INTERVIU. România își asigură necesarul de ulei din producția internă. Stocuri suficiente, după un an agricol bun

INTERVIU. România își asigură necesarul de ulei din producția internă. Stocuri suficiente, după un an agricol bun
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În urmă cu doi ani a început pandemia, iar oamenii au golit rafturile de hârtie igienică, făină și conserve. Asta s-a întâmplat nu numai în România. Mai nou, în contextul agresiunii asupra Ucrainei, pe plaiurile mioritice a apărut isteria combustibililor de la pompă, iar apoi, cumpărătorii, cuprinși de frenezie, s-au năpustit asupra rafturilor cu ulei din supermarket-uri. Situația pare a fi revenit la normal, iar autoritățile dau asigurări că produsele agroalimentare nu au cum să lipsească de pe mese. Despre aceste evoluții, dar și despre starea agriculturii gălățene, am stat, recent de vorbă cu Doina Ragea, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați.

- Au de ce să fie îngrijorați românii și gălățenii? Ar putea lipsi de la desfacere produse alimentare de bază?

- Nici vorbă. De altfel, noi transmitem săptămânal la Ministerul Agriculturii stocurile de cereale, plante oleaginoase și aromatice, de legume, fructe, miere de albine și conserve, iar acestea sunt mai mult decât suficiente pentru a satisface cererile consumatorilor. E adevărat, au intervenit unele scumpiri, dar le-aș pune mai mult pe seama costurilor energetice, decât, să spunem, pe seama unei temeri nejustificate apărute în contextul socio-politic actual. Uitați și la chestiunea cu uleiul: el nu a dispărut de pe rafturi, doar a apărut o diferență de preț, comercianții au profitat, dar lucrurile vor reveni la normal.

- Asta și în contextul în care anul 2021 a fost unul foarte bun din punct de vedere al producțiilor agricole. Care au fost rezultatele în județ, la principalele culturi?

- Da, au fost producții foarte bune și v-aș da doar câteva exemple: la floarea-soarelui, 3.100 de kg la hectar, față de o medie multianuală de 2.600 de kg, la grâu: 5.500, față de o medie de 4.000-4.500 de kg, 6.500 de kg/hectar la porumb. În plus, în zona legumicolă s-au realizat 94.500 de kg/ha la castraveți, peste 58.000 de kg la tomate în câmp, 31.100 de kg la ardei gras, 29.500 de kg la varză, sau peste 21.000 de kg la rădăcinoase. Doar la mazăre au fost ceva probleme, deoarece au intervenit ploi chiar în perioada de recoltare. Altfel, revenind la ulei, să fim bine înțeleși, România își asigură necesarul din producția internă. De altfel, după calculele noastre, în acest an în județ suprafața cultivată cu floarea-soarelui va crește cu opt procente. Alte creșteri vor fi la cartof (76%), sfeclă (26%), sau porumb (15%), asta și în condițiile în care, trebuie să o spunem, în acest an au scăzut suprafețele cultivate cu grâu din cauza secetei. Totuși, în luna ianuarie am avut umiditate în sol, iar culturile, în afara rapiței, arată bine deocamdată.

- În acest context, ce ne puteți spune despre specificul agricol al județului?

- Mai în tot județul există culturi de cereale, cultura mare, așa cum este denumită, iar în zona Tecuciului este un important bazin legumicol, care se întinde pe raza a șase comune. În Bădălan sunt șase grupuri de producători recunoscute de MADR, în special pe zona de rădăcinoase, dar și cultură mare, iar la Vânători, pe lângă acestea, se cultivă îndeosebi cartoful. Din punct de vedere al zootehniei, nu stăm chiar grozav, asta și datorită orientării spre zona de cereale și legume, dar există ferme de bovine, atât pentru lapte, cât și pentru carne, exploatații de suine, dar și ferme avicole. Aș menționa și faptul că, la această dată, avem circa 240 de apicultori înregistrați, inclusiv în zona de producție ecologică.

- Când am putea și noi să consumăm, pe timp de iarnă, roșii românești? Mai exact, ce se poate face pentru creșterea competitivității în agricultură?

