* Interviu cu Ionel Gîlcă, noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi *
De la începutul anului 2010, Ionel Gîlcă este noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Cum a ajuns şef la această instituţie, ce-şi propune să facă veţi putea afla citind cele ce urmează.
Reporter: Care a fost parcursul dvs. profesional până în acest moment?
Ionel Gîlcă: În 1996 am absolvit în Bucureşti cursurile Facultăţii de Drept. În perioada 2000-2001 am absolvit cursurile Institutului Naţional de Magistratură, grupa judecători.
Şi, din 2001 până în 2002 am fost judecător la Judecătoria Însurăţei, judeţul Brăila. Din 2002 până în 2004 am funcţionat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei.
Din august 2004 până la data de 31 iulie 2007 am ocupat postul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei, judeţul Brăila.
O schimbare importantă în plan profesional a fost cea din perioada 1 iulie 2007-15 mai 2009 când am funcţionat ca director al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Brăila.
Am revenit apoi la Făurei, timp în care m-am pregătit şi am susţinut examenul de promovare în funcţie de execuţie, examen pe care l-am luat şi astfel am fost promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.
În noiembrie-decembrie 2009 am participat la Institutul Naţional al Magistraturii la concursul organizat de Consiliul Naţional al Magistraturii în vederea obţinerii dreptului de a ocupa o funcţie de conducere.
Am reuşit şi aici şi, de la 1 ianuarie a.c., sunt prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.
Reporter: Ştiaţi că unitatea de parchet pe care o conduceţi e una dintre cele mai grele din ţară?
Ionel Gîlcă: Ştiu la ce m-am angajat, ştiu că unitatea pe care o conduc acum se situează mereu pe primele locuri pe ţară atât ca volum, cât şi din punct de vedere al complexităţii cauzelor de soluţionat.
În plus, aici ne confruntăm în continuare cu lipsa de procurori. Practic, în acest moment suntem doar 13 procurori în activitate, trei dintre noi ocupând funcţii de conducere.
În aceste condiţii, toţi lucrăm cot la cot la soluţionarea cauzelor. Ne-am împărţit pe cele trei domenii de activitate: urmărire penală, supravegherea cercetărilor şi judiciar pentru a putea face solicitărilor.
Pe activitatea de judiciar, de la instanţe, lucrează patru procurori, restul de şase procurori, din care doi stagiari, se ocupă de celelalte două laturi pe care le-am amintit ale activităţii noastre.
Reporter: Spuneţi că ştiţi cât de mare e volumul de activitate aici.
Ionel Gîlcă: Da, în 2009, au fost în lucru 17.134 de dosare penale din care au fost soluţionate 5.638. Evident că, în 2010 s-au mai înregistrat şi alte cauze. Mai exact, în 20 de zile, au mai intrat 460 de dosare.
Reporter: Totuşi, cum vă veţi descurca cu o asemenea avalanşă de dosare?
Aşa puţini cum suntem, a trebuit să ne organizăm pe sectoare de activitate conform principiilor cuprinse şi în legile de organizare judecătorească, precum şi în regulamentele de ordine interioară a parchetelor.
E vorba, concret, de respectarea principiului de repartizare a cauzelor în funcţie de complexitatea acestora în relaţie directă cu experienţa şi aptitudinile procurorilor, astfel încât randamentul acestora în soluţionarea cauzelor să fie optim.
Un prim pas făcut a fost şi acela de a respecta şi a menţine linia de activitate a colegilor din anul anterior, dar şi de identificare a deficienţelor şi cauzelor ce au generat aceste deficienţe în scopul eliminării lor.
Asta, fireşte, presupune şi o relaţionare foarte bună cu instituţiile cu care conlucrăm.
Reporter: Vă ajută, întrucâtva, şi varietatea funcţiilor pe care le-aţi ocupat până în prezent?
Ionel Gîlcă: Cu siguranţă. Din anul 2000 am trecut prin toate fazele procesului penal, respectiv cea de procuror pentru faza de urmărire penală, cea de judecător pentru faza de judecată şi cea de punere în execuţie a unei hotărâri judecătoreşti pentru perioada când am fost la Penitenciar.
Această experienţă mă ajută foarte mult acum în activitatea mea de zi cu zi de aici. La Penitenciar pot spune că faci management adevărat, că relaţionezi cu tot felul de instituţii şi oameni.
Complexitatea muncii de acolo e şi interesantă, iar dacă ai făcut-o efectiv, te provoacă, îţi ridică probleme şi, la o adică, te ajută.
Am şi trei masterate: ştiinţe penale, dreptul afacerilor şi management în administraţia publică.
Reporter: Aveţi vreun hobby, domnule prim-procuror?
Ionel Gîlcă: Toată viaţa am făcut sport în general, fotbal în special, ceea ce fac şi acum în limita timpului pe care-l mai am.
Reporter: Familia?
Ionel Gîlcă: Soţia - Maria lucrează ca grefier la Tribunalul Brăila – Secţia Comercială, iar fetiţa, Ana Maria, care n-a împlinit încă 16 ani, face tenis de câmp de performanţă.
Chiar miercuri a jucat, aici la Galaţi, împotriva unei gălăţence, finala unei competiţii cuprinse în calendarul Federaţiei Române de Tenis.
Reporter: Cum vă împăcaţi cu presa?
Ionel Gîlcă: Am toată disponibilitatea pentru ziarişti cu atât mai mult cu cât nu-mi este indiferentă şi mă interesează promovarea cât mai reală a imaginii instituţiei pe care o reprezint, informarea corectă a opiniei publice.