Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
15 comentarii

Teologul Radu Preda este unul dintre intelectualii de marcă ai României contemporane. Cu luciditate, inteligenţă şi umor, într-un discurs total lipsit de dogmatism şi patetism, Radu Preda vorbeşte pentru cititorii "Vieţii libere" despre memoria comunismului, despre efectele devastatoare pe care această dictatură ilegitimă le-a avut pentru regiunea Galaţi şi despre modul în care ne putem raporta sincer şi corect la peste patru decenii de istorie recentă.

- Vedem şi auzim deseori persoane nostalgice, cel puţin declarativ, după regimul comunist. Cum putem explica astfel de regrete?
- Cred că este un amestec de mai multe fenomene. Întâi de toate, oricât ar părea de simplistă explicaţia, nostalgia, indiferent faţă de ce sau cine, este specifică unei vârste. Cei care au fost tineri în timpul comunismului, chiar dacă s-au luptat cu anumite greutăţi, privesc în urmă cu dorul pentru anii trecuţi. Apoi, tot prin comparaţie între epoci, nostalgicii amintesc de faptul că regimul dictatorial oferea pentru omul mărunt siguranţa unui loc de muncă, a unei locuinţe. Nu mai contează, în această optică, dacă era bine plătit sau dacă pe masa din locuinţa de la stat aveai ce pune, că stăteai în întuneric şi frig. Totul pare să fi fost mult mai uşor decât riscul pe care trebuie să îl asumi acum, în libertate. În fine, evoluţia socială şi politică a ultimelor două decenii şi jumătate, mai ales prin eşecurile sale, reprezintă la rândul ei combustia ideală a nostalgiei şi explică revenirea la mitologia comunistă. 

- Ce vârstă aveaţi la Revoluţie? Cum aţi resimţit perioada imediat următoare? Aţi trăit ceea ce se numeşte „un sentiment al libertăţii”? 
- Aveam 17 ani. Ce a urmat după decembrie 1989 a fost pentru mine similar unui miracol. S-au deschis uşi de a căror existenţă nici nu ştiam şi am întâlnit oameni care m-au marcat pe viaţă. La nivelul unei biografii de licean, căderea comunismului a fost o reală experienţă a libertăţii.

- Ştiu că prima dumneavoastră opţiune au fost Literele. Care a fost drumul de la studii umaniste la Teologie? 
- Teologia tot umanistă este! Dar pleacă în definiţia umanului de la ce acesta are mai bun: Dumnezeu. Drumul de la opţiunea pentru Litere la studiul teologic a fost oarecum de la sine, fără drame sau îndoieli. Am văzut inclusiv în mărturiile oamenilor pe care i-am întâlnit, precum doamna Zoe Dumitrescu Buşulenga (viitoarea Maică Benedicta) sau Părintele Stăniloae sau Părintele Anania (viitorul Mitropolit Bartolomeu), că, în esenţă, finalitatea cuvintelor rămâne Cuvântul. Literele nu sunt un domeniu minor şi nici lipsit de profunzimi. Teologia însă mă atrăgea cu un altfel de mesaj. Ele se pot completa de minune. Chiar le recomand studenţilor mei să îşi agonisească o cultură cât mai solidă şi să evite astfel căderea în limbajul de lemn de pericolul căruia nici viaţa religioasă nu este scutită.

- Conduceţi în prezent Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Cum aţi ajuns în această funcţie?
- Ca de obicei, a fost o conjunctură. Se căuta la Guvern, acum un an, cineva care să provină din sfera academică, fără afiliere partinică şi în stare să aducă o altă abordare a delicatei chestiuni a trecutului recent, alta decât cea în cheia războiului politic. Prietenii mei de la Cluj şi de la Bucureşti, cunoscându-mi preocupările, nu au pregetat să mă propună. Evident, spre marea mea uimire. Este o funcţie publică la care nu am aspirat. Nu am „lucrat” pe nimeni. Sper să pot continua mandatul început şi pe parcursului căruia mi-am propus două obiective: depolitizarea IICCMER şi demararea realizării la Bucureşti a Muzeului Comunismului din România (MCR).

