Moţiunea de cenzură a trecut. GUVERNUL Grindeanu, DEMIS de votul Parlamentului
Foto: gov.ro

Moţiunea de cenzură a trecut. GUVERNUL Grindeanu, DEMIS de votul Parlamentului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

13,36 - Moţiunea a trecut | Cu 241 de voturi pentru, moţiunea de cenzură a coaliţiei de guvernare PSD-ALDE a trecut de plenul Parlamentului. Astfel, premierul desemnat după alegerile parlamentare din 11 decembrie, Sorin Grindeanu, a fost demis chiar de propriul partid. Formaţiunile politice din opoziţie (PMP, USR, PNL şi UDMR) nu au votat.

Începute încă de la ora 11,00, discuţiile pe tema moţiunii de cenzură din 21 iunie s-au centrat pe "lupta" dintre Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea, o luptă din interiorul PSD.

"Nu înţeleg de ce suntem azi aici. Nu înţeleg de ce atât scandal în PSD, după ce am câştigat alegerile cu un scor orbitor. Îmi dau seama că nici mulţi dintre dvs. nu înţelegeţi. În luna decembrie, am spus DA propunerii de a prelua şefia guvernului, pentru că Liviu Dragnea mi-a promis susţinere, mi-a spus că este prietenul meu. Apoi, la nici şase luni, aflu că Guvernul nu-şi prea face treaba, că miniştrii sunt buni, dar nu prea, şi totul se baza pe o analiză despre care tot mai mulţi colegi spun că nu e corectă", a declarat Sorin Grindeanu, la tribuna plenului.

România, pe o pantă alunecoasă

Fostul premier, Dacian Cioloş, a avut o reacţie imediat după adoptarea moţiunii de cenzură. "Demiterea lui Sorin Grindeanu nu este numai sfârşitul unei aventuri politice periculoase, ci creează condiţiile unei guvernări a cărei principală legitimitate este voinţa preşedintelui PSD. Minciuna, lupta pentru putere şi pentru rezolvarea problemelor penale ale unor lideri politici vor ţine loc de bună guvernare, bunăstare, credibilitate şi transparenţă. Valorile democraţiei şi interesul ţării nu vor trece dincolo de pofta şefului de partid", a explicat acesta.

Preşedintele PSD dă vina pe Grindeanu 

UPDATE | "Pentru noi, binişorul nu este de ajuns. Nici ritmul, determinarea şi energia premierului nu au fost aşa cum am sperat şi cum ne-am angajat cu toţii. Am preferat să luăm această decizie grea, pentru a pune lucrurile la punct. Nu se aştepta nimeni ca fostul nostru coleg să reacţioneze cu atâta îndărătnicie şi rea credinţă. Nu cred că există un membru cinstit şi onest care să oscileze între interesul unui grup privat şi interesul unei ţări. Iată-ne aici, suntem cel mai mare şi susţinut partid din România şi asta deranjează în ultimii 20 de ani", a explicat liderul PSD, Liviu Dragnea.

Cu toate astea, acuzele după finalizarea votului pentru moţiunea de cenzură nu au întârziat să apară, mai ales pentru că preşedintele PSD le-a cerut colegilor săi de partid să voteze cu bilele "la vedere", împotriva regulamentului.

PSD, bucuros că dă jos guvernul PSD

"Am vorbit cu mulţi membri PSD, mi-au spus că vor un partid modern, şi cu toate astea i-au dat votul domnului Dragnea. A fost o presiune enormă, dar fiecare este major şi votează cum doreşte. Sunt însă siderat că am văzut membri ai PSD care se bucurau că au dat jos guvernul PSD. Asta mi se pare incredibil. Îmi reproşez că nu am asigurat votul secret, probabil că astfel am fi avut 40 sau 50 de voturi împotriva moţiunii. Aşa, domnul Dragnea a asigurat un vot la vedere, ceea ce nu este normal", a declarat Victor Ponta, secretarul general al Guvernului, după aflarea rezultatului votului.

Fostul prim-ministru a încheiat spunând: "PSD nu are puterea. Domnul Dragnea are puterea, pentru că domnul Dragnea este PSD".

Dragnea ACUZĂ justiţia de presiuni

Liderul PSD Liviu Dragnea a criticat, ieri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, atitudinea Justiţiei faţă de trei social-democraţi, respectiv Nicolae Bădălău, Adrian Ţuţuianu şi Darius Vâlcov, apreciind că nu e doar o coincidenţă că aceştia au fost chemaţi ca martori la audieri, chiar înainte de votul moţiunii. "Nu putem să ne prefacem că ce s-a întâmplat cu trei colegi de-ai noştri reprezintă doar o coincidenţă. Asta e calea pe care trebuie să mergem în continuare?", a spus acesta.


13.29 | Votul s-a încheiat


Parlamentarii au început, miercuri, votul la moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor". Votul este secret cu bile. Pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de minimum 233 de voturi favorabile.  În ultimii 27 de ani, două cabinete au fost demise prin moţiuni de cenzură, dar de fiecare dată iniţiativa a aparţinut opoziţiei. Pentru astăzi, majoritatea ia în calcul 246 de voturi - adică toţi parlamentarii PSD şi ALDE, fără excepţii.

* PSD şi ALDE vor vota cu bilele la vedere. Grindeanu îi provoacă să meargă pe mâna votului secret.

* Aproape jumătate dintre parlamentarii social-democrați au ieșit din sala de plen în timpul discursului rostit de prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan.

Sursa: digi24.ro , agerpres.ro

(VLG)

Citit 6420 ori Ultima modificare Joi, 22 Iunie 2017 10:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.