De la divorţ - la dosar penal

De la divorţ - la dosar penal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un tecucean se luptă pentru copilul lui în România deoarece în Italia nu avea nicio şansă *

În urmă cu o săptămână, în paginile ziarului nostru, aţi putut citi materialul intitulat „În căutarea copilului pierdut”, o anchetă a „Vieţii libere” despre un dosar de divorţ destul de încâlcit, în care este implicat fratele deputatei Carmen Axenie şi o italiancă.

Cei doi, Costel Sărăcuţu şi Caterina Tilotta, căsătoriţi în Italia, divorţaţi, teoretic, la Judecătoria Tecuci, au şi un copil care, la momentul în care scriam noi materialul, nu era de găsit. Copilul, ni s-a spus, este însă bine, locuieşte împreună cu tatăl său şi cu bona în Tecuci.

Dar să vedem cum stau lucrurile în acest moment, din punctul de vedere al tecuceanului.

Căsătorit în Italia

Am reuşit să luăm legătura cu domnul Costel Sărăcuţu. Bărbatul locuieşte în Tecuci, dar nu la adresa  pe care o ştiam noi, unde, vă reamintim, este o casă de vânzare.

„Ne-am schimbat adresa pentru că la casa unde aveam domiciliul nu aveam condiţii foarte bune pentru un copil. Ştiţi cum este la casă. Am preferat să o vând şi, dacă voi reuşi, vreau să îmi cumpăr un apartament pentru a-i crea copilului condiţii bune”, ne-a explicat tecuceanul. 

Povestea, din punctul de vedere al domnului Sărăcuţu, este puţin diferită faţă de cea prezentată de avocatul doamnei Caterina.

„Ne-am căsătorit în 2005. Nu am ştiut în acel moment că soţia mea este bolnavă. Am aflat prin 2007 că ia medicamente, chipurile pentru tiroidă. Devenise destul de violentă, aşa că am mers la poliţia italiană să văd cum pot rezolva situaţia”.

„După mai multe vizite la poliţie au venit la noi acasă. Au constatat şi ei că situaţia nu este bună. Au venit şi cei de la asistenţa socială şi au vrut să ia copilul”.

„Am refuzat categoric acest lucru şi am promis că va fi în permanenţă cineva cu cel mic. Au venit şi rudele mele din România, m-au ajutat şi soţiile prietenilor noştri care locuiau în aceeaşi localitate cu noi. Nu am lăsat nicio clipă copilul nesupravegheat”.

„Într-o zi, cei de la asistenţa socială mi-au spus că soţia mea a primit un plic. Am întrebat-o şi nu a recunoscut. Am căutat prin actele din casă şi am găsit plicul respectiv printre haine”.

„Am citit toate acele hârtii şi aşa am aflat că soţia mea este bolnavă de schizofrenie. Atunci am înţeles de ce se comporta aşa soţia mea”, ne-a explicat domnul Costel.

Întoarcerea în România

Din momentul în care a aflat că soţia sa este bolnavă, Costel Sărăcuţu a avut de luat o decizie grea. A preferat să renunţe la serviciul din Italia şi să revină în ţară.

„În 2008, am venit în România, ne-am stabilit la vechea mea casă şi i-am făcut copilului certificat de naştere. Deşi făcusem nuntă în 2007 în ţară, tot în 2008 am înregistrat şi căsătoria”.

După aceea, mi-am anunţat soţia că vreau să divorţez. Mi-a spus că pot să fac ce vreau. Am încercat să îi găsesc serviciu, dar nu a vrut să lucreze. Nu voia decât să se întoarcă în Italia”.

„În decembrie 2008, la aproape trei luni de la deschiderea divorţului, am plecat în Italia să o duc la părinţii ei. Copilul a rămas în Tecuci cu sora mea şi cu bona”.

„Am adus în instanţă martori care au declarat că soţia mea era în Tecuci, la vechea mea adresă, la începutul divorţului. Toţi vecinii au remarcat că are un comportament ciudat şi că nu se interesează de copil”, susţine tecuceanul.

