Artificiile şi pocnitorile în „sezonul” sărbătorilor de iarnă

Artificiile şi pocnitorile în „sezonul” sărbătorilor de iarnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu comisarul Sorin Penciu (FOTO), şeful Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi *

Sori şi vulcani stinşi

În anul recent încheiat, în preajma şi în timpul sărbătorilor de iarnă, a fost mai linişte decât altădată dacă ne referim la zgomotul provocat în astfel de ocazii de cei care  foloseau ilegal tot felul de „instrumente” de pocnit, artificii, la evenimentele înregistrate.

Cum au stat exact lucrurile la acest capitol am aflat de la comisarul Sorin Penciu, noul şef cu acte în regulă al Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Corpul  de ofiţeri şi subofiţeri de la acest serviciu a avut ceva de furcă şi în acest an cu cei care deţin, transportă şi comercializează, ori, după caz, folosesc fără drept obiecte artizanale şi de distracţie fabricate pe bază de amestecuri pirotehnice.

Amenzi, confiscări, închisoare

Reporter: Câte infracţiuni de acest gen au fost constatate cu ocazia ultimelor sărbători de iarnă, domnule comisar?

- A fost vorba de 17 infracţiuni constatate de poliţişti, plus alte opt constatate de jandarmi. Au mai fost aplicate şi şapte sancţiuni contravenţionale (amenzi), în valoare totală de 17.000 lei.

De asemenea, au fost confiscate sau ridicate în vederea confiscării 583.980 de obiecte pirotehnice în valoare de 87.567 de lei. În 2008 au fost confiscate 26.125  de obiecte pirotehnice.

Pentru că am acţionat eficient în acest sens, e clar că mai mult de jumătate de milion de pocnitori n-au mai intrat în circuitul comercial ilegal gălăţean.

Revenind la ideea de mai înainte, concret, au fost indisponibilizate în vederea confiscării, întrucât au servit la operaţiuni ilegale, o autoutilitară a unei firme specializate în operaţiuni cu obiecte pirotehnice, precum şi un autoturism înmatriculat în Italia care a servit, de asemenea, la deţinerea, transportul şi comercializarea fără drept a obiectelor pirotehnice.

Au mai fost indisponibilizate în vederea confiscării sumele de 1.650 euro şi 3.933 lei. În orice caz, faţă de anul trecut numărul şi valoarea obiectelor confiscate a fost de 25 de ori mai mare.

Dealerii – mai bine controlaţi

Reporter: Bun, dar care e secretul unui asemenea salt?

- Numărul şi valoarea bunurilor confiscate nu au drept cauză proliferarea acestui gen de fapte, ci o mai bună stăpânire a situaţiei operative. De fapt, în perioada la care ne referim, am acţionat pe o linie oarecum diferită.

În loc să acţionăm doar împotriva vânzătorilor mărunţi, lucrătorii serviciului AESP s-au axat pe descoperirea şi neutralizarea dealerilor unor astfel de categorii obiecte în timpul sau imediat după efectuarea de acte de comerţ en-gross cu astfel de obiecte.

Reporter: Totuşi, în noaptea de Revelion şi nu numai, pocnitorile şi artificiile au încins bine de tot atmosfera de sărbătoare…

- Da, motivul pentru care, totuşi, în noaptea de Revelion s-au făcut simţite efectele comercializării şi folosirii ilegale ale unor astfel de materiale are ca principală cauză imperfecţiunea cadrului legislativ prin care au fost definiţi ambiguu unii termeni sau pentru că, pur şi simplu, unii dintre aceşti termeni nu au fost prevăzuţi.

Dar, chiar şi aşa, rezultatele pe care le-am menţionat susţin ideea unei mai mari eficienţe în ceea ce priveşte cunoaşterea şi stăpânirea fenomenelor stradale, precum şi a cadrului în care se desfăşoară operaţiunile ilegale cu materiale pirotehnice.

Reporter: Aveţi deja nişte dosare pe rol ce au la bază astfel de ilegalităţi?

- Unul dintre aceste dosare, care e instrumentat de lucrătorii serviciului nostru, a vizat deţinerea în vederea comercializării ilegale a unei însemnate cantităţi de obiecte pirotehnice, care erau ascunse într-o cameră a unui apartament de bloc.

Despre o astfel de situaţie, lucrătorii serviciului de profil au mai deţinut şi alte date care însă, din motive obiective, n-au putut fi valorificate şi transformate în probe.

N-am reuşit să aflăm unde sunt depozitele clandestine situate în blocurile de locuinţe, cui aparţin acestea, dacă spaţiile respective au fost închiriate legal, dacă aceste obiecte pirotehnice au fost achiziţionate sau nu pe bază de documente legale etc..

Acestea sunt, evident, elemente absolut necesare pentru întocmirea unui dosar penal şi în baza cărora să se poată solicita la nevoie şi autorizaţie de percheziţie.

Reporter: Până la urmă au fost evenimente cu astfel de obiecte pirotehnice şi implicit victime ale folosirii acestora?

- N-am avut în acest an decât un singur caz de rănire cu o pocnitoare de clasa a II-a, care a detonat prematur în mâna deţinătorului  şi utilizatorului ilegal.

Suflul exploziei şi arderea i-au  provocat acestuia mai multe leziuni la palma mâinii drepte, leziuni care, pentru vindecare, necesită inclusiv o grefă de piele.

Dar, repet, n-a fost decât un astfel de eveniment în judeţul nostru şi, faţă de Bucureşti, unde au fost 25 de evenimente, raportând la numărul de locuitori (600.000, respectiv două milioane) rezultă că în Galaţi situaţia a fost foarte bună, starea de confort fizic şi psihic a populaţiei în perioada sărbătorilor de iarnă 2009-2010 fiind  bună, ceea ce probabil aţi simţit şi dumneavoastră.

În competenţa serviciului specializat de poliţie intră şi avizarea autorizaţiilor de comercializare a obiectelor pirotehnice din clasa I (sori, vulcani, candele romane mici, fântâni, jerbe scânteietoare, artificii pentru tort, artificii pentru pomul de iarnă), mai puţin pocnitori şi obiecte zburătoare.

Încărcătură de pulbere a acestora este mai mică sau cel mult egală cu patru grame de amestec pirotehnic. Toate obiectele a căror încărcătură de amestec pirotehnic depăşeşte patru grame se încadrează în clasele II-IV şi nu pot face obiectul comercializării sau folosirii către şi de către populaţie. Astfel de obiecte pot fi „accesate” numai de către persoane juridice autorizate în acest sens.

Orice operaţiune cu obiecte din clasele II-IV, precum şi cu pocnitori sau obiecte zburătoare cuprinse în clasa I efectuată fără drept de către o persoană fizică sau juridică  constituie infracţiune.

Şi, în conformitate cu prevederile art.31, al. 2 indice 1 din Legea 126/1995 modificată prin Legea 406/2006, astfel de infracţiuni se pedepsesc cu închisoare pe o perioadă cuprinsă între trei luni şi un an.

Citit 2630 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.