SPECIAL | Sanjeev Gupta, prima vizită la Galaţi de după izbucnirea pandemiei (VIDEO)
Foto: captură-video

SPECIAL | Sanjeev Gupta, prima vizită la Galaţi de după izbucnirea pandemiei (VIDEO)
În imagine, Sanjeev Gupta
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

* Situaţia combinatului siderurgic, pe agenda Guvernului


Grupul Liberty Steel îşi menţine neschimbat planul de a investi un miliard de euro în modernizarea combinatului de Galaţi în următorii 10 ani, a declarat pentru „Viaţa liberă” industriaşul Sanjeev Gupta. Omul de afaceri a fost prezent luni, 25 mai, la Galaţi, pentru a analiza situaţia unităţii, în contextul crizei coronavirusului, dar şi pentru a pregăti întâlnirea cu premierul Ludovic Orban, programată în cursul zilei de marţi, 26 mai.

Vizita la Galaţi este prima deplasare în străinătate pe care Sanjeev Gupta - preşedinte executiv al G.F.G Alliance, din care face parte şi Liberty Steel - o face după ridicarea restricţiilor de circulaţie din UK şi UE. Alături de el au fost şi Roland Junck, preşedinte pentru Europa şi Marea Britanie Liberty Steel, precum şi Paramjit Kahlon, recent numit director general pentru Siderurgie Primară şi Minerit Integrat Liberty Steel.

Criza coronavirusului a dus la o scădere cu aproape 30 la sută a pieţei oţelului la nivel mondial, dar, din punctul de vedere al Liberty Steel a adus şi o serie de oportunităţi. „Cea mai mare oportunitate pe care o vedem este aceea de a accelera strategia noastră GREENSTEEL, de a ne moderniza tehnologiile şi a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Şi vrem ca Galaţiul să fie primul combinat din Europa care produce „oţel verde”. Pentru că, inclusiv această criză, ne demonstrează că acesta este viitorul producerii de oţel în Europa şi în lume”, a arătat Sanjeev Gupta.

Acesta a ţinut să mulţumească siderurgiştilor gălăţeni pentru că, fie şi în condiţiile pandemiei, au reuşit să continue operaţiunile combinatului în condiţii de deplină siguranţă.

„Galaţiul este „bijuteria coroanei” la nivelul grupului nostru. Era important ca operaţiunile de aici să continue”, a subliniat Gupta. El a precizat că unitatea şi-a ajustat producţia la noile cerinţe de piaţă, iar în perioada următoare nu se va mai apela nici la soluţia şomajului tehnic şi cu atât mai puţin la eventuale reduceri de personal.

Întâlnire la nivel înalt

Sanjeev Gupta a precizat că, în cursul zilei de marţi, 26 mai, va avea o întâlnire cu prim-ministrul Ludovic Orban, privind situaţia combinatului siderurgic.

„E un efort de echipă la nivelul UE, Guvernele încearcă să ajute industriile care sunt afectate de această pandemie. Discut cu dl prim-minsitru în mod regulat şi pot să spun că este foarte preocupat de Galaţi, iar dacă a avut ocazia să facă ceva pentru Galaţi, a făcut-o”, a arătat Gupta.

În acest context, patronul combinatului a arătat că, „după părerea mea, era globalizării a trecut, cred că este momentul ca fiecare Guvern să înceapă să se gospodărească singur şi să aibă grijă de industriile proprii. Este şi motivul pentru care spun că, deşi este o criză accentuată, acest lucru ne determină să accelerăm investiţiile”.

Chiar dacă discuţiile dintre Guvern şi reprezentanţii Liberty Galaţi sunt într-o anumită măsură confidenţiale, aşteptările combinatului siderurgic se îndreaptă în special spre chestiuni care ţin, de exemplu, de mecanismele UE de stimulare a scăderii emisiilor de carbon, asigurarea unei pieţe autohtone cu preţuri competitive în domeniul energiei, pentru a veni în sprijinul industriilor energointensive, modernizarea infrastructurii etc.

Investiţii în producţie

Sanjeev Gupta a precizat că rămâne valabil şi obiectivul de a creşte în următorii cinci ani producţia de oţel de la Galaţi la peste trei milioane de tone pe an, faţă de aproximativ două milioane de tone în prezent.

„Volumul de investiţii care a fost la Galaţi nu a fost mare pentru o lungă perioadă de timp. Combinatul a fost construit pentru a fi unul dintre cel e mai mari din Europa, iar în prezent este unul dintre cele mai mici din Europa. Dar are o poziţie şi un potenţial incredibile, iar ca producţie are şi posibilitatea de a se duce spre piaţa locală. Dar pentru asta este nevoie de a investi. Dar care e diferenţa: în loc să investim în trecut, în vechile tehnologii - unele rămase în esenţă neschimbate de 100 de ani - noi vom investi în echipamente care ţin de viitor. (…) Nu vreau să fiu înţeles greşit. Fiecare producător de oţel din Europa vrea să facă acelaşi lucru. Dar unii sunt mai lenţi ca noi, pentru că deja au combinate mari cu eficienţă mai bună decât noi. Pentru ei, să schimbe ceva este mai dificil decât pentru noi. Da, este obligatoriu să investim, dar o vom face în echipamente care ţin de viitor”, a arătat Sanjeev Gupta.

În România, piaţa combinatului Galaţi este în creştere, deţinând aproape 50 la sută din cota locală. Una dintre ţintele Liberty Steel este de a creşte această cotă locală cu încă 20 – 25 la sută. De asemenea, sunt ţintite şi exporturile, în special pe gama de produse specializate, precum industria auto. „Avem clienţi, avem cerere, trebuie să facem investiţiile corecte”, a concluzionat patronul Liberty Steel.

În ediţiile viitoare ale „Vieţii libere” vom reveni şi cu alte amănunte privind actuala situaţie de pe piaţa oţelului.

Citit 17787 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2020 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.