- În primul rând, aș face un apel la cultivatorii de tomate pentru că mai sunt doar două săptămâni până la finalizarea depunerii documentelor în vederea accesării sprijinului acordat acestora, data-limită fiind 1 aprilie. Noi estimăm că ar fi vorba despre circa 4.000 de producători, în creștere evidentă față de anul trecut. În al doilea rând, trebuie accesate proiecte pe fonduri FEADR. AFIR rambursează în 30 de zile cererile de plată și, din informațiile noastre, submăsura de accesare a fondurilor europene pentru legume și construirea de sere nu a fost prea solicitată. În schimb, ”bătălie” a fost pe investițiile în utilaje agricole, dar și pe instalarea tinerilor fermieri. Asta este de apreciat pentru că, în cazul acestora din urmă, un criteriu de selecție a fost achiziționarea de surse de energie regenerabile. De aici, s-a ajuns la instalații de irigat cu senzori și oprire automată atunci când plantele nu mai au nevoie, deci, se poate vorbi și de o modernizare.

Citit 4533 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Martie 2022 00:49

5 comentarii

  • postat de florin
    Vineri, 18 Martie 2022 09:45
    86.124.201.***
    Nu stiu dar politicienii romani pentru ca si doamna respectiva este pusa in post tot politic ne cred timpiti!!!!!!!!!!Bineinteles ca vor fi stocuri nu de asta apare frica la romani!Depinde cit vor costa aceste stocuri peste 6 luni!!!!In conditii normale de sttooooocuri uleiul a ajuns la 7,99 lei litrul cel mai ieftin!!!!In coooondtitiiii normale de stocuri benzina a crescut cu 3 lei anul acesta!!!Astazi am citit cum unul de la ANRE ne spune clar in fata ca de anul viitor statul ar trebui sa nu se mai preocupe de romanul simplu !Fiecare sa se descurce cum poate!Sunt stocuri de gaze de curent dar daca costa prea mult atunci nu mai cumpara!Deci problema nu sunt stocurile!SUNT COSTURILE ACESTOR STOCURI POLITICIENI ROMANI!!!!!!!!!!
    0
    8
    Raportează
  • postat de das
    Vineri, 18 Martie 2022 06:54
    89.137.231.***
    In Romania litrul de ulei e mai scum ca in tarile occidentale care nu au floarea soarelui cat avem noi si nici salariile noastre. Acelasi lucru si la motorina si benzina. Daca nu te fura statul roman ( guvern, parlament, alte institutii ) te fura lacomul de patron care mareste pretul nejustificat pe fondul unor crize care nu au legatura directa cu noi. La noi nu e razboi ! Inca !
    1
    27
    Raportează
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 18 Martie 2022 01:46
    213.127.97.***
    E Bun, si atunci de ce in Germania litrul de floarea soarelui costa 6 Ron si la noi 8..10 Ron?
    Vreau sa stiu raspunsul la intrebarea asta!

    Cat este salariul minim in Galati si cat in toata Germania? Adica in comparatie cu ei si cu Vestul, noi platim 30 de Ron, litrul de ulei in comparatie cu SALARIUL NIMIM PENTRU EMIGRANTI IN GERMANIA si EI 6 Ron??? ESTE NORMAL?

    O garsoniera cu toate utilitatile centrala,apa calda, mobilata complet... vase tot... pe timp de iarna costa 1200 de Ron TOT... in Galati costa cat.......?

    Buna afacere pentru prosti nu?
    5
    29
    Raportează
  • postat de Eu
    Vineri, 18 Martie 2022 00:35
    5.13.158.***
    Ce prostie! Românii nu trebuie să-și facă grijă de nimic. Haideți să vă fac un calcul elementar... Ucraina si Rusia nu vor mai exporta ulei si nici cereale. Va exista deficit pe plan mondial din aceste produse, iar prețul va crește. Țările bogate vor cumpăra majoritatea productiei de pe piață, inclusiv pe cea excedentară a României. Acest lucru se va intampla și cu carnea pt ca nu vor mai fi cereale. Nu mai vorbesc de creșterea prețurilor datorită prețului energiei. Așa că români stați liniștiți pt că vă spune dna asta că noi avem excedent din toate produsele, mai puțin de creier.
    3
    29
    Raportează
  • postat de Nicu
    Vineri, 18 Martie 2022 00:30
    5.13.161.***
    Oare chiar asa de greu este sa se inteleaga ca oamenii au intrat in panica nu pentru ca nu ar fi produse ci pentru ca permanent preturile cresc iar puterea de cumparare scade la fel de permanent si alarmant a tuturor celor care au venitul sub venitul mediu pe economie ? Ca doar acest venit este un indice de raportare a tuturor indicatorilor economici ? Ca ceea ce cumperi la data de 1 alei fiecarei luni (cu de exemplu 100 de lei) absolut sigur pe data de 30 alei aceeasi luni cumperi cu mai mult de 100 de lei dar venitul absolut ramane acelasi. Chiar asa de greu este de inteles ?
    2
    38
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.