O treime dintre infracţiuni, fără autori cunoscuţi

O treime dintre infracţiuni, fără autori cunoscuţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

35 este procentul faptelor cu autor necunoscut, înregistrate de Poliţia Galaţi de la începutul acestui an. Vestea bună este că numărul infracţiunilor sesizate la nivel de judeţ este în scădere pe toată linia, de la furturi, la cele cu violenţă. Meritul este pus pe seama activităţilor menite să educe populaţia. 

Galaţiul a devenit, oficial, mai sigur în 2017, dovadă stând în primul rând scăderea infracţionalităţii judiciare, cea care vizează siguranţa patrimoniului şi a persoanelor. Cu toate acesta, un număr suficient de mare de infractori se bucură de libertate destul de mult timp după ce dau o lovitură, identificarea şi prinderea acestora realizându-se, de multe ori, chiar şi după luni de zile.

Bunurile, mai sigure

Aproape 17 procente este diferenţa în minus raportată în primele şase luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2016, semnificativă fiind împuţinarea cazurilor de tâlhărie, cu 28 de procente şi a celor de înşelăciune cu aproape 14 procente. În ce priveşte furturile, care reprezintă peste jumătate din numărul total de fapte împotriva patrimoniului, acestea au fost mai puţine cu aproape 12 la sută. 

"La furturi, scăderi au fost pe toate liniile, respectiv la furturi din locuinţă, mai puţine cu 5,48 la sută, din societăţi comerciale, care au scăzut cu peste 17 la sută şi din autovehicule, mai puţine cu aproape 30 de procente. În privinţa infracţiunilor de natură economică, sesizările au scăzut cu 24,9 la sută faţă de primele şase luni ale anului trecut. Acelaşi lucru se observă şi în cazul infracţiunilor de evaziune fiscală, în privinţa cărora se înregistrează o scădere cu 44,7 procente", a exemplificat cms. şef Cornel Mototolea, inspectorul şef al IPJ Galaţi. Siguranţa persoanelor a fost şi ea mai bine apărată, dacă ar fi să ne luăm după cifre, infracţiunile cu violenţă de genul lovirilor, vătămărilor corporale, ameninţărilor sau lipsirilor de libertate fiind în scădere cu un procent total de peste 16 la sută. 

Educaţi să evităm şi să ajutăm

Meritul creşterii gradului de siguranţă în judeţ este pus de poliţişti şi pe seama celor 150 de activităţi de informare şi prevenire derulate de la începutul acestui an, care s-au orientat îndeosebi asupra categoriilor vulnerabile - elevi, vârstnici, femei. Educarea populaţiei şi-a pus amprenta, în multe situaţii, asupra promptitudinii cu care au fost depistaţi unii infractori sau i-a împiedicat pe răufăcători să atace. Cu toate acestea, din totalul faptelor care s-au concretizat în dosare penale pe masa poliţiştilor din Galaţi, un procent destul de mare nu figurează cu autor cunoscut. 

"65 la sută din numărul faptelor sesizate au avut autorul cunoscut la momentul sesizării, în timp ce 35 de procente figurează cu autor necunoscut", a subliniat şeful Poliţiei Galaţi.

Citit 3547 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iulie 2017 10:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.