Galaţiul devine CAPITALA FANFARELOR

Galaţiul devine CAPITALA FANFARELOR
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Festivalul Internaţional de Fanfare "Iosif Ivanovici", aflat la a XIII-a ediţie, va începe astăzi, 4 august, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. Fanfare faimoase din ţară şi de peste hotare şi sute de instrumentişti îi vor încânta pe gălăţeni, până duminică. Evenimentul a devenit deja o tradiţie în oraşul de la Dunăre.

Anul acesta, vor fi prezente la Galaţi zece fanfare şi orchestre profesioniste şi de amatori. Opt dintre ele sunt româneşti şi au participat la mai multe ediţii ale festivalului gălăţean: Fanfara "Muzica Apelor" din Constanţa, Orchestra "Valahia" din Giurgiu, Fanfara Municipiului Sighişoara, Fanfara "Transilvania" din Alba Iulia, Fanfara "Kovats Andras" din Reci - Covasna, Fanfara din Chetriş a Fraţilor Lucan - Iaşi, Orchestra "Mezzo Forte Soul Music" Otopeni şi Fanfara "Valurile Dunării" din Galaţi, ca gazdă. Aflate la prima participare vor fi două formaţii de peste graniţe. Este vorba de fanfara Dobrich Brass Band din Bulgaria şi fanfara Acord din Chişinău.

Fanfarele vor susţine spectacole şi mici momente artistice, în fiecare zi de festival, începând cu ora 19,00, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor şi în alte trei locuri din oraş: Parcul Eminescu, Grădina Publică şi Foişorul de pe Faleză. În cadrul festivalului vor mai fi prezente, cu câte un moment, clubul de dans sportiv "Fantezia" şi ansamblul de dansuri tradiţionale greceşti "Olympos".

Un eveniment inedit în ediţia din acest an este lansarea unei cărţi de colecţie, care spune povestea lui Iosif Ivanovici, cel care dă numele festivalului. Cartea este realizată de Centrul Cultural "Dunărea de Jos", iar drepturile de autor îi aparţin caricaturistului Viorel Baciu.

Festivalul organizat de Centrul Cultural a fost iniţiat, în 2005, de dirijorul Fanfarei „Valurile Dunării” din Galaţi, Marin Boroghină, împreună cu regretatul sculptor şi director al instituţiei Sergiu Dumitrescu.

Festivalul va începe astăzi, la ora 18,30, pe esplanada Casei de Cultură, cu defilarea fanfarelor şi intonarea imnurilor naţionale ale celor trei ţări participante.

Muzica va fi foarte diversificată, în încercarea de a acoperi mai multe genuri. Fanfarele vor cânta arii din opere şi operete, dar şi marşuri de defilare sau de concert. De asemenea, spectatorii vor putea asculta muzică de film, muzică populară şi din repertoriul universal, a declarat Marin Boroghină, directorul de festival.

Citit 5118 ori Ultima modificare Joi, 03 August 2017 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.