- Este tema comunismului îndeajuns de dezbătută în prezent? Unde ne aflăm pe drumul descoperirii şi încadrării atrocităţilor săvârşite în acele decenii? 
- Contrar percepţiei generale că la noi, prin comparaţie cu alte ţări post-comuniste, totul este cu întârziere, România a parcurs în ultimele două decenii etape importante. Sigur, nu fără rezistenţe, care se mai fac simţite şi azi. Una peste alta, cercetătorii români au publicat o impresionantă bibliotecă de documente şi analize. Aceasta va trebui să treacă proba timpului, la capăt rămânând, asemeni unui distilat preţios, ceea ce merită să dăm generaţiilor viitoare ca informaţie solidă despre unul dintre cele mai atroce experimente sociale. MCR se doreşte tocmai un spaţiu în care un asemenea transfer de cunoaştere să aibă loc de o manieră onestă, responsabilă. Mai avem câteva etape în faţa noastră: de la o mai bună ancorare a temei comunismului în manualele de şcoală la realizarea MCR şi de la elucidarea unor capitole incomplete documentar, la separarea apelor din punct de vedere istoriografic şi etic. Oricum, odată eliberate, apele nu mai pot fi întoarse în matca unei singure viziuni şi nici împiedicate să îşi croiască trasee noi.

- Ştiu că l-aţi cunoscut pe Petre Ţuţea. În ce mod s-a produs această întâlnire? 
- Un prieten gălăţean a avut ideea de a îl vizita pe bătrânul filozof care locuia la una dintre intrările Cişmigiului. Dintr-o vizită s-a ajuns la mai multe şi la o „învăţătură prin învecinare” care a durat aproape un an. Nu obosesc să repet, inclusiv acum, faptul că nu sunt „ţuţolog” şi cu atât mai puţin „ţuţăr”! Pentru mine, întâlnirea cu Ţuţea a fost iniţiatică, una dintre cele câteva întâlniri pentru care merită să trăieşti.

- Revenind la activitatea dumneavoastră de acum, la Galaţi este proiectată înfiinţarea unui muzeu al comunismului. Este necesar un astfel de muzeu? Nu riscă să devină un loc al nostalgiei? 
- IICCMER a fost rugat să facă parte din echipa de instituţii şi oameni, printre care Universitatea „Dunărea de Jos”, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” şi asociaţiile foştilor deţinuţi politici de la Galaţi şi Brăila, care să pună bazele unui Muzeu al Represiunii Comuniste în Regiunea Galaţi. Iniţiativa, articulată de profesorul George Enache, este mai mult decât salutară. Doar prin cunoaşterea istoriei la nivel local, nemijlocit, poţi înţelege istoria la scară mai mare. Or, Regiunea Galaţi, mult mai întinsă în epocă decât actualul judeţ, are o geografie a durerii care, prezentată ca atare, este cel mai eficient antidot împotriva nostalgiei sau relativismului. În această parte de ţară, inclusiv pe celălalt mal al Prutului, s-au consumat drame individuale şi colective înspăimântătoare. De la Insula Mare a Brăilei, la Periprava şi de la vechea închisoare din Galaţi, la deportaţii din Rubla, comunismul a distrus destine, a anihilat elite, a îngropat de vie o întreagă societate ca pe locul astfel lăsat liber să construiască, din beton şi sânge, o lume strâmbă, total inegală, abuzivă, fără libertate. Este lumea pe care suntem obligaţi să o cunoaştem, dacă dorim un viitor mai bun.

