Spitalul ”Aristide Serfioti” Galaţi, în an centenar. ”Pentru orice asigurat medical, porţile Spitalului Militar Galaţi sunt deschise” | INTERVIU

Spitalul ”Aristide Serfioti” Galaţi, în an centenar. ”Pentru orice asigurat medical, porţile Spitalului Militar Galaţi sunt deschise” | INTERVIU

Colonel medic dr. Adrian Boicu, comandantul Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Aristide Serfioti" Galaţi Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)
5 comentarii

Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Aristide Serfioti" a devenit, în ultimii ani, una dintre cele mai apreciate instituţii medicale din judeţul Galaţi. Profesionalismul personalului medical, curăţenia din saloane, investiţiile permanente în echipamente medicale moderne şi renovarea unor secţii şi compartimente cheie au transformat Spitalul Militar într-una din cele mai căutate unităţi medicale gălăţene.

Venit în urmă cu un an la comanda spitalului, colonelul medic dr. Adrian Boicu vorbeşte, într-un interviu exclusiv acordat ziarului "Viaţa liberă", despre realizările manageriale pe care le-a avut până în prezent, despre provocările pe care le-a întâlnit la Galaţi, precum şi despre planurile de dezvoltare şi modernizare a Spitalului Militar Galaţi.

- Domnule comandant, cum aţi ales medicina militară? 

- Am decis să urmez medicina militară încă de când eram elev. Am absolvit Liceul "Emil Racoviţă", una dintre instituţiile de învăţământ de elită din Iaşi. Am fost atras de medicina militară, considerând că în acest domeniu intervine, pe lângă pregătirea de medic, şi rigoarea vieţii militare. În general, medicina presupune, pe lângă mulţi ani de instruire, şi o rigurozitate în abordare. Dacă nu eşti riguros şi disciplinat, ca medic, înseamnă să-ţi ratezi din start cariera. Cunosc persoane care au făcut medicina din dorinţa părinţilor, dar care şi-au ratat cariera, tocmai pentru că nu a fost o alegere care să vină din vocaţie.

- Ce facultate aţi urmat şi cum aţi ales ortopedia?

- Am urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, în cadrul Institutului Medico-Militar. Am fost medic de unitate, timp de doi ani, la Odorheiu Secuiesc, unde am pus la punct o infirmerie a unităţii militare, după care am luat rezidenţiatul în ortopedie-traumatologie, perioadă de pregătire pe care am terminat-o în 2002. Pe parcursul rezidenţiatului, mi-am desăvârşit cunoştinţele la Spitalul Universitar Bucureşti şi la Spitalul Militar Central Bucureşti. După ce am luat rezidenţiatul, am avut de ales între anestezie şi terapie intensivă sau ortopedie. Nu regret că am ales ortopedia, pentru că această specialitate medicală a devenit, odată cu dezvoltarea mijloacelor de osteosinteză, o disciplină spectaculoasă, în care rezultatele se văd imediat şi rămân vizibile şi după mulţi ani, dacă ai făcut o treabă bună, ca medic. Pe de altă parte, în cazul în care ai făcut o eroare, se vede iarăşi imediat, atât în starea pacientului, cât şi pe rezultatele mijloacelor de investigare imagistică.

- Ca medic militar, aţi fost plecat şi în teatrele de operaţiuni?

- Bineînţeles, parcursul meu profesional m-a îndreptat şi către teatrele de operaţiuni. După terminarea stagiului de rezidenţiat, am avut primul post de medic specialist la Spitalul Militar din Focşani, unde am înfiinţat serviciul de ortopedie şi traumatologie. Cât timp am lucrat la Focşani, am fost şi într-o misiune în Afganistan, în perioada 2007-2008, unde am operat într-un spital militar din Kunduz, un oraş din nordul ţării. Ulterior, am promovat ca şef de ambulatoriu, în cadrul Spitalului Militar Focşani, iar în 2016 am venit la Spitalului Militar de Urgenţă Galaţi, ca director medical. Am venit pe acest post întrucât, la vremea respectivă, nu exista în cadrul unităţii medicale gălăţene un ofiţer medic care să poată îndeplini această funcţie.

- Ce fel de spital aţi găsit, atunci când aţi venit la Galaţi? 

