INTERVIU cu jucătoarea de tenis PATRICIA ŢIG/ "Visul meu: să am un joc foarte bun şi să ajung în Top 10"

INTERVIU cu jucătoarea de tenis PATRICIA ŢIG/ "Visul meu: să am un joc foarte bun şi să ajung în Top 10"
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Gălăţeanca Patricia Ţig, legitimată la Clubul Arcada, a reuşit în această vară cea mai bună performanţă a carierei, clasarea pe locul 115 în ierarhia mondială a tenisului feminin, după prima finală WTA, la Baku (Adzerbaidjan) şi o victorie importantă în faţa unei jucătoare de top. Acum, se pregăteşte intens pentru cel de-al patrulea turneu de Grand Slam a anului, US Open, care va fi precedat de două turnee pe hardul nord- american: Vancouver (Canada, ITF) şi New Haven (SUA, WTA).


- Patricia, felicitări. Eşti mulţumită, fericită? Te aşteptai să joci finala WTA de la Baku?

- Mulţumesc. Nu mă aşteptam, sunt foarte mulţumită şi foarte fericită. Dar îmi doresc, poate, mai mult acum, mai ales pentru că am văzut că se poate şi sper să fie bine până la urmă.

- O victorie importantă în semifinală, în faţa Anastasiei Pavlyuchenkova, locul 42 WTA. Cum a fost finala? Tu erai venită din calificări, adversara ta aflată în aceeaşi situaţie, la prima finală WTA. Cum a fost meciul?

- O să încep cu semifinalele. A fost un meci foarte bun pentru mine, cred că cel mai bun. În ultima vreme tot ziceam că poate acesta este cel mai bun meci sau poate acesta. Cu siguranţă meciul cu Anastasia a fost cel mai bun. Am jucat fără niciun fel de reţineri, am fost foarte încrezătoare şi foarte pozitivă şi am reuşit să fac lucrul acesta. Mi-a plăcut că am cam pus-o pe gânduri pe Pavlyuchenkova, şi cred că îţi dă un sentiment foarte bun că poţi face lucrul acesta unei jucătoare de top 50, chiar top 20.

- Ţi-a dat încredere?

- Da, încredere şi o stare de bine.

„Turneul de la Bucureşti m-a «eliberat»”

Prezentă în premieră pe tabloul principal al unui turneu WTA, graţie unui wildcard, Patricia Ţig a jucat prima finală, la dublu, alături de Andreea Mitu. La simplu s-a oprit în turul al doilea, învisă fiind de Polona Hercog.

- Cât de mult a contat turneul BRD Open, de acum mai puţin de o lună?

- Cred că acela a fost turneul care m-a „eliberat”. Am avut foarte mari emoţii înaintea meciului cu Hercog, în turul doi. Şi înainte partidei cu Gasparian, dar m-am gândit că am făcut o dată o prostie, şi că trebuie să învăţ să îmi controlez emoţiile. Am reuşit, în mare parte, în finală. Se putea mai bine, dar sunt mulţumită  că am dat chiar tot ce-am avut mai bun, pe teren. Sunt foarte mulţumită şi bucuroasă că am reuşit să ajung până acolo.

- O urcare de 39 de locuri în ierarhia mondială. Te gândeai la începutul anului că vei ajunge pe locul 115 WTA?

- Nu chiar. Am început anul cu Australian Open, şi nu îmi venea să cred că sunt acolo şi că văd toţi jucătorii, îi văd cum se antrenează. Şi mă gândeam că îmi doream să ajung şi eu aşa, dar nu m-am aşteptat atât de repede. Bineînţeles că am avut în cap lucrul acesta,  e un obiectiv totuşi să ajungi în prima sută. Şi pentru mine şi pentru Răzvan (Sabău, antrenorul Patriciei – n.r.), dar nu m-am gândit că se va întâmpla acum, să fiu atât de aproape.

- Crezi că se poate împlini acest obiectiv până la finalul lui 2015? Suntem în a doua jumătate a sezonului, mai sunt 15 locuri.

- Da, mai sunt 15 locuri, dar cred că de acum va fi cel mai greu. E nevoie de multe puncte, eu voi juca, de acum, aproape numai turnee WTA. Cred că dacă voi putea să menţin încrederea şi calitatea jocului pe care am dobândit-o în ultimul timp, poate sunt şanse. Dar nu vreau să am niciun fel de aşteptare, las lucrurile să vină de la sine.

Două turnee de „încălzire” înainte de US Open

Patricia Ţig va participa la turneul ITF (100.000 de dolari) de la Vancouver, 17 august, apoi cel WTA de la New Haven (754.163 de dolari).

- Este New Haven un nou obiectiv pentru tine?

- Da, probabil că voi intra în calificări. Ar fi foarte tare să pot juca acolo, să mă calific, cu atât mai bine. Ar putea fi un obiectiv, dar nu ştiu să spun mai multe pentru că nu cunosc foarte bine cum merge treaba pe la turnee de astea, încă, dar o să aflu.

- La începutul anului viitor, la Australian Open, te vezi pe tabloul principal?

- Da, ar fi bine, asta ar însemna că voi prinde toate turneele de Grand Slam pe tabloul principal şi ar fi foarte tare să se întâmple toate astea.

- Care este visul tău?

- Păi, dacă îl zic, se mai îndeplineşte?!

- Bineînţeles!

- Visul meu este... Mă gândeam că să fiu în Top 100, Top 50, Top 10, sau chiar numărul 1, de ce nu!? Dar mă gândesc că mai întâi trebuie să îmi construiesc jocul în aşa fel, încât să fie cumva demn de locurile respective. Cred că acesta este visul meu: să am un joc foarte bun, prin care să pot accede acolo.

- Te gândeşti şi visezi şi la Fed Cup? Este unul dintre obiective?

- Mi-ar plăcea să fac parte din echipa noastră de Fed Cup. Nu ştiu cum stă treaba nici acolo! Dar cred că, dacă voi continua să joc aşa, voi putea face parte, la un moment dat, din echipă. Aş fi foarte mândră de lucrul acesta.

- Cum te simţi, ai multe jucătoare din România în faţă. E o concurenţă pozitivă între voi. Eşti ultima intrată în circuit. E bine, este un avantaj pentru tine că le ai pe ele acolo, în faţă?

- Atunci când sunt mai multe jucătoare, practic, din aceeaşi generaţie, ajungi să le şi întâlneşti. E un motiv în plus, mai ales pentru mine, să-mi doresc mai mult de la mine, pentru că ele fac lucrul acesta şi ne arată că se poate.

- Care sunt avantajele tale, atuurile tale şi unde crezi că mai ai de lucru, mai ales că de acum începe greul?

- Păi, avantaje: învăţ repede şi aşa am reuşit să îmi dezvolt jocul din ultimul an, de când lucrez cu Răzvan, pentru că mi s-au schimbat total jocul, comportamentul, gândirea. M-am schimbat eu, în primul rând. Dreapta mea este lovitura mea preferată, „arma” mea, reverul vine şi el din urmă, serviciul la fel, voleurile. M-am mai speriat eu pe la Bucureşti, cu voleul, dar acum e din ce în ce mai bun. Tot jocul este într-o continuă dezvoltare, sper să fac asta bine şi repede.

- Succes!

- Mulţumesc.

Citit 3541 ori Ultima modificare Marți, 08 Decembrie 2015 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.