Florin Patriche, preşedintele Asociaţiei Chinologice: “Galaţiul are nevoie de spaţii pentru câini!”

Florin Patriche, preşedintele Asociaţiei Chinologice: “Galaţiul are nevoie de spaţii pentru câini!”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Nu-i lucru uşor să convieţuieşti, în oraş, cu câinii. Mii de gălăţeni şi-au cumpărat în ultimii ani câini mai mari sau mai mici, de care au grijă mai mult sau mai puţin. Fiecare o face după cum ştie şi după cum îl lasă inima. Acestor patrupede li se adaugă, în Galaţi, cei circa 20.000 de câini comunitari, parte cazaţi în padocuri, dar în majoritate încă pe străzi. Cum facem să trăim în armonie cu câinii? Ne-a spus preşedintele Asociaţiei Chinologice din Galaţi, Florin Patriche.

-  E bine să creştem câine la bloc?

- E bine. Şi nu doar câini putem creşte. E bine să avem şi pisici. Eu chiar recomand familiilor care au copii mici să aibă şi câine şi pisică. Celor mici le creşte imunitatea când cresc în preajma animalelor. Copiii mei, spre exemplu, n-au făcut nici măcar o injecţie cât timp au fost mici, în afara vaccinurilor obligatorii, tocmai datorită faptului că au avut în preajmă câini.

- Totuşi, unui câine, mai ales unuia mare, nu-i este greu să crească într-un apartament?

- Cu siguranţă că un ciobănesc mioritic o să se învârtă greu într-o garsonieră. Dar un câine care creşte la bloc este, după părerea mea, mai fericit decât unul care trăieşte într-o curte. Motivul: cu siguranţă că acel câine care creşte la bloc este mai aproape de stăpân şi se bucură de mai multă atenţie. Nu poţi să creşti un câine în apartament şi să nu-l plimbi. Pe când unii dintre stăpânii care îşi cresc la curte câinele, îl mai neglijează, considerând că are suficient spaţiu să alerge. Or, nu e deloc aşa. Câinele este o fiinţă socială, la fel ca şi omul. Are nevoie de companie, trebuie plimbat, trebuie să întâlnească alţi oameni şi alţi câini.

- Iar când nu-i acordăm suficientă atenţie….

- Acumulează frustrări şi se îmbolnăveşte. Pe lângă problemele fizice pe care le poate avea, pot apărea şi tulburările psihice. Un câine plimbat în lesă nu poate ajunge unde vrea. Simte mirosuri pe care nu le poate urmări. Vede locuri care îi sunt inaccesibile. Şi acumulează frustrări. Există pentru câinii care sunt ţinuţi în lanţ, la curte, probleme dintre cele mai serioase. Eliberat din lanţ, câinele îşi va vărsa frustrarea pe prima vietate pe care o întâlneşte. Şi nu-i deloc vina câinelui.

- Revenind la problemele creşterii unui câine la bloc. Ce facem cu vecinii nemulţumiţi?

- Aici depinde de situaţie. Eu am locuit la bloc, cu chirie, şi tot am avut câini. Vecinul de dedesubt mi se tot plângea că eu spăl câinii în cadă, iar din această cauză apa care curge de la robinetul lui miroase a câine. Sunt oameni şi oameni. Nu-i poţi mulţumi pe toţi. Totuşi, putem, spre exemplu, să nu lăsăm câinii să coboare singuri scările, ca să nu se întâlnească pe drum cu vecini cărora le este frică de câini.

- Au câinii locuri în care să se simtă liberi?

- Nu prea au. Ideal ar fi să luăm câinele în maşină şi să-l scoatem în preajma oraşului, unde sunt spaţii verzi întinse. Acolo îl putem alerga în voie. Totuşi, şi aici ar trebui să avem grijă. Pădurea Gârboavele, spre exemplu, ar fi un loc foarte potrivit unde să ne alergăm câinele, dacă n-ar fi infestată cu căpuşe. Există acest ţarc pe care Primăria l-a creat în Parcul Rizer. E foarte bun. Încă două dacă ar mai fi, bună parte dintre probleme s-ar rezolva.