- La Galaţi, am găsit un colectiv bine pregătit profesional, care însă se confrunta cu problemele inerente sistemului medical din România, fie că vorbim de problemele de infrastructură medicală sau de lipsa de personal. După ocuparea funcţiei de director medical, a urmat interimatul la conducerea spitalului, deoarece fostul comandant, domnul colonel medic Cornel Forţu, ieşise la pensie. Din primăvara lui 2017, în urma concursului, am preluat comanda propriu-zisă a Spitalului Militar de Urgenţă Galaţi.

Ca director medical, am avut timp să identific problemele cu care se confruntă spitalul şi sistemul medico-militar şi mi-am propus să dezvolt acest spital pe trei linii: în ceea ce priveşte personalul, pe partea de dotare şi pe linia de infrastructură.

- Concret, ce investiţii şi realizări aveţi de la preluarea funcţiei de comandant?

- Anul trecut, am investit în dotarea spitalului în jur de 1,5 milioane de euro şi, împreună cu echipa de comandă, am căutat să dotăm în mod echilibrat compartimentele şi secţiile. A fost dotată sala de operaţie de oftalmologie, s-a dotat secţia de chirurgie, compartimentul de pneumologie - cu un bronhoscop, compartimentul de urologie - cu un litotriptor extracorporeal (dispozitiv neinvaziv pentru spargerea pietrelor la rinichi - n.r.), a fost adus un computer tomograf, pus în funcţiune la începutul anului 2018.

Pentru lucrările de infrastructură au fost cheltuiţi în jur de 400.000 de euro. A fost renovată secţia de chirurgie, s-a renovat laboratorul de analize medicale şi s-a introdus programul de endoprotezare.

În ceea ce priveşte infrastructura, am urmărit două căi: în primul rând, renovarea spaţiilor existente şi aducerea lor la standardele actuale, precum şi modificarea circuitelor; pentru viitor, ca următor pas, pentru a creşte calitatea serviciilor, am demarat o acţiune pentru construirea unei clădiri noi. Procedura este în curs de derulare.

În privinţa personalului medical, am reuşit, datorită sprijinului conducerii Ministerului Apărării Naţionale, pe baza unui memorandum pentru încadrarea de personal medical, să rezolvăm, în foarte mare parte, deficitul de personal, atât în privinţa medicilor, cât şi a personalului sanitar mediu.

Cu sprijinul Direcţiei Medicale şi al Ministerului Apărării Naţionale, a fost dotată secţia ATI cu paturi ATI de ultimă generaţie, monitoare de supraveghere funcţii vitale şi cu o staţie de monitorizare. Investiţia a avut o valoare de 350.000 de euro.

Drept urmare a acestor investiţii şi a încadrării de personal, am reuşit să avansăm spitalul în categoria a treia, ceea ce înseamnă că avem linii de gardă permanente pe mai multe specialităţi medicale.

- Ce proiecte aveţi, pentru viitorul apropiat? 

- Ca proiecte, doresc introducerea spitalului în Programul Naţional pentru Pacientul Critic - ATI, cu finanţare de la bugetul de stat. Au fost demarate procedurile pentru intrarea în Programul Naţional de Diabet Zaharat, precum şi în Programul Naţional de Oncologie. De asemenea, vom iniţia procedurile pentru renovarea unui spaţiu în vederea dezvoltării serviciului de radiologie şi imagistică nucleară, astfel încât, din 2020, să putem oferi şi servicii de imagistică nucleară - RMN. În viitor, dorim să ne modernizăm prin construirea unor spaţii medicale care să răspundă necesităţilor actuale şi viitoare ale actului medical.

- Numărul de pacienţi care au ales Spitalul Militar a crescut foarte mult, în ultimul an. Cum explicaţi acest trend?

- Cred că cel mai relevant aspect legat de calitatea serviciilor oferite de Spitalul Militar de Urgenţă Galaţi se vede în creşterea adresabilităţii. Astfel, numărul de pacienţi prezentaţi la Serviciul de Primiri Urgenţe a crescut, anul trecut, de la 4.000 la 6.000. Acest lucru vorbeşte de la sine despre calitatea serviciilor medicale oferite în unitatea noastră medicală.

