Cazuri grele la Frontiera gălăţeană

Cazuri grele la Frontiera gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe aici nu se trece nici cu ţigări de contrabandă, nici cu BMW-ul furat, nici ud de la înotatul prin Prut *

2009 nu a fost un an uşor pentru oamenii legii de la Frontieră. Nici traficanţii de ţigări, nici cei de maşini furate nu au bătut în retragere, ca să nu mai vorbim de aglomeraţia produsă de basarabenii amatori de înotul prin Prut şi intrarea ilegală în România.

Pentru aducere aminte - câteva acţiuni în care poliţiştii de frontieră gălăţeni s-au implicat în primele nouă luni ale acestui an.

Şapte luni de documentare pentru „La familia”

O reţea de contrabandă cu ţigări din Ucraina şi Republica Moldova, reţea care acţiona în judeţele Galati, Prahova şi Suceava a fost anihilată de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. Galaţi, cu sprijinul SRI-ului local, a Serviciilor de Investigare Fraude Brăila şi Prahova şi al jandarmilor gălăţeni.

Şapte luni a durat documentarea operaţiunii „La familia”, precum şi strângerea de probe, pentru ca pe 25 iunie poliţiştii de frontiera să facă 13 percheziţii domiciliare simultane (10 în Galaţi şi trei în Prahova).

Au fost reţinute 11 persoane, pentru şase dintre ele fiind eliberate mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Au fost confiscate 200.498 de pachete de ţigări, în valoare de 793.266 lei, fiind pus sechestru asupra a patru apartamente.

Metoda „capac” în TIR-ul cu ţigări

Pe 18 septembrie, pe la Galaţi-Rutier a vrut să intre în  România basarabeanul Gheorghe C., în vârstă de 42 ani, la volanul unui TIR Man, înmatriculat în Republica Moldova şi având ca încărcătură declarată 18 tone de detergent lichid.

La control, poliţiştii de frontieră şi vameşii au găsit 528.000 de pachete de ţigări, de diferite mărci, disimulate prin metoda «capac» - din cei 32 de paleţi care ar fi trebuit să conţină detergent lichid, doar doi paleţi erau plini de marfă, restul fiind încărcaţi cu 334.400 de pachete de ţigări «Regal», 88.000 de pachete de ţigări «Super Kings» şi 105.600 de pachete de „LM”.

Documentele de însoţire a mărfii demonstrau că transportul a fost încărcat în Ucraina şi avea ca destinaţie finală Bulgaria.

Două grupuri într-o singură zi

La jumătatea acestei luni, poliţiştii de frontieră de la Folteşti au prins doua grupuri, formate din doi, respectiv trei basarabeni, cu vârste cuprinse între 18 şi 23 ani. Tinerii trecuseră ilegal frontiera, traversând  înot râul Prut. Cei cinci nu aveau documente de identitate asupra lor şi vroiau să îşi găsească locuri de munca în România.

Trafic cu maşini furate

Pe 1 septembrie, un ucrainean a vrut să intre în Romania conducând un BMW X5, fabricat în 2004 şi înmatriculat în Ucraina. S-a constatat însă că maşina figurează în baza de date a Interpolului ca fiind furat din 2004. Ucraineanul plătise 35.300 de dolari pe autoturism în iulie 2009, neştiind că maşina este implicată într-o infracţiune.

„Nu” mitei

Pe 19 septembrie, la Galaţi - Rutier, poliţistul de frontieră a observat că unui ucrainean care pleca din România îi expirase “Cartea verde”. Imediat, străinul a încercat să îşi plătească eroarea din acte cu 100 euro, pentru a nu fi sancţionat cu 1.000 lei şi pentru a i se permite continuarea călătoriei.

Poliţistul de frontieră a sesizat ofiţerii D.G.A. - Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi, ucraineanul alegându-se cu dosar penal pentru dare de mită.

Citit 1188 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.