Sora-deputat, doar martor

Am luat legătură şi cu doamna deputat Carmen Axenie, sora lui Costel Sărăcuţu, care ne-a spus că a fost doar martor la procesul de divorţ. „Nu am fost implicată în acest proces altfel decât ca martor”.

„Am declarat în faţa instanţei ceea ce am văzut şi ceea ce ştiam. Am fost în Italia la fratele meu şi am avut grijă de copil. Şi copilul meu, care este student, a mers la ei pe perioada vacanţei de vară  tot pentru a avea grijă de copil”.

„Sunt şi eu mamă şi ştiu că locul copilului este alături de mama lui. Dar, în acest caz, nu se poate, deoarece fosta mea cumnată are mari probleme psihice”.

„În ultima vreme am primit tot felul de mesaje de ameninţare din partea ei. Nu mai ştim cum să procedăm ca să îi fie bine copilului”, ne-a explicat doamna deputat.

Veşti aflate din ziar

Atât domnul Costel Sărăcuţu, cât şi doamna deputat Carmen Axenie au aflat din paginile ziarului nostru despre hotărârea judecătorilor de la Tribunalul Galaţi, prin care sentinţa de divorţ a fost desfiinţată.

Tot din „Viaţa liberă”, cei doi au aflat că au şi o plângere penală.

„Nu ştiu nimic despre existenţa unei astfel de plângeri. Nu am primit nicio citaţie, dar dacă voi primi voi merge să dau declaraţii cu privire la acest caz, exact la fel cum am făcut şi la divorţ”, susţine Carmen Axenie.

Costel Sărăcuţu, după ce a citit hotărârea Tribunalului Galaţi, s-a sfătuit cu avocata (alta decât sora sa) şi a început deja să adune noi probe.

„Am mers în Italia şi am solicitat de la Asistenţa Socială de acolo acte care dovedesc spusele mele. Adică acele rapoarte întocmite de ei pentru a-mi lua copilul”.

„Ştiţi, în Italia, un cetăţean român nu are dreptul să rămână cu copilul său dacă mama nu îl poate îngriji. Acolo copilul ajunge pe mâna statului. Aşa sunt legile la ei, de aceea am venit în România să mă lupt pentru copilul meu”.

„De asemenea, am solicitat de la Poliţia Italiană rapoartele întocmite după fiecare vizită la domiciliul nostru. Mi s-a spus că mie personal nu mi le pot da, dar dacă primesc o adresă oficială de la Poliţia Română le vor trimite ei la proces. Am demarat deja acest proces de adunare a actelor”, explică bărbatul.

O poveste încâlcită cu final necunoscut

După cum scriam şi în materialul trecut, această poveste este foarte încâlcită şi nimeni nu îi poate ghici finalul. Acum, procesul de divorţ o ia de la capăt, copilul locuieşte cu tatăl său, iar mama îşi continuă viaţa în Italia.

Costel Sărăcuţu însă mai are ceva de adăugat la rezumatul nostru:

„Fosta mea  soţie trimite mesaje de ameninţare, la fel şi familia ei. Am încercat să stau de vorbă cu tatăl ei, dar mi-a replicat că trebuie să ne descurcăm singuri că suntem oameni maturi”.

„Eu nu vreau decât să îi asigur copilului siguranţa unui cămin. Nu îi voi interzice niciodată doamnei Tilotta să îşi vadă copilul. Chiar dacă instanţa ar dispune că ea nu are voie să se apropie de copil, nu aş fi de acord”.

„E mama lui şi trebuie să păstreze legătura, chiar dacă ea este bolnavă. Îmi pare rău că nu am ştiut de la început despre boala ei, poate nu se mai ajungea aici”.

Aceasta este o altă variantă a poveştii dintre Costel Sărăcuţu şi Caterina Tilotta, la fel de încâlcită ca şi cea prezentată de noi săptămâna trecută. Situaţia nu este deloc roz şi nu e nici pe departe aproape de rezolvare.

Vom reveni cu noi amănunte atunci când ele vor apărea, fie în procesul de divorţ, fie din ancheta procurorilor de la Parchetul General.

Citit 2416 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.