- Unii pacienţi se plâng de faptul că programările la unele cabinete din ambulatoriu se întind şi pe câteva luni. Ce le puteţi spune?

- În ciuda problemelor pe care le-am pus la punct, deficienţe sunt în continuare, dar încercăm să le rezolvăm, în limita bugetului pe care îl avem la dispoziţie. Avem cinci specialităţi cu adresabilitate foarte mare: oftalmologia, urologia, cardiologia, neurologia şi ortopedia. Există aici liste de programări care se întind pe trei luni şi chiar mai mult. Înţeleg că se creează o situaţie neplăcută, însă un singur medic nu poate opera mai mulţi pacienţi în acelaşi timp.

Bineînţeles, acest lucru nu înseamnă că restul specialităţilor medicale nu au adresabilitate destul de mare.

- Ce trebuie să ştie gălăţenii care vor să apeleze la serviciile Spitalului Militar Galaţi?

- Gălăţenii trebuie să ştie că, pentru orice asigurat medical, porţile spitalului sunt deschise, cu respectarea legislaţiei în vigoare, bineînţeles. De asemenea, trebuie să aibă încredere că echipa Spitalul Militar de Urgenţă Galaţi este determinată să crească, în continuare, calitatea actului medical.

Nu în ultimul rând, având în vedere faptul că ne aflăm în an centenar, ţin să transmit un mesaj vizavi de modul în care înţeleg eu patriotismul, parafrazând celebra frază rostită de preşedintelea american John Kennedy: "Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea".

186 de ani de medicină militară la Galaţi

Primele date care atestă înfiinţarea unui aşezământ medical militar în oraşul Galaţi sunt consemnate la 1832. Atunci, la propunerea medicului şef al Oştirii moldovene, col. dr. Iacob Czihak, o secţiune a Spitalului Militar Iaşi este mutată la Galaţi, funcţionând ca un lazaret cu 15 paturi, în casele negustorului Petre Neculce. El făcea parte din cordonul sanitar, organizat de-a lungul Dunării, pentru stăvilirea epidemiilor de ciumă şi de holeră.

În primăvara anului 1851, la Galaţi se stabileşte, în mod definitiv, doctorul Aristide Serfioti. Originar din insula grecească Hydra, doctorul Serfioti absolvise medicina la Munchen şi fusese, timp de aproape doi ani, medic la Viena. În 1854, acesta intră în serviciul armatei, în cadrul miliţiilor moldovene. În 1863, la Spitalul Militar din Galaţi, aflat sub conducerea doctorului Serfioti, sunt trataţi 24 de soldaţi răniţi în război. De numele doctorului Serfioti se leagă cea mai importantă perioadă a dezvoltării medicinei militare la Galaţi.

Clădirile în care funcţionează spitalul astăzi au fost construite între anii 1882 şi 1884.

În prezent, în fiecare an, 14.000 de pacienţi asiguraţi, militari sau civili, beneficiază de asistenţă medicală în cadrul Spitalului Militar de Urgenţă Galaţi.

Program pentru pacienţii cu afecţiuni cronice ale articulaţiilor

Spitalul Militar "Dr. Aristide Serfioti" a accesat, spre sfârşitul anului 2016, Programul Naţional de Endoprotezare şi Instabilităţi Articulare Cronice. A fost a doua unitate sanitară din judeţul Galaţi, după Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", inclusă în acest program deosebit de important pentru pacienţii cu afecţiuni ortopedice.

De la demararea acestui program, în cadrul Spitalului Militar au fost achiziţionate şi montate 60 de proteze articulare şi kituri pentru ligamentoplastie.

"O proteză de acest gen costă, în medie, 1.000 de euro. Programul se adresează persoanelor cu afecţiuni cronice ale articulaţiilor (coxartroză, necroză aseptică de cap femural etc.), celor cu fracturi articulare, precum şi persoanelor cu rupturi ligamentare ale genunchiului. Având în vedere costul mare al protezelor, programul este de un real ajutor pentru pacienţi", a explicat colonelul medic dr. Adrian Boicu, comandantul unităţii sanitare militare gălăţene.

Pentru mai multe informaţii referitoare la desfăşurarea programului, puteţi suna la numărul de telefon 0372.367.866. Col. medic dr. Adrian Boicu (medic primar) şi dr. Marina Lucian (medic specialist) sunt cei doi medici incluşi în acest program, în cadrul Spitalului Militar Galaţi.

