Lansată la Bucureşti, chiar de primarul general Sorin Oprescu şi preluată apoi cu succes în primăriile de sectoare, dar şi în alte municipii din ţară, ideea pieţelor volante nu a prins însă la Galaţi.
După un experiment de câteva luni, Eugen Zaharia, directorul Societăţii Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi este în măsură să răspundă autorităţilor, dar şi reprezentanţilor societăţii civile – mai ales Elenei Patrichi- preşedinte a Asociaţiei Producătorilor Agricoli, cea care a propus înfiinţarea acestor pieţe - de ce nu avem puncte de vânzare prin cartiere.
Scurt istoric de tarabe
Ideea pieţelor volante nu a apărut chiar o dată cu alegerea lui Oprescu, la Bucureşti. Cel puţin aşa susţine Eugen Zaharia, care spune că SC Administraţia Pieţelor a încercat să facă pieţe volante, în patru cartiere ale oraşului, încă din anul 2005.
Zis şi făcut; s-au înfiinţat în Ţiglina III, Ţiglina I ( la Complexul Francezi), în I.C. Frimu şi pe strada Portului, câte patru mese cu copertină şi un grup sanitar ecologic. Rezultatul? “Timp de 3-4 luni, aceste amenajări nu au fost folosite de niciun producător”, spune Eugen Zaharia.
S-a mai repetat figura experimentală şi în anii 2007 şi 2008, când la cele patru cartiere cu pieţe volante s-au adăugat cartierele Tudor Vladimirescu, Dimitrie Cantemir şi ANL Gară. Rezultatul? Din nou fiasco: “S-au prezentat doar doi producători, în cartierul ANL Gară, timp de două zile cu mere şi prune. Analizând situaţia vânzărilor şi din celelalte pieţe volante am constatat că nu există cerere din partea gălăţenilor”.
Care sunt motivele?
Se pare că gălăţenii preferă să îşi facă piaţa tot... la piaţă, unde, pe lângă produse alimentare, găsesc şi alte produse – industriale, textile etc. În plus, oamenii evită tarabele volante, în favoarea celor din piaţă, unde, spun ei, sunt asigurate toate condiţiile de igienă impuse de legislaţia sanitară.
Un alt motiv ar fi, în opinia lui Eugen Zaharia, împărţirea uniformă a celor 14 pieţe în cele 20 de cartiere ale municipiului.
În concluzie...
Şeful pieţelor i-a transmis prefectului Claudiu Brânzan că nu merită să se insiste pe ideea pieţelor volante, idee respinsă vehement de Elena Patrichi, preşedinte a Asociaţiei Producătorilor Agricoli, care a reclamat şi faptul că producătorii agricoli nu au loc în pieţe, din cauza mafiei, iar atunci când îşi vând marfa, li se impune un anumit preţ. De vină ar fi primarii din comune, care eliberează cu prea mare uşurinţă certificatele de producător, a spus Elena Patrichi.
Prefectul Claudiu Brânzan a promis că va lua măsuri în situaţia în care reclamaţiile vor fi confirmate de oameni. Totuşi, Eugen Zaharia a prezentat cifre: din cei 342 de comercianţi la tarabe, în Piaţa Mare, 120 sunt producători, iar pe total pieţe, dintre cele 1.130 de tarabe de legume-fructe din Galaţi, 332 sunt ocupate de producători agricoli.