Cine este teologul Radu Preda

Radu Preda s-a născut pe 23 octombrie 1972, la Galaţi. A absolvit Şcoala Centrală din Bucureşti (Bacalaureat, 1991) şi Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti. A urmat studii doctorale (1995-1999) la Universitatea “Ruprecht-Karl” din Heidelberg, Germania. În 2002, a obţinut titlul de doctor la Universitatea clujeană “Babeş-Bolyai”. În 2003/2004, a urmat şi studiile post-doctorale la Universitatea “Aristotel” din Salonic, Grecia.
În prezent este conferenţiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii “Babeş- Bolyai”. Ocazional a ţinut cursuri la institute şi universităţi din Paris, Florenţa, Viena, Mainz, Hanovra. Are şi studii de jurnalism, cu practică în domeniu la Frankfurt am Main şi Stuttgart. Numirea la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a fost făcută la 27 martie 2014.

Citit 2957 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2016 23:47

15 comentarii

 • postat de mara Vineri, 17 Aprilie 2015 07:36 82.157.218.*** Link la comentariu
  0
  0

  Hallo teologule....PORTILE HADESULUI s-au inchis din 2014, nu mai crede tu ca lumea e in evul mediu.

  Raportează
 • postat de Murphy Vineri, 17 Aprilie 2015 01:28 79.116.59.*** Link la comentariu
  0
  0

  @romanulcelnaiv: te trimit la origini daca mai insisti ca e firesc sa luptam toata viata, in loc s-o traim in tihna, care nu inseamna imbelsugare materiala si saracie intelectuala si culturala, bai analfabet de dreapta!

  Raportează
 • postat de V Joi, 16 Aprilie 2015 10:06 82.137.14.*** Link la comentariu
  0
  2

  Tovarashu' ... daca vrei doar limbi in fund si comentarii pozitive, scrie te rog undeva sa se vada clar! Pana atunci iti adresez un calduros STF si spor la sters comentarii ...neplacute. A, si pana apuci sa stergi si comentariul asta, iti mai zic un lucru: articolul tau e de tot kktul

  Raportează
 • postat de jos capitalismul Miercuri, 15 Aprilie 2015 21:04 176.223.59.*** Link la comentariu
  4
  7

  eu nu spun ca nu ai dreptate in ce ai scris in cartea ta , dar uitate in jur sau mergi pe DN-25 pana la Tecuci ,este plin de gropi la milimetru , rupi masina in doua , nu mai spun de judet ,de drumurile judetene , praf, capitalismul este PRAF ,asistam la exterminarea unui popor care era odata mandru , acum poporul este furat si cu pl in gura , a fost rau da acum dupa 25 de ani de la lovitura de stat unde au fost impuscati multi fraieri si 2 batranei este mult mai rau pt majoritatea populatiei. (...) as vrea sa te vad cum traiesti tu cu 7 milioane pe luna (...)

  Raportează
 • postat de P. Miercuri, 15 Aprilie 2015 19:19 69.70.57.*** Link la comentariu
  3
  9

  Biserica a colaborat foarte bine cu securitate.
  Acum domnul teolog este lupul moralist.
  Sa vada ca colegii lui de la teologie (preotii) colaboreaza cu politicieni care sunt hoti.
  La munca in mina cu voi. Faceti ceva util pentu societate.

  Raportează
 • postat de gaga Miercuri, 15 Aprilie 2015 16:48 82.157.218.*** Link la comentariu
  1
  17

  Preafericitii Daniel si Casian au studii la Strasbourg innainte de 1989, documentele ca sint si au fost securisti , s-au pierdut. Scaunele le tin bine cu minutile fragile...mai mult de 25 ani,in bancile externe zac bine milioanele de euroi, locurile luxoase sint invadate de vilele si casoaiele celor de sub sutane. Deci.... si la momentul de fata se ingroapa populatia cu zile....

