INTERVIU cu procurorul-criminalist Emilia Negraia: A crescut alarmant numărul violurilor

INTERVIU cu procurorul-criminalist Emilia Negraia: A crescut alarmant numărul violurilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Criminalii şi violatorii din Galaţi sunt anchetaţi de numai doi criminalişti * Anul acesta s-au înregistrat 32 de omoruri * Peste 2.000 de evaziuni fiscale în fiecare trimestru

Unul dintre cei mai buni procurori criminalişti din Galaţi este Emilia Negraia. Dosare grele, cu foarte mulţi inculpaţi, având ca obiect violenţa extremă şi moartea unor semeni şi-au găsit sau îşi aşteaptă rezolvarea pe biroul procurorului şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

De mai bine de doi ani, Emilia Negraia se ocupă, pe lângă anchetele penale, şi de conducerea parchetului. Nu şi-a dorit să iasă niciodată în faţă pentru că îşi dedică cea mai mare parte a timpului anchetând crime şi violuri. Cu toate acestea, procurorul Emilia Negraia ne-a acordat un interviu pentru a răspunde întrebărilor legate de activitatea curentă a colegilor săi, pe care îi laudă cu orice ocazie.

- Aţi avut în ultima perioadă foarte multe dosare pe rolul parchetului pe care îl conduceţi. A crescut numărul omorurilor anul acesta?

- Până în acest moment am trimis în judecată 53 de persoane, dintre care 47 în stare de arest preventiv. Au fost înregistrate 46 de infracţiuni de omor, dintre care 32 fapte consumate. Adică 32 de omoruri şi 14 tentative la omor. Am avut, la un moment dat, şapte astfel de infracţiuni, dintre care cinci tentative la omor, înregistrate în doar două săptămâni. Nu aş putea spune că s-au înmulţit. Ca număr, cred că sunt la fel ca anul trecut. Diferă însă numărul agresorilor. Asta reiese şi din numărul persoanelor arestate şi trimise în judecată. Au început să fie mai mulţi autori la aceeaşi faptă, mult mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când am trimis în judecată 45 de persoane, dintre care 31 arestaţi. Lipsa de educaţie duce la comiterea acestor fapte.

- Dar ca capitolul dosarelor de viol s-a înregistrat o creştere?

- Da. Aici chiar avem o creştere. În tot anul 2012 am avut patru dosare de viol, pe care le-am trimis în judecată. Anul acesta am trimis deja, până acum, în judecată 18 astfel de dosare. Numărul spune totul.

- Cum faceţi faţă la un număr atât de mare de cauze?

- Facem faţă. Avem norocul acum că suntem doi procurori criminalişti. Au fost perioade în care aveam un singur criminalist. Avem norocul că lucrăm cu o echipă sudată, cu poliţişti foarte buni, care ştiu să îşi facă treaba. Este adevărat că am avea mare nevoie de o schemă completă la parchet. În acest moment, schema de personal prevede 19 posturi, dar avem doar 11 ocupate. Figurăm cu aceleaşi opt posturi vacante de ani de zile. Am avut şi perioade cu nouă posturi vacante, deci ar fi ideal să ne completăm schema, dar nu se întrevede nicio şansă. Şi asta din cauză că este nevoie de procurori care să îndeplinească condiţiile de vechime pentru a promova la Parchetul Tribunalului Galaţi. Mă bucur că măcar la parchetul local nu mai sunt posturi vacante. Mai este nevoie de puţin timp pentru ca procurorii de acolo să îndeplinească condiţiile de promovare.

- De ce aţi mai avea nevoie, în afară de personal, pentru a putea lucra la cote optime?

- De timp pentru pregătirea profesională. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de studiu, pentru că urmează ca noul cod penal să intre în vigoare. Este nevoie şi de studiu individual, dar şi de pregătire colectivă.

- Vă vor afecta activitatea noile prevederi ale Codului Penal?

- Este prea devreme să spun asta. Poate noile prevederi nu ne vor afecta. Schimbarea aceasta majoră am aşteptat-o de foarte mult timp. Trebuie să o luăm, din anumite puncte de vedere, de la zero. Vor fi dispoziţii tranzitorii şi vor fi şi momente de bulversare, dar cu siguranţă ne vom adapta.

- Pe lângă infracţiunile contra persoanelor, ce alte dosare s-au înmulţit la unitatea pe care o conduceţi?

- Cauzele privind evaziunea fiscală s-au înmulţit. Până în acest moment au fost trimişi în judecată 86 de inculpaţi, faţă de 68 de inculpaţi în aceeaşi perioadă a anului trecut. În trimestrul III 2013 au fost de soluţionat 2.324 de astfel de cauze, mai mult cu 786 de dosare faţă de trimestrul III 2012. Au fost soluţionate 446 de cauze, mai multe cu 51 faţă de anul trecut. Suntem pe locul trei pe ţară la număr de rechizitorii pe evaziune fiscală şi pe locul  doi ca valoarea a bunurilor indisponibilizate. Prejudiciul total reţinut prin aceste rechizitorii a fost de 14.455.831 de lei, iar valoarea bunurilor puse sub sechestru a fost de 12.798.681 de lei.

- În ce domenii s-au înregistrat aceste evaziuni fiscale?

- Domeniile de activitate sunt variate, dar la Galaţi majoritatea au fost în domeniul construcţiilor şi a materialelor de construcţii, apoi în cel al societăţilor agro-alimentare.

- Ce dificultăţi întâmpinaţi în munca dumneavoastră?

- Observăm din ce în ce mai des o reticenţă a oamenilor în a colabora cu noi. Omul înţelege că atunci când trebuie să dea o declaraţie va fi plimbat, chemat la parchet sau la poliţie etc.. Eu  cred că atunci când vezi ceva care nu este în regulă, cel mai indicat este să spui organelor de cercetare exact ce ai văzut şi să ajuţi la descoperirea infracţiunilor.

Carte de vizită

Emilia Negraia a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi în anul 1996. A ajuns procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi în 1996, de unde a promovat în anul 2000, când a devenit şef al secţiei maritime şi fluviale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. Timp de 11 ani a lucrat pe diferite domenii la această instituţie, iar în februarie 2011 a fost numită cu delegaţie procuror şef. Câteva luni mai târziu, în iulie 2011, în urma concursului la care a participat, Emilia Negraia a fost numită procuror şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, funcţie pe care o ocupă  şi în prezent.

Citit 10696 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2013 10:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.