Corneliu Antoniu. Premiu municipal de literatură, la Festivalul "Antares"

Corneliu Antoniu. Premiu municipal de literatură, la Festivalul "Antares"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

- Festivalul "Antares" 2017, internaţional şi... intercity, bate la uşă! Aproape an de an, am fost martorii prezenţei unei săbii a lui Damocles: va fi sprijinit în timp util de către autorităţi? Căci este vorba despre foarte mulţi poeţi, nu numai din ţară, ci, uneori, chiar şi de pe mai multe continente, fiecare cu un program propriu de eveniente, care trebuie să fie asiguraţi din timp dacă la Galaţi nu sunt încurcaţi. Care sunt eforturile de organizare acum, este un an mai fast?

- Am făcut tot ce depinde de noi ca acest eveniment cultural internațional să poată continua firesc aici, la Galați, unde s-a şi născut, în urmă cu 19 ani. Ar trebui să înceapă pe 6 iunie, pe durata a şase zile, de-a lungul Dunării, până la Sulina, cu peste 30 de scriitori din ţară şi străinătate. Din partea partenerului tradițional - Consiliul Local, Comisia de cultură, nimic până acum şi e uşor de constatat că e cam târziu. Să nu fie prea târziu!

- Care sunt atracţiile aşteptate la această ediţie, ce aduce ea nou?

- Pentru prima dată, avem un premiu municipal de literatură, acordat de Primăria Municipiului Galaţi. Apoi, o seară de poezie pe corabia lirică a Cavalerilor Danubieni, la Brăila. Un maraton liric multicultural, la Sulina, pe malul mării. Prezentarea editurii Cartea Românească şi a colecţiei "Qpoem" a editurii Paralela 45. Lansare de antologii internaţionale şi multă, multă poezie. Toate lecturile publice vor fi însoţite de interpreţi cunoscuţi de muzică folk din Brăila şi Bucureşti. O expoziţie de pictură a unui cunoscut artist plastic din Turcia. Traducerea textelor şi prezentările autorilor străini vor fi asigurate de o echipă de traducători, membri ai USR Filiala Sud-Est. Va fi publicată o antologie a festivalului, ilustrată de artişti plastici din ţară şi străinătate.

- Cum au fost apreciate ediţiile trecute în presa literară românească, peste hotare, în filialele scriitoriceşti din România, la nivel de conducere a Uniunii?

- Programul corespunde pretenţiilor culturale pe care le are oraşul nostru. Despre festival s-a vorbit, de-a lungul timpului, pe mai toate meridianele culturale ale lumii, având numeroase aprecieri. Stau mărturie articolele publicate în ţară şi străinătate, în presa scrisă sau vorbită, pe internet etc. A trebuit să efectuăm o selecţie, datorită numărului mare de solicitări de participare la festival. 

Citit 6054 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Mai 2017 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.