  Raportează
 • postat de Gaby Miercuri, 15 Aprilie 2015 16:09 5.13.252.*** Link la comentariu
  1
  14

  La viitoarele alegeri trebuiesc alesi cei ce promit ca nu vor mai finanta Biserica si preotimea . Trebuie sa se autofinanteze . Numai cei ce vor, pot cotiza in sprijinirea acestora . Banii de la buget vor fi distribuiti spre medicina, scoala , cercetare !

  Raportează
 • postat de Se-cur-istul Pintea. Miercuri, 15 Aprilie 2015 15:25 5.13.178.*** Link la comentariu
  3
  16

  Parazitii astia imbuibati,giardii pe poporul roman ,de ce nu spun si de sutanele care au fosti securisti? Unii sunt chiar foarte aproape de noi. Dar de cei de la momentul 89 care stapanesc si acum si au fost si sunt niste javre ale PCR de ce nu spun nimic. Toti fac referire la temnitele si represaliile din anii 50 si nimic mai mult. Capusele astea trebuie date jos de pe poporul si banii statului roman. Ati facut din Arsenie Boca si asta fara voia lui,vitelul de aur,manipularea,spalarea de creiere si cea mai bun mod de indobitocire si feudalizare a natieri. Canaliilor!

  Raportează
 • postat de l. c. Miercuri, 15 Aprilie 2015 13:23 84.117.24.*** Link la comentariu
  18
  3

  Cu regret, stimată redacţie, mesajelor necuviincioase, vă rog, divulgate-le identitatea! Ca să-i putem felicita... pentru cei şapte ani de acasă!

  Raportează
 • postat de l.c. Miercuri, 15 Aprilie 2015 13:19 84.117.24.*** Link la comentariu
  17
  7

  Pentru a îndulci, cumva, neprietenoasele gânduri exprimate, datorate doar necunoaşterii, nu relei-voinţe sau a plăcerii de a fi "contra", recomandăm, spre lectură o singură lucrare: "Ierarhi, preoţi, monahi, monahii şi teologi de la Dunărea de Jos, victime ale represiunii comuniste" - şi credem, ar fi sufficient, ca să devenim altfel de oameni!...

  Raportează
 • postat de xxx Miercuri, 15 Aprilie 2015 13:01 176.10.99.*** Link la comentariu
  1
  21

  Mai filozof-teolog-anticomunist si cum te mai intitulezi tu, fa un lucru bun in mandatul tau de directoras si desfiinteaza latrina numita IICMER, de banii pe care ii aruncati voi pe fereastra mai bine s-ar repara niste scoli, spitale sau drumuri....

  PS Cum dracu sa condamnati voi comunismul, cand in 25 de ani de capitalism iliesciano-basist nu ati fost in stare nici macar sa zugraviti ceea ce s-a construit in comunism? ma refer la gunoaiele din clasa politica care te-au numit in functie si pe care le reprezinti in calitatea ta de directoras IICMER

  Raportează
 • postat de Dragos Miercuri, 15 Aprilie 2015 13:00 5.2.209.*** Link la comentariu
  6
  18

  Comunistii IMPREUNA CU CAPII BISERICII ORTODOXE ROMANE au distrus Romania si pe romani.
  Aceeasi capi sunt acum in frunte la bor.

  Raportează
 • postat de Madalin Miercuri, 15 Aprilie 2015 11:51 5.13.186.*** Link la comentariu
  7
  24

  A existat si o parte buna a comunismului . Se invata carte . Matematica , fizica , chimia , biologia, anatomia se studiau cu seriozitate si incredere . Acum li se baga copiilor pe gat porcaria de religie care le distruge tot orizontul de cunoastere si cercetare . Acest flagel numit ,, religie ,, a facut rau omenirii si continua sa faca. Se cheltuiesc resurse uriase pentru spalarea creierelor unei mase mari din populatie care neavand studii, cred minciunile biblice . la noi STIINTA pierde teren pe zi ce trece . Dezastruos !