- Parcă mai era unul pe Faleza Inferioară, cam prin dreptul Parcului Viva. De ce s-a desfiinţat?

- S-a furat gardul. Şi, cum nu s-a pus altul, s-a desfiinţat şi parcul, din cauză că stăpânii de câini nu îşi mai puteau alerga în siguranţă câinii pe acolo.

- Cum se face că unii dintre gălăţeni îşi stăpânesc patrupedele, iar alţii nu?

- Ar fi mult de vorbit aici. În primul rând, trebuie să ştii ce câine să-ţi iei. Or, asta ţi-o putem spune noi, la Asociaţie. Nu-i suficient să-ţi placă felul în care arată câinele. Pentru o familie, spre exemplu, eu recomand o femelă, indiferent de rasă, pentru că e mai docilă. Asta, chiar dacă masculul e cel care transmite de la generaţie la generaţie aspectul. Apoi, trebuie să-l aduci la dresaj. E important să lucrezi cu un instructor bun, care să te înveţe pe tine, stăpânul, cum să lucrezi cu câinele tău şi cum să-l faci să te asculte. Câinele nu trebuie să te conducă. Tu, stăpânul, eşti alpha – conducătorul haitei - iar el este omega.

- Ne luăm câine ca să ne apere?

- Mie nu mi se pare întotdeauna o idee bună. Câinele face ceea ce vede şi simte la stăpân. Dacă eşti implicat într-un conflict, stăpânul este liderul de echipă. Când ţi-e frică, nu-ţi ajută cu nimic un câine puternic. În situaţia în care câinele nu-l vede pe stăpân că dă semnalul de luptă şi că se avântă primul, nu va lupta nici el.

- De ce muşcă un câine?

- Unora le place. Altora nu. Dar totul depinde de comportamentul nostru, al oamenilor. La biciclişti câinii sar, spre exemplu, din cauză că, vâzând bicicleta cum trece, li se activează instinctul de vânătoare. Dar, dacă se opreşte, câinele nu-l muşcă. Când vede cum se mişcă nu beţiv, un om în scaun rulant sau un copil încă nesigur pe picioare, câinele vine mârâind. Nu ştie ce vietate eşti, de mergi aşa. Contează ce faci atunci. De comportamentul nostru depinde dacă un câine muşcă sau nu.

- Ce să facem cu câinii comunitari?

- Să le găsim stăpâni. Eu sunt de acord să lucrez gratuit cu cei care vor să ia un câine. Îl aleg şi îl şi dresăm. Cuvântul eutanasie nici n-ar trebui să se mai pronunţe fără respectarea tuturor normelor care ţin de drepturile animalelor. Dar ideal este nu să-i ţinem în padoc, ci să-i adoptăm. 

Cine este Florin Patriche

Are 52 de ani şi şi-a dorit, pentru prima oară în viaţă, să aibă un câine la vârsta de trei ani. La nouă ani, a primit un Tekel. De atunci, a avut în permanenţă câini. A devenit instructor atestat să dreseze câini şi să lucreze cu stăpânii acestora în 1989, dar şi-a continuat pregătirea şi după obţinerea acestor documente. A dresat mii de câini şi a lucrat cu la fel de mulţi stăpâni care au dorit să-şi educe patrupedele. Consideră că nu ne-am născut să ne îmbogăţim, ci că am venit pe lume, cu toţii, ca să facem bine. Spune că nu-l interesează să strângă averi, ci să lucreze în continuare cu câinii şi cu oamenii.         

