Fâşia de protecţie, alt pas spre Schengen

Fâşia de protecţie, alt pas spre Schengen
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

S-a reconstituit fâşia de protecţie la frontiera externă a Uniunii Europene. Încă de pe vremea când la fruntariile ţării stăteau de veghe ostaşii-grăniceri, fâşia de protecţie ce însoţea şerpuind conturul graniţelor constituia un element indispensabil pentru o mai bună supraveghere a zonei.

La un moment dat, întreţinerea acesteia a fost dată în grija consiliilor locale, dar a fost aşa de bine administrată încât, cel puţin în anumite zone, dispăruse cu desăvârşire.

Acesta a fost motivul pentru care amenajarea şi întreţinerea fâşiei de protecţie a frontierei au trecut din nou în administrarea poliţiştilor de frontieră.

„Am primit fonduri în acest sens”, ne confirma comisarul-şef Didel Bădărău (FOTO 2), şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

„Deja am trecut la reconstituirea acesteia. Pentru porţiunea de fâşie ce ţine de SPF Galaţi şi SPF Folteşti au fost deja finalizate lucrările. În aria de cuprindere a SPF Oancea, lucrările sunt realizate în proporţie de 75 la sută”.

„Asta înseamnă că pe suprafeţele de teren destinate acestui obiectiv s-a cosit iarba, s-a desţelenit, s-a arat şi discuit. Concomitent au fost reparaţi şi stâlpii de frontieră. În zonă, de asemenea, au fost montate şi panouri de avertizare”.

„Asta înseamnă că dacă ai călcat fâşia arată, care are o lăţime variabilă, de maximum opt metri, poţi avea probleme. Orice urmă observată într-o anumită zonă atrage cercetări specifice şi, normal, urmele duc la cel ce le-a făcut”.

Fâşia, urmele, câinele…

De ce e importantă această fâşie de protecţie a frontierei?

Pentru că, în luna martie, atunci când se va face evaluarea finală a frontierei terestre în vederea aderării la Spaţiul Schengen,  experţii europeni care fac parte din comisia de evaluare vor verifica şi acest element aici la frontiera externă a Uniunii Europene. 

„Fâşia de protecţie ne ajută foarte mult în depistarea trecerilor ilegale de frontieră, întrucât orice urmă se poate vedea foarte bine, intervenim apoi cu câinele de urmă, dar şi cu alte mijloace specifice şi ajungem mai repede la infractor”, spune Didel Bădărău.

„Mai trebuie precizat că, pe lângă fâşia de protecţie mai există şi culoarul de frontieră”.

„E vorba de o zonă curăţată de vegetaţie astfel încât să se poată vedea foarte bine, chiar şi din elicopter sau avion, stâlpii de frontieră. Stâlpii noştri corespund, dincolo de Prut, cu cei ai frontierei Republicii Moldova”.

În zona noastră,  a judeţului Galaţi, de la sud spre nord, fâşia de protecţie a frontierei este amenajată dincoace de digul de protecţie ce şerpuieşte însoţind râul Prut.

Aşadar, cu acest mic/mare obiectiv împlinit, aderarea la Spaţiul Schengen este şi mai aproape. Vom vedea ce se va întâmpla odată cu evaluările din martie 2010.

Citit 3825 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.