  Raportează
 • postat de Tatu T Miercuri, 15 Aprilie 2015 11:41 89.137.136.*** Link la comentariu
  5
  18

  Chelului ii trebuie tichie de margaritar! Oamenii care au trait vremurile dinainte stiu mai bine decat adolescentul nascut in 1972 cum au dus-o. Chiar bunicii si parintii dumnealui! Nostalgia se manifesta mai ales la cei trecuti prin viata, nu la mucosi, adolescenti. Incepe cam dupa ce inchei scoala si te referi la copilaria lipsita de griji, asa ti se pare! Nostalgia celor in varsta se refera la lucrurile practice, casa, serviciu, slujba, masa, scoala, la siguranta vietii de maine, la costurile ei. Dar si la comparatia intre o lume asezata, asa cum a fost, in frig, 2 ore de televiziune pe zi, cozi la alimente, cupoane, spaima de a fi atentionat ori urmarit, si cea de dupa 1989, dupa lovitura de stat organizata tot de "tovarasi" si distrugerea economnica a "mormanului de fier vechi". Jaf in loc de constructie! De eceea oamenii sunt nostalgici, uitand cele rele dinainte. Poate acum li se par mai suportabile. Ceea ce nu accepta ei este jaful, minciuna, dezmatul intelectual, "doctorii" pe banda rulanta, autorii penali, impostorii, politicienii de taraba, dregatorii tampiti etc. etc.
  E foarte usor sa judeci lumea doar citind carti si sa emiti apoi elucrubatii. E foarte usor sa nu stii istorie, povestea tradarii regale, povestea impartirii Europei pe servetel, povestea tarii ocupate pana in 1958 - nici macar pe gaura tunului nu te uita-i atunci teo ologule la minte director . De acolo ni s-au tras toate cele despre care cu mare pasiune ideologica vorbesti. Faptele, istoria, trebuiesc prezentate cronologic, domnule conferentiar! E un fapt elementar! Vai de capul si viitorul studentilor tai! In privinta muzeului sugerez sa-ti consulti bunicii, parintii, daca ii mai ai, si sa ceri si parerea lor! Nu te mai afisa cu informatorii ce au curatat, albit dosare de episcopi la CNSAS. Faci cumva parte din aceeasi generatie cu preocupari similare? Discursul trunchiat, fariseic, plangaret dupa fonduri de supt usor imi spune ca da. In loc de muzeu, stil casa poporului nu, ca asa se poarta, mai degraba o placa comemorativa pe zidurile penitenciarului Galati. Ah eram sa uit! Niscaiva investitii in infrastructura, industrie si agricultura ar fi mai bine venite!

  Raportează
 • postat de romanulcelnaiv Miercuri, 15 Aprilie 2015 08:41 193.231.148.*** Link la comentariu
  13
  11

  Societatea actuala este inca impastata de fosti comunisti. In societatea romaneasca se gasesc in continuare „insule” de fosti comunisti care isi perpetueaza dogma lor vaccinala extrem de contagioasa. Universitatile sunt pline de aceste relicve...Inainte de a ridica aceste muzee despre comunism ar trebui in continuare sa se realizeze asanarea societatii de acesti impostori. Au dus-o bine atunci fara munca si acum fac la fel. Ei au interesul sa stagneze dezvoltarea acestei biete tari, ei intretin si transmit noii generatii despre „perfecta societate comunista ante-1989” inoculand mintile celor impotenti sa lupte pentru viata, nostalgii pentru vremuri apuse. Suntem dupa acesti 25 de ani in perioada postcomunista cand inca coexistam morbid comunisti cu capitalisti sau cu himere de genul capitalisto-comunist. Tortionari nu au fost numai sefii de puscarii politice, ramasitele de astazi tot tortionari se pot numi. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial evreii au creeat grupari de vanatori de nazisti si i-au cautat prin toate scorburile Pamintului. Noi ce asteptam? Sa ne trezim iarasi cu flamura rosie la poarta?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.