Citit 4837 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2015 01:06

6 comentarii

 • postat de diana
  Marți, 02 Iunie 2015 20:43
  185.53.252.***
  Frumos si inteligent vorbiti d.le Florin !!!! Felicitari !!
  4
  4
  Raportează
 • postat de Mondo Cane
  Marți, 02 Iunie 2015 18:34
  108.245.201.***
  Bei nene, dar spatii pt oameni ? Galatiul are sau n-are ???? Javrele maidaneze au cucerit demult orasul , sunt peste tot ataca trecatorii nefericiti , numai acest ziar a prezentat cateva cazuri deja, daca te duci in parcuri , gradina botanica e renumita , te ataca pur si simplu , tre sa mergi cu ghioga-n mana ,heheh. Si mai sunt si idiotii care au potai in apartamente , scot seara cotarlele la cacatoare si nu strag rahatii de pe urma lor , cu astia ce sa mai zici , numai rahati vezi prin cartierele de "vaza" ale Galatiului , si pe idiotul ala care-si adapa patrupedul la tasnitoarea de pe faleza ? Il mai tineti minte ? Boul ala cu mustata . Si cate si mai cate . Galatiul are nevoie de spatill pt oameni , cati au ramas acolo . Pt caine are destul , tot orasul , asa ca las-o mai moale cainii o duc excellent la Galati , grasi , agresivi , se-nmultesc ca sobolanii , super viata de ....caine.
  6
  5
  Raportează
 • postat de hehe
  Marți, 02 Iunie 2015 16:47
  5.13.221.***
  O fi avand nevoie de spatii pt. caini nu zic ba, dar in primul rand are nevoie de oameni sanatosi la cap.
  0
  7
  Raportează
 • postat de cir
  Marți, 02 Iunie 2015 13:47
  82.208.137.***
  Draga gica, poti sa cresti si serpi, veninosi pe proprietatea ta, atata vreme cat nu deranjeaza pe altcineva si respecta legea, e ok !
  0
  7
  Raportează
 • postat de gica
  Marți, 02 Iunie 2015 11:54
  109.99.197.***
  Ca sa cresc ceva pe proprietatea mea nu imi trebuie acordul niciunui tert. Pe proprietatea mea eu sunt stapan.
  Vi s-a terminat vremea atarnatorilor securisti. Inca putin si veti disparea de tot.
  Voi nu mi-ati cerut voie cand ati pus rapirea din serai pe perete asa ca nici eu nu va cer voie sa cresc absolut ce animal vreau eu pe proprietatea mea.
  8
  3
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Marți, 02 Iunie 2015 11:43
  78.96.253.***
  Nu mai tulburati apele cu cainii.DACA domnul protagonist al acestui articol doreste sa aiba caine la bloc, ar trebui sa aiba si acceptul vecinilor.In plus legislatia nu este clara privind detinerea de caini la bloc, numeroase neintelegeri intre vecini sunt de actualitate, plangeri la politie, injuraturi si amenintari...Cred ca nu convine nimanui, indiferent cat de mult iubim animalele, sa suporti schelalaitul unei javre, mare sau mica, cand isi cere dreptul sa fie dus afara iar stapanul nu are chef sau nu este acasa.Plus mizeria care o face, in special iarna, direct in fata scarii, sau vara, in cabina liftului, pe scara, sau imediat cum iese din scara.Va dati seama ca pisatul ala la caldura de afara in timpul verii, miroase foarte frumos, si poate fi inspirat cu usurinta in plamani.Si o sa ne miram de ce ne imbolnavim...

  La o intrebare cu caracter general ar trebui sa raspunda toti cetatenii unei comunitati, daca sunt sau nu de acord ca sa convietuiasca cu animalele in condominiu, fiind spatiu prea restrans, fata de casa cu curte.Daca-i dai liber marlanului sa aduca caine si pisica la bloc, de ce nu si porcul, vaca, ca asa s-a nascut pe plaiul mioritic, unde se defeca de pe prispa casei, de multe ori hrana pentru caini.Din pacate, fara sa jicnesc, sunt foarte multe specimene umane cu asemenea veleitati in orasul nostru, vikingii, adusi la combinat de comunisti care au uitat sam plece la locul de purcedere, rapa, catunul,veniti de la teara la oras,aruncatori de gunaoie pe feresatra blocului....Pe astia nu-i poate educa decat sapa si lopata, popa si strigoiul.O sa mai curga apa pe Dunare pana vom scapa de generatiile acestea, greu de incadrat in randul lumii civilizate.

  Daca domnul se ducea la primar sa-l stranga de partea sensibila pentru cainii maidanezi, era ceva laudaros si apreciat.Asa, mai pune o stramba impotriva traiului decent in comunitate, si vrea sa-si faca concetatenii crescatori de javre.Atitudine de huiduit.

  Ce caini, ce pisici la bloc!?????
  6
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.