Foto 3, galerie: Bust al doctorului Aristide Serfioti aflat în incinta Spitalului Militar Galaţi (foto-arhivă Viața Liberă)

Citit 34820 ori Ultima modificare Marți, 07 August 2018 00:55

5 comentarii

 • postat de galatean Vineri, 17 August 2018 06:46 89.137.228.*** Link la comentariu
  2
  14

  Urgenta ramane cea mai mare problema reala a acestui spital de elita. Urgenta, d-le comandant, nu face cinste acestui spital. De ce? Pentru ca "asa vrea muschiul" doamnelor de acolo, de la asistente la medici si invers. Oamenilor pasnici, civilizati care ajung la urgenta in stare critica li se administreaza cel mai neomenesc tratament. Nu conteaza ca esti la randul tau parinte si ca te asteapta, poate, o familie acasa. Daca ai ales sa mergi acolo la urgente pentru ca un membru al familiei face parte din sistem, te vede Dumnezeu pana la doamna asistenta sau medic, chiar daca pe sala nu mai este nicio urgenta. Esti indemnat (cazul meu) sa mergi la urgente la Spitalul de Boli Infectioase desi printre lacrimi si icneli le transmiti "doamnelor" datele despre tine precum si faptul ca alimentele ingerate au fost doar din gospodaria proprie. Practic tu abia te tarasti si iti este imposibil, avand o stare de apatie ca urmare a multiplelor varsaturi, sa vorbesti, sa te deplasezi altundeva decat unde ai fost adus/ai ajuns. Tratamentul umilitor care urmeaza pentru un bolnav ajuns la urgenta este greu de descris aici. Oricum, o parte din personalul de acolo nu are ce cauta in acel loc, pe acele posturi. Poate mai faceti putina curatenie pe acolo mai ales ca unele persoane chiar au din ce trai, avand cabinete proprii s.a. Si, pentru ca este an centenar, adresez si eu un calduros "La multi ani!", oamenilor de omenie din sistem precum si romanescul " Dupa fapta si rasplata!", doamnelor si domnilor. Asa sa va ajute Dumnezeu!

  Raportează
 • postat de Romică Vineri, 10 August 2018 23:34 188.24.233.*** Link la comentariu
  4
  14

  Un spital în care, fără șpagă, nu se uită nimeni la tine iar dacă vrei să te pensionezi pe caz de "lene" , tot cu șpagă, o rezolvi foarte ușor... în special la psihiatrie.

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 08 August 2018 06:46 82.137.12.*** Link la comentariu
  3
  8

  Cu programare poţi face multe lucruri bune în acest spital !!

  Au una din cele mai bune secţii de chirurgie / oftalmologică din România!

  Ar trebui ca managerul să îşi facă cunoscut mai mult Spitalul şi în Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea care sunt parte din regiunea Dunărea de Jos.

  Raportează
 • postat de ELLA Luni, 06 August 2018 17:50 89.137.231.*** Link la comentariu
  16
  10

  Acest spital militar e de nerecunoscut in ultimii ani.Au fost facute schimbari majore atit in calitatea serviciilor medicale ,care sint la un nivel foarte inalt cit si in dotarea cu echipamente medicale de ultima generatie.Toate acestea numai datorita implicarii menegerului spitalului,care impreuna cu medicii si cadrele sanitare fac totul pentru a avea un act medical de calitate.Aici gasesti la orice ora din zi si din noapte un sfat din partea unui medic fara a fi nevoit sa mergi in alt centru universitar ca Bucuresti sau Iasi..Profesionalismul personalului medical,echipamentele medicale moderne,sectiile renovate face ca acest spital sa fie foarte cautat in acest moment in orasul nostru.Multumim celor care vin in ajutorul oamenilor suferinzi ai acestui oras.Le dorim multa sanatate si realizari in acesta nobila meserie.

  Raportează
 • postat de abc Luni, 06 August 2018 10:19 212.54.122.*** Link la comentariu
  10
  34

  "Portile nu sunt deschise". La acest spital de urgente primesti mereu "recomandarea" sa mergi la Spitalul Judetean cu fel si fel de motive.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.