La Galați, Protecția Consumatorului e o... "improvizație". Interviu cu noul șef al Comisariatului Regional

La Galați, Protecția Consumatorului e o... "improvizație". Interviu cu noul șef al Comisariatului Regional
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

La 40 de ani, Sorin Claudiu Susanu, noul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) din Regiunea Sud-Est, cu sediul la Galați, face parte din categoria funcționarilor publici care cred că încă se mai poate schimba ceva. Și sunt multe de schimbat, pentru că ceea ce a găsit în instituție are o definiție plastică, marcă personală: "improvizație". De fapt, ne permitem să apreciem că a găsit, mai ales în ceea ce privește activitatea de protecție a consumatorului din orașul nostru, ceva nefuncțional. De aici a plecat dialogul nostru cu brașoveanul detașat la Galați pentru doar două luni.

- Care ar fi diferențele de organizare între comisariatele de la Galați și Brașov?

- Sunt absolut surprins de situația precară în care se regăsește Galațiul din punct de vedere al dotărilor, spațiului în care se lucrează, fondurilor alocate și numărului de comisari. Ce controale să faci când tu ai o singură mașină cu care te deplasezi în teren? Apoi, sunt puțin speriat de calitatea serviciilor prestate către cetățeni și a produselor livrate. Deja, în Piața Centrală am oprit de la comercializare jumătate de tonă de pește și carne, am dat amenzi de peste 45.000 de lei și am dictat o oprire a activității. Și asta e numai ce am găsit cu doi-trei oameni. La fel, când merg la un hotel important din oraș și trebuie să-i opresc activitatea, este inacceptabil. Consumatorul gălățean trebuie să beneficieze de aceeași calitate a produselor și serviciilor ca peste tot în țară și, din ce văd eu acum, acest lucru nu se întâmplă. În plus, trebuie să comunicăm asta oamenilor în timp real. Îmi asum acest lucru, chiar dacă voi fi cercetat disciplinar. Prioritatea mea este consumatorul.

- Punctual, pe zona aceasta de verificări ale produselor alimentare proaspete, ați amintit pește și carne, nu ar fi atribuțiile de control la DSVSA?

- Nu, este o percepție falsă. Din punctul meu de vedere, o mare parte din vină o pot avea reprezentanții DSVSA locali, pentru că unele spații, așa cum le văd eu, nu cred că ar fi putut să aibă autorizație de funcționare, ținând cont mai ales de condițiile igienico-sanitare. Pe de altă parte, noi ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă consumator, relația sa cu comercianții, pe o paletă foarte largă.

- În aceste condiții, care sunt prioritățile dumneavoastră?

- Ar trebui, în primul rând, ca agenții economici gălățeni să cunoască legislația și vom organiza întâlniri de consiliere și informare gratuită. Unii nu par rău intenționați, ci pur și simplu nu cunosc legea. Am inițiat discuții cu Camera de Comerț, pentru a le organiza, pe domenii de activitate. Asta se va face în paralel cu controalele, care trebuie să elimine orice potențial pericol pentru consumatori, mai ales în perioadele de sărbători. Va fi greu pentru că aici la noi e o improvizație, un sediu care nu e al nostru... Colegii sunt bine intenționați, dar hai să treacă luna să ne luăm salariul. Eu le-am impus un alt ritm de lucru și au început unii-alții să ceară concediu. Altfel, trebuie să ne ocupăm de lucruri mari: calitatea apei de la robinet, probleme, dacă sunt, în transportul intrajudețean, clauzele din contractele cu furnizorii de utilități. La mine nu sunt exceptate nici autoritățile, am scos mașini ruginite din poliție și am reziliat un contract al MAI cu un lanț farmaceutic.

- De luni, de când ați venit, ați reușit să vă familiarizați cu specificul orașului și cu problemele sale?

- Umblu nonstop, dar mai aflu și de la colegi ce și cum. Oricum, am solicitat angajări și dotări. Suntem într-o adevărată sincopă. Deocamdată, exagerând puțin, avem mai multe pisici decât comisari. Trebuie oameni la contabilitate și la resurse umane și tot ceea ce dispunem trebuie să aibă susținere juridică, trebuie să avem competență legală. E nevoie să ridicăm standardele și mă bucur că domnul prefect a fost deschis, am avut o întâlnire constructivă, iar noi trebuie să ne schimbăm abordarea.

Citit 8150 ori Ultima modificare Marți, 26 Aprilie 2022 21:42

6 comentarii

 • postat de cumparator
  Sâmbătă, 23 Aprilie 2022 09:48
  86.124.202.***
  La cata specula exista in magazinele noastre, nu mai stii pe cine pazeste Protectia Consumatorului. E jale mare. Se jongleaza cu preturile fara nicio jena. Bani sa iasa, sa se imbogateasca comerciantii ..... ,,fara numar,fara numar,, si cu nelimitat tupeu....
  0
  6
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Vineri, 15 Aprilie 2022 08:10
  95.76.3.***
  nu rezista mult......e prea cinstit! Dar,oricum,merita incercat.....
  6
  47
  Raportează
 • postat de paloma
  Vineri, 15 Aprilie 2022 07:54
  5.13.208.***
  Bravo !!!
  0
  47
  Raportează
 • postat de Nicolae
  Vineri, 15 Aprilie 2022 07:39
  5.13.168.***
  De aceea Galati este unde este si Brasov este in alta lume. Bravo ,bravo Cattani. Fa cat mai mult curat peste tot,pentru ca dupa ce pleci inapoi pe noi ne cuprinde mizeria normala a orasului. Autoritatile locale (primaria) isi bat joc de galatenii indiferenti la tot. In martie apa canal scumpesc taxele la apa si canal de la 1 aprilie, pentru ca de la 1 mai sa ieftineasca si sa ramana tot in avantaj marit. Cand te gandesti ca noi avem Dunare, iar Sibiul nu are,dar diferenta de tarif e........in avantajul lor. Sibiu e doar un exemplu,dar sunt mult mai multe sub noi fara Dunare cu tarife mai mici. De unde a venit primarul nostru la primarie ????!!!!
  2
  55
  Raportează
 • postat de relly2009
  Vineri, 15 Aprilie 2022 05:57
  5.13.210.***
  ar trebui sa stim si noi care sunt agentii comerciali cu probleme, pentru a-i putea evita; e cumva un secret? din pacate, domnul comisar va sta doar doua luni, dupa care cei implicati isi vor continua ,,activitatea,,
  2
  51
  Raportează
 • postat de Adio! si n-am cuvinte!
  Vineri, 15 Aprilie 2022 05:23
  78.96.84.***
  Un Catani la Galati trebuia de mult!

  Doua luni cat va functiona d-l Susanu este putin la cata coruptie este in Galati, grupari mafiote, samsari care dubleaza preturile la produse.

  Si nu este de inteles, legislatia privind comertul era/este si trebuia aplicata de politia locala, de d-nii ghenerali, galonati cu uniforme scumpe, masini blindate cu fumuri de mari politisti, din banii galatenilor, politia nationala, care, desigur, nu si-au facut datoria!

  Ba da, gresesc, au folosit-o numai la babute care mai scapau cate o legatura de leustean si patrunjel pe la coltul strazii...

  Rasu, plansu..

  Si cand te gandesti ce rapoarte de activitate se intocmeau la unitatile de politie ca faceau, dregeau, prostind lumea!
  4
  52
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.