dar nu ni s-au spus şi străzile pe care au fost aceste cazuri), dar şi că la unele puncte de lucru sunt „mici întârzieri”, cauzate de greutatea cu care se obţin autorizaţii, ori din alte pricini.

De pildă, lucrarea de la Elice este în întârziere, pentru că, pe de o parte, arheologii au sistat temporar activitatea, pentru a stabili dacă tunelul descoperit are sau nu valoare istorică şi, pe de altă parte, pentru că, potrivit primarului Dumitru Nicolae, „nu ne-am înţeles la bani”. În fapt, soluţia tehnică – de forare a aleii dintre P-uri în subteran, cu un utilaj special – este costisitoare, iar „fondurile date de UE sunt fixe”.

Ciudat este însă că reprezentanţii firmei de consultanţă spun că totul este încă în grafic, în condiţiile în care, la sfârşitul lui iunie, locatarii din zonă aflau că lucrarea va dura trei luni, iar acum a trecut deja o lună şi jumătate şi lucrarea nici măcar nu a început!

Stadiul lucrărilor

Potrivit declaraţiilor lui George Popa, în prezent, stadiul lucrărilor este următorul: 80 la sută din lucrările de realizare a Staţiei de Epurare sunt efectuate, 70 la sută din lucrările de înlocuire-reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare – la fel, iar în privinţa lucrărilor de modernizare a staţiilor de pompare, acestea au fost realizate în proporţie de 30-35 la sută. Dar asta nu înseamnă că sunt întârzieri, ne-a asigurat de mai multe ori George Popa,  precizând şi termenul de finalizare – sfârşitul lui 2010.

În rest, informaţiile prezentate de reprezentanţii firmei de consultanţă s-au bătut cap în cap cu cele prezentate de primarul Dumitru Nicolae, aşa că vă scutim de plictiseală.

Pentru gălăţenii curioşi să afle ce străzi vor mai fi închise în viitor, de ce rămân şanţurile acoperite doar cu pământ (nu şi asfaltate, după ce s-a lucrat), cât durează probele la astfel de lucrări, câţi kilometri de ţevi au fost înlocuiţi, ce fel de penalităţi se aplică constructorului în caz de întârziere, sau care este graficul de lucrări, vă putem transmite răspunsul pe care l-am primit şi noi de la domnul George Popa: „vă invit pe şantier!”.

Concluzia? Nu o să o tragem noi, ci îl vom cita pe domnul Werner, care a răspuns, elegant, la întrebarea „Cum se prezintă lucrările efectuate până acum? ”: „Lucrările sunt ca în România”…

Comentariu foto: Una din rarele informaţii exacte cu privire la lucrările ISPA – fluturaşii împrăştiaţi la Elice în urmă cu o lună şi jumătate

Citit 1306 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.